• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 15.5°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.6°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  64%

Οι παρενέργειες της μερικής απασχόλησης

 • A-
 • A+

Και η μερική απασχόληση ευθύνεται για την πενιχρή αύξηση των μισθών τα τελευταία δέκα χρόνια, ομολογεί πλέον το ΔΝΤ. 

Σε προδημοσίευση αποσπάσματος της επόμενης εξαμηνιαίας έκθεσης του «World Economic Outlook», το Ταμείο επιχείρησε χθες να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί ενώ τα τελευταία τρία χρόνια οι αγορές εργασίας εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης από την κρίση του 2008-09 και η επίσημη ανεργία υποχωρεί, οι μισθοί παραμένουν υποτονικοί. 

Το ερώτημα αυτό -η αποσύνδεση της πορείας των μισθών από την πορεία της ανεργίας- απασχολεί εδώ και καιρό αρκετούς φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων και την ΕΚΤ, η οποία αποδίδει τον υπέρ το δέον χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης στην αδυναμία ανόδου των ονομαστικών μισθών.

Κυρίως όμως απασχολεί τους εργαζόμενους, μεγάλο μέρος των οποίων συνεχίζει, παρά την οικονομική ανάκαμψη, να βλέπει την τσέπη του άδεια και την εισοδηματική ανισότητα να καλπάζει. 

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες (κυκλικής ή διαρθρωτικής φύσεως) που συντελούν στη χαμηλότερη -σε σχέση με την προ κρίσης- αύξηση των ονομαστικών μισθών.

Βασικό κυκλικό παράγοντα αποτελεί η υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας σε σχέση με τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις. Ομως τα βασικά μεγέθη μέτρησης της ανεργίας (που σήμερα μειώνονται) δεν αντανακλούν αυτή την υπερπροσφορά και δεν αντικατοπτρίζουν την υποτονικότητα στην αγορά εργασίας. 

Ετσι, οι εργατοώρες ανά εργαζόμενο εξακολουθούν να υποχωρούν, συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν από την κρίση του 2008-09. Επίσης, σε αρκετές χώρες τα ποσοστά ακούσιας μερικής απασχόλησης (εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα ενώ επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο) και των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης αυξάνονται.

Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν εν μέρει -σύμφωνα με το Ταμείο- τη συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση στην αγορά εργασίας (που με τη σειρά της συντελεί σε αδύναμη τελική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες).

Επιπλέον, καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση των χαμηλών μισθών αποτελεί η επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικότητας που συμπιέζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις αποτρέπει από το να προβούν σε αυξήσεις. 

Το Ταμείο σημειώνει ότι σε χώρες όπου η ανεργία ξεπερνά τα προ κρίσης επίπεδα (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.λπ.), αυτή αποτελεί και τη βασική αιτία (κατά 50%) για τους χαμηλούς μισθούς, με την ακούσια μερική απασχόληση να συντελεί περαιτέρω προς αυτήν την εξέλιξη.

Αντίθετα, σε χώρες όπου η ανεργία είναι χαμηλότερη των προ κρίσης επιπέδων (Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία), η βασική αιτία για τους χαμηλούς μισθούς είναι η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας.

Ομως και εδώ, τονίζει το Ταμείο, η ακούσια μερική απασχόληση επιδρά αρνητικά στην αύξηση των μισθών. 

Στο διά ταύτα, το Ταμείο καλεί κυβερνήσεις και όλους όσους διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική να τείνουν χείρα βοηθείας προς τους ευάλωτους μερικά απασχολούμενους.

Μεταξύ άλλων και με την υιοθέτηση κατώτατου μισθού γι' αυτούς και διασφάλιση της ισοτιμίας τους με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με την επέκταση της ετήσιας, της οικογενειακής και της αναρρωτικής άδειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας...
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
Η βρετανική αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών που πιάστηκε να κλέβει μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Βρετανίας– παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία...
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το waiver... μπορεί να περιμένει
To Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίασή του -που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη- να μην επαναφέρει το καθεστώς τής κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών,...
Το waiver... μπορεί να περιμένει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «καραμέλα» της παραγωγικότητας και η αλήθεια
Εδώ και χρόνια κυβερνώντες και οικονομολόγοι διαμηνύουν ότι οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων θα πρέπει, «διά ροπάλου», να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να διατηρεί την...
Η «καραμέλα» της παραγωγικότητας και η αλήθεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαγωγή της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα
Στην Ευρώπη φαίνεται να βιάζονται να περάσουν τα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας πριν ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Σε εσωτερικό σημείωμα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη από μόνη της...
Εξαγωγή της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας