Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καμπανάκι για «διατηρήσιμη ανάπτυξη» στην παγκόσμια οικονομία
AP Photo/Francois Mori

Καμπανάκι για «διατηρήσιμη ανάπτυξη» στην παγκόσμια οικονομία

  • A-
  • A+

Καμπανάκι προς τους ηγέτες διεθνώς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να χτυπήσει αυτή την εβδομάδα από το βήμα της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο το πιο πιθανό είναι ότι οι προειδοποιήσεις της θα πέσουν στο κενό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα καλέσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μετασχηματιστεί η ήπια ανάκαμψη που βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία σε κάτι πιο διατηρήσιμο.

Θα εστιάσει στην έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης και παραγωγικότητας που είναι αναγκαίες για τον παραπάνω μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη χαλιναγώγησης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που αναπτύσσεται ξανά με ραγδαίους ρυθμούς εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Η Λαγκάρντ θα καλέσει ακόμη κυβερνήσεις χωρών που έχουν τεράστιο πλεόνασμα, όπως η Γερμανία και η Κορέα, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δαπανήσουν περισσότερα βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα και μειώνοντας τους κινδύνους από την κλιμακούμενη πόλωση της κοινωνίας.

Παγκοσμιοποίηση

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε σχετικά ότι η επιτυχία του Τραμπ στις ΗΠΑ και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) oφείλεται στην εξέγερση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί τέλεια για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, αλλά όχι και για τους υπόλοιπους. Εάν συγκρίνουμε τους οικονομικά παραγκωνισμένους στη Γερμανία με τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, θα δούμε μεγάλες ομοιότητες», τόνισε ο Στίγκλιτς. Στη Γερμανία, είπε, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κερδίζουν ελάχιστα, το εισόδημά τους εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμο και είναι δυστυχισμένοι.

«Υπάρχουν οικονομικός φόβος, οικονομική ανασφάλεια που με τη σειρά τους δημιουργούν φόβο απέναντι στο ξένο. Γι’ αυτό και η ξενοφοβία, το μίσος κατά των προσφύγων έχουν λάβει τρομερές διαστάσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν υποτιμήσει πόσο σημαντικός είναι ένας ευπρεπής μισθός για την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η αλλαγή πολιτικής είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά παραγκωνισμένοι».

Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών οι οποίοι κερδίζουν λίγα ή μέτρια, τόνισε ο Στίγκλιτς.

Κάλεσε το Βερολίνο να επενδύσει το πλεόνασμά του σε υποδομές έτσι ώστε να συμμετάσχουν οι παραγκωνισμένοι στην αναπτυσσόμενη οικονομία.

Σφυρίζουν αδιάφορα

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ενδιαφέρεται για όσα λένε Στίγκλιτς και Λαγκάρντ. Οι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον σφυρίζουν εδώ και καιρό αδιάφορα για τις παραπάνω προειδοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι άμεσα προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η παγκόσμια οικονομία να βαδίσει σε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο δρόμο.

Η Γερμανία, ηγέτις της Ευρώπης, ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα διαχειριστεί τη γήρανση της δικής της γενιάς των baby boomers.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ νοιάζεται για το πώς θα κάνει την Αμερική πάλι μεγάλη με επαναφορά του προστατευτισμού, ενώ η Κίνα δείχνει να μπαίνει σε φάση ενδοσκόπησης καθώς οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης του παρελθόντος δείχνουν πια μη διατηρήσιμοι.

Την ίδια στιγμή, η ομαλότητα μιας παραγωγικότητας που αυξανόταν διαρκώς στο παρελθόν -οδηγώντας σε υψηλότερους μισθούς, μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και μείωση των κρατικών χρεών- δείχνει να μην ξαναεπιστρέφει.

Από την άλλη, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και οικονομία του διαδικτύου κερδίζουν διαρκώς έδαφος οδηγώντας το οικονομικό γίγνεσθαι σε αχαρτογράφητα ύδατα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισή συμφωνία για το κλίμα στο Ριάντ
Παιδεύτηκαν χρόνια, αλλά τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν. Ο λόγος για τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (G20) που για πρώτη φορά σε τελικό ανακοινωθέν συνάντησής τους συμπεριέλαβαν, έστω και εμμέσως,...
Μισή συμφωνία για το κλίμα στο Ριάντ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ «μια από τα ίδια» προβλέπoυν 500 οικονομολόγοι για το 2020 σε δημοσκόπηση του Reuters ● Τι υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο...
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
Οι Κινέζοι εξαγωγείς χτυπήθηκαν από τους δασμούς του Τραμπ, όμως τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία προκάλεσαν η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η χαμηλότερη κατανάλωση.
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
Μόνο για γλέντια και πανηγύρια δεν είχαν διάθεση όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την τακτική φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας...
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτογραφική διάταξη στο ΔΝΤ για την αναρρίχηση της Γκεοργκίεβα
Σε μια απίστευτη κίνηση–αβάντα προέβη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το ΔΝΤ προκειμένου η υποψήφια αντικαταστάτρια της Κριστίν Λαγκάρντ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να μπορέσει να εκλεγεί ● Ποιοι προωθούν τη Βουλγάρα...
Φωτογραφική διάταξη στο ΔΝΤ για την αναρρίχηση της Γκεοργκίεβα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα
Η συνεχής επιβράδυνση σηματοδοτεί απώλεια μομέντουμ στην οικονομία και ενισχύει τις προβλέψεις αρκετών οικονομικών αναλυτών ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας