• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.4°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 26.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 19.4°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 26.9°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%

Κάν’ το όπως η Σουηδία

 • A-
 • A+

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια στη χώρα των Βίκινγκς θα έπρεπε κανονικά να οδηγήσουν μυριάδες οικονομολόγους, οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού, σε μαζικό… σκίσιμο πτυχίων.

Κόντρα στο κυρίαρχο οικονομικό δόγμα που βυθίζει σήμερα την παγκόσμια οικονομία σε παρατεταμένη στασιμότητα, η Σουηδία επιμένει να αυξάνει τους μισθούς και κερδίζει διαμοιράζοντας τον παραγόμενο πλούτο της δικαιότερα, υποστηρίζοντας μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και παραμένοντας μία εκ των υγιέστερων και ανταγωνιστικότερων οικονομιών του πλανήτη.

Αναλύοντας το υπόδειγμα της χώρας του, ο πρόεδρος της σουηδικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Karl-Petter Thorwaldsson (σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του φετινού Νταβός) τονίζει ότι η στρατηγική διατήρησης των χαμηλών μισθών, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερη μια οικονομία και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, είναι λάθος, καθώς μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, χτυπώντας την παγκόσμια ζήτηση.

Αντίθετα, το παράδειγμα της ανοικτής και δυναμικής οικονομίας της Σουηδίας δείχνει ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών ωφελεί όλους και στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, αποδεικνύοντας ότι κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και παγκοσμιοποίηση δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Ο Thorwaldsson τονίζει ότι, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι μισθοί ως μερίδιο του ΑΕΠ μειώθηκαν σε 91 από 133 χώρες του κόσμου. Αποτέλεσμα ήταν η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, η χαμηλότερη συνολική ζήτηση, η μικρότερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, εξελίξεις αρνητικές για την οικονομία.

Καθώς οι μισθοί δεν κινούν πλέον την ανάπτυξη, αναδύθηκαν δύο άλλες στρατηγικές:

Η πρώτη είναι η χρέωση. Η κατανάλωση των νοικοκυριών τροφοδοτείται από το αυξανόμενο χρέος, τις προσόδους αξιών και τις ενίοτε «φούσκες» των ακινήτων.

Η δεύτερη είναι η καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές στρατηγική. Οι χώρες τονώνουν τις εξαγωγές τους και την ανάπτυξη, μέσω συμπίεσης μισθών.

Η μεν πρώτη στρατηγική εξαρτάται από τις καθαρές εισροές κεφαλαίων, ενώ η δεύτερη από τις καθαρές εκροές κεφαλαίων και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ομως αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και αυξάνει τον κίνδυνο μιας ακόμη χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αντίθετα, μια καθοδηγούμενη από τους μισθούς ανάπτυξη είναι αυτή που θα στηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Και η αύξηση των μισθών θα επανέλθει με πολιτικές που θα αποκαταστήσουν τη διαπραγματευτική δύναμη των συνδικάτων, θα ρυθμίσουν σοβαρά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα ενισχύσουν το κράτος πρόνοιας, θα στηρίξουν συνδικάτα, ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων και ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας.

Τα ισχυρά συνδικάτα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι υψηλοί κατώτατοι μισθοί μπορούν να διαγράψουν τις αρνητικές επιπτώσεις άλλων παραγόντων.

Στη Σουηδία, όπου οι εργαζόμενοι έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη σε σχέση με άλλες χώρες, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά περίπου 60% μεταξύ 1995 και 2016. Η ανεργία είναι ελάχιστη, διαψεύδοντας όσους επιμένουν να διακηρύσσουν ότι οι υψηλοί μισθοί κοστίζουν σε θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας...
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ «μια από τα ίδια» προβλέπoυν 500 οικονομολόγοι για το 2020 σε δημοσκόπηση του Reuters ● Τι υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο...
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
Ακριβά πληρώνει ο μέσος Αμερικανός την παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπογραμμίζει μια σειρά από προβληματικούς...
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Τα σύννεφα μαζεύονται βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η Παγκόσμια Τραπεζα, υποβαθμίζοντας ελαφρά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της υφηλίου φέτος.
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας