Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδικός χάρτης για εμβάθυνση της ΟΝΕ

Τις προτάσεις της Ε.Ε. παρουσίασαν ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις (αριστερά) και οι επίτροποι (οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων) Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά) και Γκίντερ Ετινγκερ (προϋπολογισμός)

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Οδικός χάρτης για εμβάθυνση της ΟΝΕ

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες έναν χάρτη πορείας για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, φροντίζοντας, όμως, να αφήσει στα κράτη-μέλη να ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους τις ουκ ολίγες ασάφειες ή ατέλειες που περιλαμβάνουν οι προτάσεις της.

Ζυγίζοντας την κατάσταση, ανάλογα με το βάρος κάθε κράτους-μέλους στην Ε.Ε., η Κομισιόν προσπάθησε σε γενικές γραμμές να μην προκαλέσει τις αποκαλούμενες ισχυρές χώρες, ιδίως τη Γερμανία, με προτάσεις που θα προσέκρουαν στα συμφέροντά τους και δεν θα είχαν καμιά τύχη να γίνουν αποδεκτές.

Παράλληλα, επιδίωξε την επίτευξη μιας φαινομενικής ισορροπίας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο στις σκόπιμα ασαφείς «προσφορές» της.

Δύσκολο εγχείρημα που ενδέχεται να δημιουργήσει μόνο δυσαρεστημένους...

Τις προτάσεις παρουσίασαν ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και Γκίντερ Ετινγκερ (προϋπολογισμός).

Εχει σημασία η παρουσία του Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων και στην προεκλογική εκστρατεία της Ανγκελα Μέρκελ βρισκόταν πάντα δίπλα της.

Τα ποσοστά του, λοιπόν, έχουν ανέβει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, παρά το γεγονός ότι η μέχρι τώρα θητεία του στην Κομισιόν σημαδεύτηκε με ορισμένα σκάνδαλα.

Ποιες είναι οι προτάσεις που βολεύουν τη Γερμανία;

1. Η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του -γερμανικής έμπνευσης- Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή «Συμφώνου λιτότητας». Υπάρχει βέβαια συμφωνία από το 2012 κάτω από την πίεση του Βερολίνου ότι η ενσωμάτωση θα γίνει εντός του 2019. Αλλά πολλοί ήλπιζαν ότι τουλάχιστον τα δημοσιονομικά μέτρα που πνίγουν τις οικονομίες πολλών χωρών θα γίνουν πιο ελαστικά. Ο Γκίντερ Ετινγκερ ήταν σαφής: «Nein».

2. Η ευρωζώνη δεν θα έχει δικό της προϋπολογισμό, όπως επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν και άλλοι ηγέτες χωρών του Νότου. Το Βερολίνο από την αρχή τάχθηκε εναντίον, φοβούμενο ότι θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, και η Κομισιόν τού έκανε το χατίρι. Ετσι, προτείνεται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της ευρωζώνης εντός του γενικού κοινοτικού προϋπολογισμού. Το ποσό; Η Επιτροπή αποφεύγει να πάρει θέση. Ο Γκ. Ετινγκερ είπε ότι θα υποβληθούν προτάσεις για το ύψος του προϋπολογισμού τον Μάιο του 2018 μαζί με την πρόταση για τους ίδιους πόρους της Ε.Ε. μετά το 2021. Ο Εμ. Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ ενός προϋπολογισμού 250 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), αλλά όλα δείχνουν ότι το ποσό δεν θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ, λόγω άρνησης του Βερολίνου.

3. Δεν υπάρχει λέξη στις προτάσεις της Κομισιόν περί αμοιβαιοποίησης του χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, μέτρο που προκαλεί αλλεργία στη Γερμανία και γενικά στις χώρες του Βορρά.

Ποιες προτάσεις ικανοποιούν τον Νότο;

Α. Η σύσταση θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα έχει ρόλο αντιπροέδρου της Επιτροπής και προέδρου της ευρωζώνης.

Β. Η σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) που θα πάρει τη θέση του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Πρέπει να ξεκαθαριστούν, όμως, ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία του.

Γ. Πλήρης ενσωμάτωση της ευρωζώνης στους κοινοτικούς θεσμούς. Κατά την Επιτροπή, αυτό σημαίνει λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο για το τι αποφασίζεται στην ευρωζώνη. Η σημερινή διαδικασία ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο των αποφάσεων που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών στην ευρωζώνη έχει αποδειχτεί «φιάσκο».

Συνοπτικά, η δέσμη μέτρων που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνει τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες:

 Σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) το οποίο θα εδράζεται στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και θα βασίζεται στην καθιερωμένη δομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το ΕΝΤ θα συνεχίσει να συντρέχει τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσχέρειες. Επιπλέον, θα παρέχει τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να διευκολύνει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτήν την πρόταση έως τα μέσα του 2019.

 Ενσωμάτωση των ουσιωδών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο της Ενωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατάλληλη ευελιξία που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 Νέα δημοσιονομικά μέσα για μια σταθερή ζώνη του ευρώ εντός του πλαισίου της Ενωσης.

 Σύσταση θέσης υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα έχει ρόλο αντιπροέδρου της Επιτροπής και προέδρου της Ευρωομάδας. Εάν επιτευχθεί κοινή συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του υπουργού έως τα μέσα του 2019, θα είναι δυνατή η δημιουργία αυτής της θέσης στο πλαίσιο της σύνθεσης της επόμενης Επιτροπής.

Η πρώτη συζήτηση των 27 θα γίνει στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου (14-15).

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη για τρίτη χρονιά στην ευρωζώνη
«Συγκρατημένη ανάκαμψη παρά τις δυσκολίες» αναμένει η Ε. Ε. για την ευρωζώνη. «Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Αναμένεται να συνεχιστεί με...
Ανάκαμψη για τρίτη χρονιά στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναπτυξιακή... εγκράτεια Ε.Ε. και ευρωζώνη
Νέα πηγή αβεβαιότητας ο κορονοϊός, παραμένει απρόβλεπτη η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Συστάσεις στο Βερολίνο να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητές του.
Σε αναπτυξιακή... εγκράτεια Ε.Ε. και ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε φορολογική «μαύρη λίστα» η Τουρκία
Την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίζουν αν θα την εντάξουν στις χώρες που δεν συνεργάζονται στην ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων, με πιθανότητα επιβολής και κυρώσεων.
Κοντά σε φορολογική «μαύρη λίστα» η Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
Ικανοποιητικά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αβεβαιότητα προκαλούν οι εντάσεις στον τομέα του διεθνούς εμπορίου
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξηλώνει την αρχή της ομοφωνίας
​Τόλμησε -επιτέλους- ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγους μήνες πριν τελειώσει η θητεία του στην Επιτροπή Γιούνκερ. Πρότεινε σταδιακή κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών σε...
Ξηλώνει την αρχή της ομοφωνίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτεθειμένος ο Μπαρόζο για το ραντεβού σε ξενοδοχείο με τον επίτροπο Κατάινεν
Πάλι στο προσκήνιο βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά το αίτημα που διαβίβασε στη σημερινή Επιτροπή υπό τον Γιούνκερ η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ρέιλι να επανεξετάσει το...
Εκτεθειμένος ο Μπαρόζο για το ραντεβού σε ξενοδοχείο με τον επίτροπο Κατάινεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας