Κόλαφο για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη αποτελεί η νέα έρευνα -που βγαίνει σταδιακά από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα- για τον κρυμμένο πλούτο των πλουσίων στους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους της Βρετανίας.
Οι νέες αποκαλύψεις εμπλέκουν στο «γνωστό παιχνίδι απόκρυψης του πλούτου» τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, υπουργούς, συμβούλους και δωρητές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Nike, στενό σύμβουλο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, μεγάλα ονόματα από τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του αθλητισμού και συνολικά περισσότερα από 120 μέλη της παγκόσμιας πολιτικής ελίτ.
Επίκεντρο των αποκαλύψεων είναι η Appleby, ένα δικηγορικό γραφείο με παρουσία στις Βερμούδες, τα Νησιά Κεϊμάν, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τη Νήσο του Μαν και τα νησιά της Μάγχης Τζέρσεϊ και Γκιούρνσεϊ. Η Appleby υποστηρίζει ότι τόσο οι ενέργειές της όσο και οι πελάτες της είναι απόλυτα νόμιμα.
Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν όμως έχει διαφορετική άποψη. «Η αποφυγή της φορολόγησης μέσω των φορολογικών παραδείσων αποτελεί έναν από τους βασικούς κινητήρες της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι «καθώς η ανισότητα αυξάνεται, η φοροαποφυγή εξελίσσεται σε άθλημα των ελίτ».
Σε μελέτη που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, ο Ζούκμαν αποκαλύπτει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες «πάρκαραν» μόνο πέρυσι σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους περί τα 600 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν:
1. Εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικό κεφάλαιο τον Νησιών Κεϊμάν. Κάποια από τα χρήματα της βασίλισσας έχουν μάλιστα επενδυθεί σε εταιρεία λιανικού εμπορίου η οποία κατηγορείται για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ανθρώπων.
2. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιστροφή τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι του στενού του κύκλου επιμένουν... offshore. Μεταξύ αυτών και οι:
Γκάρι Κον: ο οικονομικός σύμβουλος και κινητήρια δύναμη της τρέχουσας φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, που μεταξύ 2002 και 2006 ήταν πρόεδρος και αντιπρόεδρος 22 διαφορετικών εταιρειών στις Βερμούδες για λογαριασμό της Goldman Sachs.
Ρεξ Τίλερσον: ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται το 1997 επικεφαλής εξωχώριας εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αμφιλεγόμενη κοινοπραξία της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Υεμένη.
Στίβεν Μνούτσιν: η τράπεζα του σημερινού υπουργού Οικονομικών (CIT Bank) χρηματοδοτούσε πλούσιους πελάτες για την αγορά ιδιωτικών τζετ, τα οποία αυτοί χρησιμοποιούσαν με στόχο τη φοροαποφυγή. Μεταξύ αυτών και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Υεμένης, ο γιος του οποίου καταζητούνταν στη Βρετανία για βιασμό και φόνο.
3. Δύο ρωσικά κρατικά ινστιτούτα με στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χρηματοδότησαν επενδύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Τwitter μέσω συνεργάτη του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
4. Ο κορυφαίος χρηματοδότης και σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Στέφεν Μπρόνφμαν -που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του χαρισματικού πολιτικού-, εμπλέκεται σε δίκτυο μεταφοράς εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικούς παραδείσους, μέσω εταιρειών-κέλυφος σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Κεϊμάν, με αποτέλεσμα τεράστια φοροδιαφυγή.
5. Ο λόρδος Ασκροφτ, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και της πολιτικής σκηνής της Αυστραλίας, φέρεται ότι χρησιμοποίησε καταπίστευμα (τραστ) με έδρα τις Βερμούδες προκειμένου να κρύψει από τις φορολογικές αρχές τον πλούτο του. Η αξία του τραστ ανερχόταν το 2006 στα 450 εκατ. δολάρια.
6. Η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία του πλανήτη, η Glencore, δάνεισε μυστικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια -μέσω εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους- σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο προκειμένου να τη βοηθήσει να διασφαλίσει αμφιλεγόμενη σύμβαση εξόρυξης στο Κονγκό με δωροδοκίες αξιωματούχων.
7. Τα σύνθετα υπεράκτια δίκτυα που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι (Alisher Usmanov και Farhad Moshiri) προκειμένου να αποκτήσουν μερίδια στις ποδοσφαιρικές ομάδες της Βρετανίας Αρσεναλ και Εβερτον.
8. Εκτενείς συναλλαγές εταιρείας του γαμπρού του Βλαντίμιρ Πούτιν με ναυτιλιακό όμιλο του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας