• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.9°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.9°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 22.5°C / 29.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  4 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  55%

Οι ρίζες της ανισότητας

 • A-
 • A+

Καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια για την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα στον πλανήτη συνεχίζεται αμείωτη - ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους στους οποίους κρύβουν τον πλούτο τους οι πολυεθνικές και οι πλούσιοι - μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι οι ρίζες του κακού ξεκινούν από τα… προϊστορικά χρόνια. 

Η μελέτη - που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον με τη συνδρομή ακόμη 13 επιστημονικών ινστιτούτων και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature - δείχνει ότι η ανισότητα στον κόσμο άρχισε να αυξάνεται με την εμφάνιση της γεωργίας και πιο συγκεκριμένα με την εξημέρωση φυτών και μεγάλων ζώων από τον άνθρωπο. 

Οι εξελίξεις αυτές άλλαξαν ραγδαία τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, μεταλλάσσοντάς τον από τροφοσυλλέκτη και κυνηγό σε γεωργό και κτηνοτρόφο.

Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε σταδιακά στην ανάπτυξη σύνθετων συστημάτων κοινωνικής οργάνωσης, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έγιναν περισσότερο πολύπλοκα, συγκεντρωτικά και ιεραρχικά, πυροδοτώντας την ανισότητα. 

Οι ερευνητές με επικεφαλής των καθηγητή Αρχαιολογίας και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Τίμοθι Κόλερ ανέλυσαν στοιχεία από 63 αρχαιολογικές τοποθεσίες ή ομάδες αρχαιολογικών περιοχών του κόσμου σε μία περίοδο περίπου 11.000 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος χιλιάδων σπιτιών από διάφορες περιοχές και εποχές, οι ερευνητές διαμόρφωσαν έναν συντελεστή Gini (συνηθισμένος δείκτης για τη μέτρηση της ανισότητας που αναπτύχθηκε πριν από έναν περίπου αιώνα από τον Ιταλό στατιστικολόγο και κοινωνιολόγο Corrado Gini). 

Ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από το 0 (όπου υπάρχει η απόλυτη εισοδηματική ισότητα, δηλαδή όλοι έχουν τον ίδιο πλούτο) έως το 1 (όπου υπάρχει η απόλυτη ανισότητα και όλος ο πλούτος ανήκει σε ένα άτομο). 

Τα συμπεράσματα που απεκόμισαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. 

Οι πρωτόγονες κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών αποδείχθηκαν πολύ λιγότερο άνισες απ' ότι όλες οι επόμενες κοινωνίες.

Ο μέσος δείκτης Gini σε αυτές τις κοινωνίες ήταν μόλις 0,17. Αιτία - ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες - η συνεχής κίνηση των ανθρώπων αυτών των κοινωνιών για την εξασφάλιση της τροφής τους, που καθιστούσε δύσκολη τη συγκέντρωση πλούτου και τη μεταβίβασή του στις επόμενες γενιές. 

Αμέσως λιγότερο άνισες κοινωνίες διαπιστώθηκε ότι ήταν οι πρώιμες μικρής κλίμακας και χαμηλής έντασης αγροτικές κοινωνίες με μέσο δείκτη Gini 0,27.

Οι μεγαλύτερες κλίμακας και έντασης αγροτικές κοινωνίες αντίθετα εμφάνισαν μεγαλύτερη ανισότητα με μέσο δείκτη Gini να προσεγγίζει το 0,35. 

Με την πάροδο του χρόνου η ανισότητα συνέχισε να αυξάνεται στον Παλαιό Κόσμο (Ευρώπη - Ασία - Αφρική) με τον δείκτη Gini να προσεγγίζει το 0,60.

Αντίθετα στον Νέο Κόσμο (Βόρεια, Κεντρική, Νότιος Αμερική - Νησιά Καραϊβικής) ο δείκτης ανισότητας προς έκπληξη των ερευνητών παρέμεινε στάσιμος στο 0,35%.

Οι ερευνητές απέδωσαν τη διαφορά στο ότι οι κοινωνίες του Παλαιού Κόσμου εξημέρωσαν και εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη μεγάλων θηλαστικών όπως τα άλογα, οι αγελάδες και τα βουβάλια.

Τα εξημερωμένα ζώα ήταν αυτά που επέτρεψαν στους αγρότες του Παλαιού Κόσμου να γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο πλούσιοι, πιο επεκτατικοί και εν τέλει πιο κατακτητικοί.

Μερίδα αυτών μεγέθυνε τις ιδιοκτησίες και τον πλούτο της,ενώ από την άλλη πλευρά αναδύθηκε μία τάξη ακτημόνων γεωργών.

«Αυτές οι διαδικασίες αύξησαν την ανισότητα λειτουργώντας και στα δύο άκρα κατανομής του πλούτου, αυξάνοντας τον πλούτο των πλουσίων και μειώνοντας τον πλούτο των φτωχών» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ακόμη στον Παλαιό Κόσμο η ανακάλυψη της μεταλλουργίας και η επεξεργασία του χαλκού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας ελίτ έφιππων πολεμιστών, οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα μέσω εδαφικών κατακτήσεων και δημιουργίας ακόμη μεγαλύτερων οικισμών. 

Στον Νέο Κόσμο, αντίθετα, οι αξίες, οι αρχές, η σοφία των Ινδιάνων (γηγενών) που επιδεικνύουν απέραντο σεβασμό προς τη Μητέρα Φύση, ενδεχομένως να αποτέλεσαν το ανάχωμα για μία ανάλογη εξέλιξη. 

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πάντως ότι ο υψηλότερος δείκτης ανισότητας Gini που σημειώθηκε στον αρχαίο (Παλαιό) κόσμο ήταν 0,59 και είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτόν που εμφανίζουν σήμερα δύο χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα (0,56) και η Ισπανία (0,58).

Ο δείκτης ανισότητας του αρχαίου κόσμου είναι πάντως πολύ χαμηλότερος από αυτόν που εμφανίζουν άλλες μεγαλύτερες χώρες του κόσμου σήμερα, όπως για παράδειγμα η Κίνα (0,73) ή οι ΗΠΑ (μεταξύ 0,80 και 0,85). Οι τελευταίες εμφανίζουν πιθανότατα τη μεγαλύτερη ανισότητα για ανεπτυγμένη χώρα σήμερα στον κόσμο. 

Ο Κόλερ - που έχει τεκμηριώσει τέσσερις περιόδους αυξανόμενης ανισότητας σε αρχαίες κοινωνίες γηγενών Αμερικανών οι οποίες ολοκληρώθηκαν βίαια προς μία μεγαλύτερη ισότητα - κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Και στις 4 περιπτώσεις δεν σημειώνεται μόνο η μείωση των δεικτών ανισότητας Gini αλλά και μία αύξηση της βίας που τη συνοδεύει» προειδοποιεί.

«Θα έπρεπε να ανησυχούμε στις ΗΠΑ αν ο δείκτης Gini ανέβει ακόμη υψηλότερα. Μπορεί να σημαίνει ότι προσκαλούμε την επανάσταση ή την κατάρρευση του κράτους... Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φυλετικό» το οικονομικό χάσμα πλούσιων - φτωχών
​Παρά τις στρατηγικές παραπλάνησης της κοινής γνώμης, η οικονομική ανισότητα αποτελεί χρόνια τώρα τη βραδυφλεγή βόμβα της αμερικανικής κοινωνίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο μέσος πλούτος των...
«Φυλετικό» το οικονομικό χάσμα πλούσιων - φτωχών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρέλα του χρήματος
Το μυαλό σας σάς δουλεύει, προειδοποίησαν χθες τους «τρελαμένους» με τα λεφτά δισεκατομμυριούχους επισκέπτες του Νταβός τρεις καθηγητές Ψυχολογίας. Οπως εξήγησε σε σχετικό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού...
Η τρέλα του χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων και την έκρηξη της οικονομικής...
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και οι πλούσιοι έγιναν... πλουσιότεροι
Ο συνολικός πλούτος της ανθρωπότητας αυξήθηκε και φέτος, αγγίζοντας τα 317 τρισ. δολ. αλλά κατανέμεται εξωφρενικά άνισα, με το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 85%, ενώ το φτωχότερο 50%...
Και οι πλούσιοι έγιναν... πλουσιότεροι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δισ. ημίν σήμερον, τρισ. ημίν αύριον...
​Τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου θα ελέγχει ώς το 2030 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας αν οι κυβερνήσεις δεν φιλοτιμηθούν να κάνουν κάτι άμεσα. Το καμπανάκι κινδύνου για τη συνεχιζόμενη συσσώρευση πλούτου στα...
Δισ. ημίν σήμερον, τρισ. ημίν αύριον...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοιρολόγια για τη μεσαία τάξη
Κροκοδείλια δάκρυα για τον θάνατο της μεσαίας τάξης είχε χθες το μενού του Νταβός. Στον ρόλο της… μοιρολογίστρας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που έκανε έκκληση για επείγουσα δράση...
Μοιρολόγια για τη μεσαία τάξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας