• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από την αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των πλουσίων Αμερικανών, επιχειρεί να τονώσει την οικονομική θέση της μεσαίας τάξης

REUTERS

Προτείνει αναδιανομή εισοδημάτων

 • A-
 • A+

Στη μείωση των εκτεταμένων εισοδηματικών ανισοτήτων που ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία και τη βελτίωση των υποδομών στοχεύει ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2016, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μέσω μιας σειράς προγραμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν από την υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των πλούσιων Αμερικανών, ο Ομπάμα επιχειρεί να τονώσει την οικονομική θέση της μεσαίας τάξης.

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν αρκετά από τα μέτρα που προβλέπει ο ύψους 4 τρισ. δολαρίων προϋπολογισμός θα περάσουν από τη ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Στους προηγούμενους προϋπολογισμούς του ο Ομπάμα είχε προσπαθήσει να περιορίσει τις φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, να επιβάλει ένα ελάχιστο ομοσπονδιακό φόρο της τάξης του 30% στους πολύ πλουσίους και να θέσει ένα ταβάνι στα φορο-επιδοτουμενα συνταξιοδοτικά σχέδια.

Ο νέος προϋπολογισμός -που μπαίνει σε εφαρμογή από τον επόμενο Οκτώβριο- προβλέπει όχι μόνο αυτά τα μέτρα, αλλά και: α. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών και των μερισμάτων που καρπώνονται τα υψηλού εισοδήματος νοικοκυριά από το 23,8% στο 28%. β. Τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούνται θα αποτελούν επίσης αντικείμενο του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. Ο Ομπάμα ελπίζει ότι θα καταφέρει έτσι να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 208 δισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία.

Φόροι σε υπεράκτιες

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη ελάχιστο φόρο 19% για τα μελλοντικά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στόχος του μέτρου να εισπραχθούν φόροι για επιχειρηματικά κέρδη που το αμερικανικό δημόσιο δεν μπορεί να προσεγγίσει. Επίσης αναζητεί υποχρεωτικό φόρο εφάπαξ 2 τρισ. δολαρίων από τα κέρδη που έχουν παρκάρει οι εταιρείες σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Τα μέτρα αυτά προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 248 δισ. δολάρια που θα δαπανηθούν για δρόμους, γέφυρες και άλλα έργα υποδομής.

Ο προϋπολογισμός μιλά ακόμη για τέλος των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ προβλέπει και φορολόγηση των υποχρεώσεων των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων 112 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες της Wall Street και τις ασφαλιστικές στα επόμενα 10 χρόνια.

Στο σκέλος των δαπανών ο Ομπάμα προτείνει 235 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια για επέκταση των φοροαπαλλαγών στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης, φορολογικές πιστώσεις 500 δολαρίων για οικογένειες με εργαζόμενους τους δύο γονείς, φοροαπαλλαγές έως και 3.000 δολαρίων για γονείς που έχουν τη φροντίδα των παιδιών.

Οσον αφορά το έλλειμμα, που πέρυσι υποχώρησε στο 2,8% του ΑΕΠ, ο Ομπάμα δηλώνει ότι η εποχή της λιτότητας αποτελεί παρελθόν, προτείνοντας κατάργηση των αυτοματοποιημένων ανώτατων ορίων για τις ομοσπονδιακές δαπάνες. Για το 2016 αυτό θα προσεγγίσει τα 474 δισ. δολάρια ή το 2,5% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά βρίσκουν βέβαια αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ετοιμάζονται για πόλεμο. Αντίθετα, μάλλον θα σηκώσουν κλάδο ελαίας στις προτάσεις Ομπάμα για επιπλέον αμυντικές δαπάνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...
Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων...
Μια τρύπα στο νερό...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
Την πρώτη σφαλιάρα λόγω των αλλοπρόσαλλων επιλογών του στο διεθνές εμπόριο έφαγε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι δεν «βγαίνει οικονομικά» στην Ε.Ε. μετά τα...
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ όπως λέμε Βουλγαρία!
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει σήμερα τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στον φορολογικό κώδικα και, όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα οικονομικά ΜΜΕ, θα προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή των...
ΗΠΑ όπως λέμε Βουλγαρία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας