Κλείδωμα κερδών, ένας από τους συνήθεις εκβιασμούς των αγορών προς τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική ή μήπως τα πρώτα μηνύματα μιας ευρύτερης χρηματιστηριακής αναταραχής;
Σε ελεύθερη πτώση χθες η Wall Street, ενώ νέες σημαντικές απώλειες σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το ξεπούλημα μετοχών που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή.
Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 6% χαμηλότερα. Εκλεισε τελικά με πτώση 1.175 μονάδων, τη μεγαλύτερη στην 121χρονη ιστορία του. Η ποσοστιαία του βουτιά ήταν 4,6%.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,46%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, στη Φρανκφούρτη ο Dax υποχώρησε κατά 0,76%, στο Παρίσι ο Cac έκλεισε στο -1,48%, στην Ισπανία ο Ibex στο -1,44%, στην Αθήνα ο γενικός δείκτης στο -2,48%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 βούτηξε για 6η συνεχόμενη ημέρα κατά 1,5%.
Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση των μετοχών στις αυξανόμενες ενδείξεις ισχυρότερης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός το οποίο, όπως λένε, θα οδηγήσει σε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και θα αναγκάσει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων τους από αυτήν που προβλεπόταν για φέτος.
Κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν, θα καταστήσει σταδιακά στη διάρκεια του έτους ελκυστικότερα τα κρατικά ομόλογα από τις μετοχές.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (που είδε τον προηγούμενο μήνα τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να υποχωρεί στο 1,3%, αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%) τόνισε σε χθεσινή του ομιλία προς το Ευρωκοινοβούλιο ότι ενώ όλα πάνε καλύτερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, το μέτωπο του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη νικηθεί.
Μήνυμα για επιτόκια
Υπάρχουν νέοι παράγοντες (συναλλαγματικές ισοτιμίες και πιο συγκεκριμένα το πιο αδύναμο δολάριο) που οδηγούν σε αντίθετα από το επιθυμητό αποτελέσματα, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στέλνοντας μήνυμα ότι δεν σκέφτεται σοβαρά για την ώρα μια αύξηση επιτοκίων.
Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σημαίνει πάντως και περιορισμό του φθηνού χρήματος. Κάτι στο οποίο οι καλομαθημένες εδώ και μια επταετία εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν εθιστεί.
Μια αλλαγή αυτού του καθεστώτος δεν αρέσει και ενδεχομένως προκαλεί αντιδράσεις που αποτυπώνονται στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.
Από την άλλη πλευρά στα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες ένα είναι το σίγουρο: δεν αντανακλούν θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Οι δείκτες τιμών μετοχών προς εταιρικά κέρδη (P/E) είναι σήμερα σχεδόν διπλάσιοι του διαχρονικών τους μέσων. Κατά συνέπεια «ένα ατύχημα» είναι πιθανό να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή.
Το «κλείδωμα κερδών» ή αλλιώς «ταμείο» από κάποιους θεσμικούς επενδυτές -που γνωρίζουν και καλύτερα- είναι έτσι μια σοφή επιλογή που ενδεχομένως να προσφέρει και μια εξήγηση της σημερινής πτώσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας