• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.9°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 32.1°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.6°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 33.2°C
  5 BF
  32%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  1 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  52%

Οι «σπιτονοικοκύρηδες της Wall Street»

 • A-
 • A+

Εικόνες από το μέλλον, εικόνες για το τι ενδεχομένως θα γίνει στη χώρα μας στη μετά τους πλειστηριασμούς εποχή, προμηνύουν τα όσα συμβαίνουν στην αμερικανική αγορά κατοικίας των ΗΠΑ μετά το κραχ του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής πίστης.

Οι ίδιοι παίκτες (Blackstone, BlackRock, Cerberus, Goldman Sachs, KKR κ.ά.), που εκμεταλλεύθηκαν την κατάρρευση των τιμών των αμερικανικών σπιτιών, προκειμένου να αγοράσουν κοψοχρονιά και να στήσουν το νέο κερδοσκοπικό τους στοίχημα, είναι άλλωστε αυτοί που εισβάλλουν σήμερα και στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν τα «πειραματόζωα της Ευρώπης» από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

Μετά το κραχ του 2008, περίπου 9 εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ έχασαν τα σπίτια τους, καθώς αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους.

Τα σπίτια άλλαξαν γρήγορα χέρια μέσω κατασχέσεων, μέσω πωλήσεων όσο όσο ή μέσω παράδοσής τους στους δανειστές και δεκάδες χιλιάδες αμερικανικών οικογενειών μετατράπηκαν πολύ σύντομα από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

Το 2015, οι μισθώσεις μονοκατοικιών άγγιξαν τα 17,5 εκατομμύρια, από 10,5 εκατομμύρια το 2005, σημειώνοντας άνοδο 67%.

Αγοράζουν κοψοχρονιά

Ενα σημαντικό μέρος από σπίτια που χάθηκαν πέρασε στα χέρια μεγάλων εταιρειών εκμετάλλευσης κατοικιών.

Οι εταιρείες αυτές ιδρύθηκαν ή χρηματοδοτήθηκαν από επενδυτικά κεφάλαια της Wall Street, από εταιρείες συμμετοχών -κολοσσούς και άλλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έτρεξαν να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών και να αγοράσουν.

Οι εταιρείες αυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις μονοκατοικίες, καθώς υπάρχει ελάχιστος έλεγχος για το ενοίκιό τους.

Αγοράζουν κοψοχρονιά μαζικά σε συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας και περιορισμένη προσφορά στέγης.

Συνολικά, οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν σήμερα στην ιδιοκτησία τους περί τις 200 χιλιάδες μονοκατοικίες, σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών, η Invitation Homes, που δημιούργησε η μεγαλύτερη εταιρεία private equity του κόσμου, Blackstone, το 2014 και είναι ιδιοκτήτρια 48.000 σπιτιών και η Colony American Homes, που δημιουργήθηκε από την Colony Capital, την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία private equity του κόσμου. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν πέρυσι, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε 82.000 μονοκατοικίες.

Από το 2013, οι παραπάνω εταιρείες άρχισαν να αξιοποιούν την εμπειρία του παρελθόντος και να πακετάρουν τα συμβόλαια μίσθωσης των κατοικιών, δημιουργώντας εμπορεύσιμα ομόλογα, που είναι διασφαλισμένα στις μελλοντικές εισπράξεις των ενοικίων χιλιάδων ενοικιαστών. Επανέφεραν έτσι την οικονομία-καζίνο στην αγορά κατοικίας.

Η μοναδική διαφορά είναι ότι, αντί για τα διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια ομόλογα του παρελθόντος, τώρα εκδίδουν διασφαλισμένα σε ενοίκια ομόλογα.

Τα μεγαλύτερα από αυτά τα ομόλογα αξιολογούνται -όπως και στο παρελθόν- με το επενδυτικό άριστα (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης ομολόγων, ενώ το συνολικό μέγεθος της αγοράς αυτών των χρεογράφων αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια.

Στη συνέχεια, αρκετές από τις εν λόγω εταιρείες μπήκαν στο χρηματιστήριο, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που συνήθως έρχονται σε βάρος της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Η εμφάνιση των «σπιτονοικοκύρηδων της Wall Street» τσακίζει όμως τους ενοικιαστές, τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και τις τοπικές κοινωνίες.

Υπόλογοι σε μετόχους και ομολογιούχους, οι «σπιτονοικοκύρηδες της Wall» πρέπει να αποδείξουν ότι η επένδυση στους τίτλους τους είναι κερδοφόρα. Και, για να το αποδείξουν, καταφεύγουν σε ακραία επιθετικές πολιτικές, ενίοτε απάνθρωπες.

Μία εξ αυτών είναι τα υψηλά ενοίκια και η διαρκώς μεγαλύτερη αύξησή τους. Επιλέγοντας τα σπίτια τους σε περιοχές με υψηλή ζήτηση στέγης, οι εταιρείες μπορούν και αυξάνουν από χρόνο σε χρόνο τα ενοίκιά τους όσο θέλουν, έως και 1.000 δολάρια ανά έτος.

Η Ρενίτα Μπάρμπι πρωτονοίκιασε το σπίτι της από την Invitation Homes με ενοίκιο 1.850 δολαρίων. Υστερα από 4 χρόνια, το ενοίκιο είχε φθάσει τα 2.120 δολάρια.

Πρόσφατα, της ζητήθηκαν περισσότερα από 3.000 δολάρια, αλλιώς όφειλε να φύγει. Επειτα από αμέτρητες επιστολές και διαμαρτυρίες στα γραφεία της Blackstone, η εταιρεία της διεμήνυσε ότι έγινε λάθος και ότι το νέο ενοίκιο είναι μόνο 2.330 δολάρια.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η οικογένειά της δεν μπορεί να το αντέξει. Ο άντρας και η κόρη της θα μείνουν σε συγγενείς και η ίδια θα νοικιάσει ένα δωμάτιο, έως ότου ορθοποδήσει.

Οι εταιρείες χρεώνουν ακόμη απίστευτα υψηλά κόστη για πρόχειρες επισκευές και συντήρηση των σπιτιών, χρεώνουν επιπλέον ενοίκιο σε όσους έχουν σκύλους ή γάτες, βγάζουν κέρδος από χρεώσεις νέων υπηρεσιών «επόπτευσης τεχνολογίας και εφαρμογών “έξυπνου σπιτιού”».

Η Σέρι Εντινγκς πρωτονοίκιασε το σπίτι της στο νότιο Λος Αντζελες από την Invitation Homes το 2013. Αρχικό ενοίκιο 1.800 δολάρια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το ενοίκιο έχει αυξηθεί 22%, στα 2.200 δολάρια, και από του χρόνου θα είναι 2.300 δολάρια.

Η εταιρεία προσπάθησε να αυξήσει το ενοίκιο κατά 56% ή 1.000 δολάρια επιπλέον το μήνα, χωρίς η Σέρι να ενδώσει.

Στη διάρκεια της τελευταίας μίσθωσης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία γνώριζε ότι έχει κατοικίδιο ζώο, προσπάθησε να της επιβάλει και εφάπαξ πληρωμή 500 δολαρίων για τον σκύλο.

Ακολουθούν, τέλος, μια απίστευτα επιθετική πολιτική γρήγορων εξώσεων, προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές τους ότι τα χρήματά τους δεν κινδυνεύουν από τους κακοπληρωτές των μισθωμένων σπιτιών.

Οι εταιρείες στέλνουν ειδοποιητήριο έξωσης, ακόμη κι αν η καταβολή του ενοικίου έχει καθυστερήσει κατά μία ημέρα.

Το 2015, η Starwood Waypoint έστειλε σημειώματα έξωσης στο ένα τρίτο των ενοικιαστών της, στην Ατλάντα.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αρκετές από αυτές τις εταιρείες απολαμβάνουν και τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις, λόγω της μορφής τους (Επενδυτικά Τραστ Ακινήτων - REITs).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσάφι στις εταιρείες του Τραμπ
Σκανδαλωδώς ανθούν οι επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να προσελκύσει ένα νέο και μεγαλύτερο πελατολόγιο απο μεμονωμενα ατομα και κυβερνησεις.
Χρυσάφι στις εταιρείες του Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
Αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου κραχ και ως μια από τις πιθανές αιτίες θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα και...
Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι για δολάριο και Wall
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών (89,005) εκτοξεύτηκε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού βασικών νομισμάτων. Νέο ιστορικό ρεκόρ στις 17.912 μονάδες χτύπησε ενδοσυνεδριακά στη Νέα Υόρκη ο δείκτης...
Πάρτι για δολάριο και Wall
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματιστήρια: πανικός ή πάλι μια από τα ίδια;
Πανικός ή κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει ξαναπαιχτεί από τους «λύκους της Wall Street»; To ξεπούλημα μετοχών και άλλων τίτλων που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την εκτόξευση του πληθωρισμού των...
Χρηματιστήρια: πανικός ή πάλι μια από τα ίδια;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φούσκα της Autonomy
Ο Μάικ Λιντς, ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», βρίσκεται μισό βήμα πριν από την έκδοσή του στις...
Η φούσκα της Autonomy

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας