• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%
Dreamstime

Στο 3,9% του ΑΕΠ ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο

 • A-
 • A+

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους έχει φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την ίδια ώρα έχει αναθεωρηθεί η εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης και για το β’ τρίμηνο του έτους, επίσης, στο 3,9%, για να σημειώσει ότι πλέον «έχουμε ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που αγγίζει το 4%».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, «το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2016 3% και το 2017 ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 4%», για να προσθέσει πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη είδηση, που επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και το γεγονός ότι πλέον καλύπτουμε το χαμένο έδαφος με γοργούς ρυθμούς».

«Πρόκειται», επισήμανε, «για τον δεύτερο πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και είναι από τους πιο ψηλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτή η θετική αναπτυξιακή προοπτική προέρχεται από όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, αλλά να επαναλάβω για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης δεν υποστηρίζεται επίπλαστα, πλασματικά, από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες, αντιθέτως έχουμε ένα ισοσκελισμένο πλεονασματικό προϋπολογισμό».

Σημείωσε ακόμα πως το αποτέλεσμα αυτό δεν έγινε από αλόγιστη πιστωτική επέκταση, δηλαδή τραπεζικού δανεισμού, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και είναι αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που πρέπει με συνέχιση της προσπάθειας να στηρίξουμε για να πάμε πιο μπροστά».

Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι...

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι δεν το ένιωσαν στην πραγματική τους ζωή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «όταν οι αριθμοί διολίσθαιναν οι άνθρωποι το ένιωθαν», για να συμπληρώσει ότι «επειδή ακριβώς η διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση, όπως καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια, υπονόμευε το βιοτικό επίπεδο, το διαθέσιμο εισόδημα, ισοδυναμούσε με απώλεια θέσεων εργασίας, ήταν μια θεωρητική διολίσθηση των αριθμών».

Και πρόσθεσε:

«Ήταν η αποτύπωση της κατάρρευσης της πτώσης της κυπριακής οικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο η μεγέθυνση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει ότι σιγά σιγά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βελτιώνονται. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, γι’ αυτό τονίζω την ανάγκη να μην επαναπαυτούμε αλλά αντιθέτως να συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια ένταση», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Η Νέα Δημοκρατία στο πλευρό του Αναστασιάδη

Η Κύπρος πέρασε «από τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα δημοσιονομικά πλεονάσματα», είπε σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γεγονός που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, δίνει την ευχέρεια στο κράτος και στην κυβέρνηση να δίνει μερίσματα από τα αποτελέσματα της οικονομίας σε κοινωνικά ευαίσθητες και άλλες ομάδες του πληθυσμού που πλήγηκαν με βαρύ κόστος από την κρίση.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε το πρωί, στα γραφεία του κόμματος, με τον Χρήστο Σταϊκούρα, βουλευτή και τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας, καθώς και συνεργάτες. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τον κ. Νεοφύτου συζήτησαν και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να εκφράζει παράλληλα τη «στέρεη και διαρκή» στήριξη προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Συνεχάρη ακολούθως την κυπριακή κυβέρνηση και τους πολίτες «οι οποίοι κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα με βιώσιμο τρόπο από τα μνημόνια». Αυτό, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, είναι το στοίχημα και για την Ελλάδα, η έξοδός της με βιώσιμο τρόπο από την κρίση.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Κώστας Κόλλιας, και ο καθηγητής του Dean Business School του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, δρ Γιώργος Μπούστρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Κύπρο
Προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης, πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνηση της κεντρικής τράπεζας.
Δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Κύπρο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύπρος. «Ενεση» 150 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους από ΕΤΕπ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόσφερε επιπλέον στήριξη 150 εκατ. ευρώ προς τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω τοπικών τραπεζών. Σημαντικό μέρος των δανείων θα διοχετευτεί στην τουριστική...
Κύπρος. «Ενεση» 150 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους από ΕΤΕπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 7 Μαρτίου η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο
Οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες που είναι ευκαιρία για την Κύπρο να κλείσει ομαλά το πρόγραμμα είναι οι συνεδριάσεις του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να λήξει και επισήμως...
Στις 7 Μαρτίου η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Κύπρο
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης από την τρόικα, δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια επικαιροποίησης του...
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Κύπρο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: Η Κύπρος να συνεχίσει με το Μνημόνιο
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εφαρμόστηκε σαν μια μοναδική περίπτωση και σήμερα η Κύπρος από παράδειγμα προς αποφυγή έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. ...
Μοσκοβισί: Η Κύπρος να συνεχίσει με το Μνημόνιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης
Μέτρα για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σκιά των εκτιμήσεων ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί για πέμπτο έτος. Έμφαση δίνεται σε νέα έργα...
Νέα μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας