Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κορυφαία αμερικανικά και βρετανικά Πανεπιστήμια στα Paradise Papers

  • A-
  • A+

Μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους, που είχαν την έδρα τους στα νησιά Κέιμαν, ώστε να κάνουν τις δουλειές τους αφορολόγητα, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης που ερευνούν το σκάνδαλο των «Paradise Papers».

Όπως αποκάλυψε ο Guardian, τα γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Οξφόρδης και του Cambridge επένδυσαν μυστικά δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και σε κοινοπραξίες που αφορούν έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και θαλάσσιες γεωτρήσεις. 

Τα στοιχεία των διαρροών έδειξαν ακόμη ότι 104 αμερικανικά Πανεπιστήμια και κολέγια, όπως τα μισά από όλα τα κολέγια της Οξφόρδης είχαν συμφέροντα σε offshore, καταβάλλοντας ελάχιστο ή καθόλου φόρο με στόχο τη μεγέθυνση της ήδη τεράστιας περιουσίας τους.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τα εξής: Columbia, Princeton, Stanford University of Pensylvania, Downing, Gonville & Caius, Jesus, Murray Edwards, Newnham, Pembroke, St Catharine’s, St John’s and Trinity Hall. Corpus Christi, Exeter, Lincoln, Magdalen, Merton, Nuffield, Somerville, St Antony’s, St Catherine’s, Queen’s, Trinity, University, Wolfson and Worcester.

Με συνολικές δωρεές μεγαλύτερες των 500 δισ. δολαρίων στην κατοχή τους τα Πανεπιστήμια εξελίχθηκαν σε κορυφαίους παίκτες των οffshore παιχνιδιών, αφού αξιοποίησαν νομικές μορφές, οι οποίες τους επέτρεψαν να παρακάμπτουν οποιονδήποτε έλεγχο και να μην φορολογούνται.

Οι πανεπιστημιακές παροχές είναι απαλλαγμένες από τον φόρο, αλλά εάν ένα ίδρυμα επενδύσει σε ένα χρηματοδοτούμενο hedge fund, πρέπει να πληρώσει έναν αμερικανικό «φόρο εισοδήματος από επιχειρήσεις» από τα κέρδη του.

Το 2006 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επένδυσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρεία με έδρα το νησί Γκέρσνεϊ. Τα χρήματα τοποθετήθηκαν σε δύο διαφορετικά funds, που συστάθηκαν με μετρητά του ίδιου του πανεπιστημίου και σπουδαστών του. Το Cambridge επένδυσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια με τον ίδιο τρόπο.

Ο Πριμ Σίκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Essex, αμφισβήτησε την «ηθική» των πανεπιστημίων που στέλνουν τα οφέλη τους σε offshore.«Όλες οι δωρεές είναι κρυφές και αποτελούν φοροαποφυγή. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί. Δεν είναι σαν να είναι ένα μέρος που ασχολείται ενεργά με την προώθηση της επιστήμης, της έρευνας ή της ανθρώπινης γνώσης ».

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι πιο διαφανή όσον αφορά τις επενδυτικές αποφάσεις τους, δεδομένου ότι είναι δημόσιοι οργανισμοί που έλαβαν δημόσιο χρήμα, ακόμη και από την Ε.Ε. «Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουν με τα μετρητά. Υπάρχουν θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», είπε.

Ένα από τα δύο funds  -Coller International Partners V- ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του παγκοσμίως. Τελικά προσέλκυσε κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από σχεδόν 200 δημόσια ιδρύματα.

Η μεγαλύτερη επένδυση του fund, ύψους 1 δισ. δολαρίων, ήταν με την Royal Dutch Shell, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια κοινοπραξία, η Shell τechnology Ventures Fund, με τη σειρά της επένδυσε σε τεχνολογίες «παραγωγής και εξερεύνησης».

Ένας επιχειρηματικός εταίρος της Shell που έλαβε κεφάλαια από την Οξφόρδη ήταν η Xtreme Coil, που εταιρεία ειδικεύεται σε «καινοτόμες και αποδοτικές εγκαταστάσεις γεώτρησης» για «προσεγγίσει υδρογονάνθρακες σε βαθύτερους ορίζοντες».

Οι αποκαλύψεις του Papers Paradise είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση στο Cambridge και την Οξφόρδη να αποσυνδεθούν από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ακαδημαϊκών του Cambridge με επικεφαλής τον Rowan Williams, ζήτησε από το πανεπιστήμιο να σταματήσουν οι επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα.

Η Οξφόρδη αντιμετώπισε παρόμοιες εκκλήσεις. Το 2015, ανακοίνωσε ότι σταματάει τις επενδύσεις σε άνθρακα και άμμο πίσσας, μετά από εκστρατεία της ένωσης φοιτητών, αλλά τελικά συνέχισε να επενδύει σε άλλα ορυκτά καύσιμα.

Το κεφάλαιο εκπαίδευσης του Cambridge ύψους 6,3 δισ. δολαρίων αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το ταμείο της Οξφόρδης ανέρχεται σε περισσότερα από 5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων για κολέγια.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει λίγες δημόσιες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης, επένδυσης και δαπανών αυτών των πόρων. Το 2016, εκατοντάδες ακαδημαϊκοί από το Cambridge και την Οξφόρδη υπέγραψαν επιστολές καλώντας τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν μια «αποδεδειγμένη, ηθικά ορθή επενδυτική πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέλλοντος».

Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις. Το 2015, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συμφώνησε να σταματήσει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από από εκστρατεία φοιτητών και δεκαήμερη κατάληψη του κτιρίου χρηματοδότησης του πανεπιστημίου.

Το Cambridge δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο και τα κολέγια ήταν φιλανθρωπικά ιδρύματα, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι κανονικά δεν υπάρχει κανένας φόρος για να πληρώσετε». «Ένας πολύ αξιόπιστος σύμβουλος διαχειριζόταν κεφάλαια και έλαβε ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες επενδύσεις», ανέφερε.

Σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι το συμβούλιο του είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας τον Μάιο του 2016, που «αναζητούσε απόψεις από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και ατόμων». 

Η Οξφόρδη είχε ισχυριστεί ότι οι υπεράκτιες επενδύσεις «χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως», καθώς και ότι υπήρξε «ισχυρή εποπτεία» και «ευρεία διαβούλευση».

Πηγή: The Guardian

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν... offshore
Κόλαφο για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη αποτελεί η νέα έρευνα -που βγαίνει σταδιακά από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα- για τον κρυμμένο πλούτο των πλουσίων στους φορολογικούς παραδείσους....
Επιμένουν... offshore
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα Κεϊμάν, η μαύρη λίστα της Ε.Ε. και η... «Σιγκαπούρη του Τάμεση»
Η επανένταξη των Κεϊμάν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολα χαστούκι προς τη Βρετανία εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit περίοδο.
Τα Κεϊμάν, η μαύρη λίστα της Ε.Ε. και η... «Σιγκαπούρη του Τάμεση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «λίστα της ντροπής»
Οι μεγάλοι φοροφυγάδες της υφηλίου και οι χώρες που τους βοηθούν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων -που επί δύο χρόνια η Ε.Ε. ετοίμαζε- τελικά μόνο μαύρη δεν είναι....
Η «λίστα της ντροπής»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παθητικοί επενδυτές σε φορολογικούς παραδείσους
O τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος και οι Βρετανοί δούκες του Westminster, δισεκατομμυριούχοι δωρητές των πολιτικών κομμάτων στις...
Παθητικοί επενδυτές σε φορολογικούς παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
Tράπεζες, λογιστές, δικηγορικά γραφεία που διευκολύνουν συστήματα φοροαποφυγής και μεταφοράς κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους μπαίνουν στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα καλύτερα «πλυντήρια» παγκοσμίως
Δύο χώρες με βίους παράλληλους στο κύκλωμα διακίνησης του βρόμικου χρήματος. Η Αγγλία και οι υπεράκτιες κτήσεις της είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά στο κεφάλαιο των απανταχού...
Τα καλύτερα «πλυντήρια» παγκοσμίως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας