Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούμενο η σταθερότητα λένε τώρα οι αναλυτές

Σημαντικός αριθμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών ως «μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας που θα επηρεάσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική»

Ζητούμενο η σταθερότητα λένε τώρα οι αναλυτές

  • A-
  • A+

Προσδοκίες, ελπίδες, φόβοι και ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, μετά την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., συμπυκνώνονται σε ένα συνονθύλευμα εκτιμήσεων από επιχειρηματίες, επενδυτές και αναλυτές, που από χθες επιχειρούν να ανιχνεύσουν με πιο καθαρή ματιά πλέον τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι παλιές αβεβαιότητες φεύγουν, καινούργιες αναδύονται στη θέση τους, με κυριότερες αυτές για το πώς η νέα κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη μεγάλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για το χρέος, το πρόγραμμα χρηματοδότησης και την εξεύρεση αναπτυξιακών κονδυλίων. Για πολλούς αναλυτές αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύεται ως «μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας, που θα επηρεάσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική», ενώ κοινό συμπέρασμα είναι ότι με την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης κλείνει ένας μακρύς κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και ανοίγει ένας νέος, όπου το ζητούμενο θα είναι η σταθερότητα.

Το Χρηματιστήριο

Η πρώτη αντίδραση των αγορών χθες μπορεί να μην ήταν η «ιδανική» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 3,2% (813,55 μονάδες) και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, όμως, αν καλοκοιτάξει κανείς πίσω από τις κουρτίνες, θα δει ότι χθες οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας ή ακόμη και αρκετές της «διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας», όχι μόνο ανέβηκαν, αλλά έκαναν και ράλι (ενδεικτικές οι περιπτώσεις των εταιρειών Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.). Αντίθετα, ο τραπεζικός κλάδος λειτούργησε σαν «βαρίδι» για τη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των ισχυρών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στον απόηχο και των απειλών υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες 13,26%, με τις μετοχές της Πειραιώς (-17,61% στα 0,80 ευρώ) και της Eurobank (-10,4% στα 0,1550 ευρώ) να κλείνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά, και την Εθνική και την Alpha να ακολουθούν με μεγάλες απώλειες κατά 13% και 11,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά ομολόγων καταγράφηκε οριακή μόνο άνοδος των αποδόσεων, με αυτήν των δεκαετών να διαμορφώνεται στο 9,1% από 8,87%, και των πενταετών στο 10,2% από 11,7%.

Ξένοι αναλυτές υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών με σαφώς πιο… αισιόδοξη προσέγγιση σε σχέση με το κινδυνολογικό περιεχόμενο των αναλύσεών τους τις προηγούμενες ημέρες.

■ Η Citigroup σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρώτο μη καθεστωτικό κυβερνών κόμμα στην ευρωζώνη από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και η διαφορά του από τη Ν.Δ. στις εκλογές σηματοδότησε την αποκήρυξη των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης». Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες και θα διαρκέσουν μήνες, προκαλώντας μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μετά από συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, ώστε να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο, που είναι η χρεοκοπία. Δεν θεωρεί ότι θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως «υπάρχουν μαξιλάρια όπως η έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες και η αύξηση στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων».

■ Η τσεχική Wood από την πλευρά της θεωρεί κρίσιμο να διαπιστωθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει τελικώς σε μονομερείς ενέργειες πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, ενώ εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στην αγορά θα παραμείνει κυρίαρχη, μέχρι να φανεί αν και με ποιο τρόπο η νέα κυβέρνηση θα κλείσει το χάσμα μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των απαιτήσεων των πιστωτών.

Η Barclays

■ Η βρετανική Barclays έχει την άποψη ότι «η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι μια εξέλιξη που θα προβληματίσει τις αγορές», ενώ στέκεται με έμφαση στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα της μείωσης των εσόδων.

■ Από την πλευρά της, η Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι «η πολιτική αβεβαιότητα δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για την Ελλάδα», με τους αναλυτές της εταιρείας να εκτιμούν ότι είναι θετικά για τις αγορές τα πρώτα μηνύματα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει προσπάθεια συναινετικής λύσης με τους πιστωτές και εστίαση σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

■ Η Societe Generale επισημαίνει επίσης ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ισχυρή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και παράλληλα μια έκκληση για τερματισμό της λιτότητας», ενώ η ελβετική τράπεζα Credit Suisse σημειώνει πως, αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι το αντίθετο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11 δισ. εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο
Σε κόκκινο πανί για τις περιβόητες αγορές αναδεικνύεται η αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς εξαπέλυσαν με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης την επίθεσή τους. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors μάλιστα απειλεί...
11 δισ. εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
Tο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με στόχο να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να αντικατασταθούν από σχέδιο εισαγωγής στο...
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν...
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αγορές... αγκάλιασαν τη «λίστα μεταρρυθμίσεων»
Με σημαντική άνοδο αντέδρασαν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλάδος έκανε άλμα 17,25%, ενώ με υψηλά ποσοστά ανόδου έκλεισαν οι περισσότερες από τις μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται...
Οι αγορές... αγκάλιασαν τη «λίστα μεταρρυθμίσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας