Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκό πυρ κατά προστατευτισμού και Τραμπ
AP Photo/Markus Schreiber

Ευρωπαϊκό πυρ κατά προστατευτισμού και Τραμπ

  • A-
  • A+

Οι ομιλίες των ηγετών της Ευρώπης είναι στο επίκεντρο κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, που θέλουν να δώσουν το στίγμα ενός συνεργατικού μέλλοντος για την παγκόσμια οικονομία, έναντι του προστατευτισμού που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του κατακερματισμού.

Το ενδιαφέρον προσέλκυσαν η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν που παρίσταται πρώτη φορά στο Νταβός μετά την εκλογή του ως προέδρου της Γαλλίας, ενώ όλοι αναμένουν την ομιλία Τραμπ την Παρασκευή, που όπως δήλωσε η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ιλέιν Τσάο, θα... τιμήσει τη σύνοδο με την παρουσία του.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της Τετάρτης και στις επαφές της με τους ομολόγους της, πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών, επισήμανε την ανάγκη να βρεθούν πολυμερείς λύσεις στα διεθνή προβλήματα και να περιοριστούν οι «εθνικοί εγωισμοί» που διογκώνονται ανά τον κόσμο, σαφής αιχμή και για τον Αμερικανό πρόεδρο, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί διαλαλεί ότι «πρώτα από όλα είναι η Αμερική».

Το σωστό μήνυμα για το 2018, είπε στην ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ, είναι «να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», διότι «ο απομονωτισμός δεν θα μας πάει μακριά. Πρέπει να συνεργαζόμαστε, ο προστατευτισμός δεν είναι λύση».

Laurent Gillieron/Keystone via AP

Και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι ένα παράδειγμα, όπου «όλοι συνεργάζονται, αλλά δυστυχώς χωρίς τις ΗΠΑ», που αποσύρθηκαν από τη Σύμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Επίσης, χαρακτήρισε «δηλητήριο» τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, που όσο δεν λύνονται τα προβλήματα υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν.

Όπως εξήγησε, τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν στη Γερμανία «πρώτα λόγω της ευρωκρίσης, διότι υπήρχε η εντύπωση ότι άλλοι μπορεί να ζούσαν σε βάρος μας και έπειτα λόγω της μετανάστευσης, όπου υπήρχε η εντύπωση ότι κάτι μας αφαιρείται. Εάν αυτό συμπίπτει με οικονομική αδυναμία και με υψηλή ανεργία, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αυτή η δύναμη του λαϊκισμού, η οποία λέει “μόνο εμείς” και οι “άλλοι”, οι οποίοι είναι πρώτα οι ξένοι και μετά κάποιες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα από το παρελθόν».

Όσον αφορά το μέλλον της ευρωζώνης, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς ωστόσο την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.

Όπως επισήμανε, η ευρωζώνη πρέπει να ενισχυθεί, αλλά και να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «κατά πόσο πρέπει κανείς να κάνει τη δική του δουλειά -αυτό ήταν το διαρκές ερώτημα σε όλα τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ- και κατά πόσο μπορούμε ως τελευταία ασφαλιστική δικλίδα να κοινοτικοποιήσουμε κάποια πράγματα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν

Ένα καρφί για τον πρόεδρο Τραμπ και τη γνωστή θέση του ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και γι' αυτό είναι απόδειξη ότι κάνει κρύο επιφύλαξε ο πρόεδρος της Γαλλίας στη δική του ομιλία. Όπως είπε, «με τόσο χιόνι είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ευτυχώς, φέτος δεν έχουμε καλέσει κάποιον που να την αμφισβητεί...».

Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για το σχέδιό του να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, ιδρύοντας ένα ταμείο ύψους 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

Επίσης, είπε ότι προωθεί τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, αλλά και αλλαγές στην αγορά εργασίας, ώστε η γαλλική οικονομία να γίνει περισσότερη ανταγωνιστική και προσαρμοσμένη στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ε.Ε. ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί δυνάμεις όπως ηΚίν και οι ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι οι πιο «φιλόδοξες» χώρες θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενοποίηση, ακόμη και αν κάποιες άλλες δεν το επιθυμούν.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός περισσότερο ισχυρού και δίκαιου συστήματος εντός της ευρωζώνης, με συντονισμό των φορολογικών συστημάτων.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι

Κατά του προστατευτισμού που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, λέγοντας ότι μπορεί να καταλάβει έναν ηγέτη που θέλει να δώσει προτεραιότητα στη χώρα του, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εμπόδιο για το ελεύθερο εμπόριο.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

«Είναι απολύτως νομιμοποιημένο κάθε ηγέτης να λέει “Η χώρα μου πρώτα”, Κι εγώ θα μπορούσα να πω “Πρώτα η Ιταλία”. Γιατί όχι;».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ο στόχος, άρα χρειαζόμαστε εμπόριο και ο προστατευτισμός κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι πιστεύει στις διεθνείς συνθήκες και στην «οικονομία ελεύθερου εμπορίου που εφαρμόζεται στην Ευρώπη».

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ένα tweet πήρε πίσω την υπογραφή του
Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα στη σύνοδο των G7 και ανατρεπτική ηκατάληξη. Οι ηγέτες κατάφεραν αρχικώς, να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, στη συνέχεια όμως ο Ντόναλντ Τραμπ- που έφυγε πριν την επίσημη...
Με ένα tweet πήρε πίσω την υπογραφή του
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου αυτή να μην αντιμετωπίσει ξανά τον κίνδυνο κατάρρευσης, συναινούν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών διαφωνούν για το ποιες ακριβώς θα...
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία «Αλληλεγγύης» ή ντρίμπλα γερμανική;
Η χορήγηση των επιδοτήσεων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης τη δημιουργία του οποίου προτείνουν Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύεται από «προϋποθέσεις» και δεσμεύσεις για τα κράτη που τις λαμβάνουν...
Συμφωνία «Αλληλεγγύης» ή ντρίμπλα γερμανική;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Λεμέρ «μαζεύει» τις δηλώσεις Μακρόν για το έλλειμμα
Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στη Γερμανία αναφορικά με το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όμως, επιχείρησε να...
Ο Λεμέρ «μαζεύει» τις δηλώσεις Μακρόν για το έλλειμμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρωχημένο χαρακτηρίζει το όριο του 3% ο Εμανουέλ Μακρόν
Με σαφείς αναφορές στη Γερμανία ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε αναθεώρηση του κανόνα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο οποίος προβλέπει τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Παρωχημένο χαρακτηρίζει το όριο του 3% ο Εμανουέλ Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας