• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  62%

Trader στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

EPA / ALEXANDER BECHER

Αν(ibor)οι να χειραγωγούν ασύστολα

 • A-
 • A+

Είδε κι απόειδε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τους τραπεζίτες και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της επιτόκιο αναφοράς. Βλέποντας την αδράνεια του τραπεζικού κλάδου στην πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε αναλάβει για τη δημιουργία ενός νέου διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα καθιερώσει ώς το 2020 ένα νέο επιτόκιο αναφοράς για τον δανεισμό μιας ημέρας (overnight reference rate). Το νέο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς θα είναι -σύμφωνα με την ΕΚΤ- συμπληρωματικό των επιτοκίων αναφοράς που ήδη υπάρχουν και θα βασίζεται αποκλειστικά σε καταγεγραμμένες συναλλαγές.

Πραγματικά στοιχεία!

Η απόφαση της ΕΚΤ προέκυψε μετά την αποτυχία σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του επιτοκίου αναφοράς Euribor. Προκάλεσε την άμεση αντίδραση των τραπεζιτών οι οποίοι παραπονιούνται για το γεγονός ότι το νέο σύστημα θα βασίζεται στις συναλλαγές, δηλαδή σε πραγματικά στοιχεία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι ένα σύστημα που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε αυτά που λένε οι υπάλληλοί τους θα έχει υπερβολική επίδραση στο επίπεδο των επιτοκίων, τη μεταβλητότητα και τους όγκους συναλλαγών.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο σημαντικότερα επιτόκια αναφοράς Euribor και Libor διαμορφώνονται βάσει των τιμών που δίνει καθημερινά μια χούφτα υπαλλήλων των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου προς... ενώσεις τραπεζών.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει και την ασύστολη χειραγώγησή τους. Η βροχή αποκαλύψεων μετά το 2010 έδειξε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των μεγάλων τραπεζών (Deutsche Bank, Societe Generale UBS, Credit Suisse, Barclays, RBS, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, HSBC μεταξύ άλλων) προσυνεννοούνταν καθημερινά για τις τιμές που θα ανέφεραν προς τις αρμόδιες αρχές (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών, Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών κ.ά.) και διαμόρφωναν τα επιτόκια αναφοράς (μέσος όρος) στα επίπεδα που ήθελαν.

Ανεβοκατεβάζοντας Libor και Euribor εκεί όπου επιθυμούσαν, οι τραπεζίτες επηρέαζαν παράλληλα και τις τιμές μυριάδων χρηματοπιστωτικών προϊόντων (δάνεια, παράγωγα, συμβόλαια κ.λπ.) συνολικής αξίας 350-500 τρισ. δολαρίων που διαμορφώνονται βάσει αυτών των επιτοκίων. Μια απειροελάχιστη μεταβολή του Libor ή του Euribor μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη σε έναν χρηματιστή που παίζει καθημερινά με χαρτοφυλάκια δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Μια αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,002%, για παράδειγμα, ήταν αρκετή για την εξαγωγή κέρδους 250 χιλιάδων δολαρίων ημερησίως από μια επενδυτική θέση 50 δισ. δολαρίων. Χωρίς πολύ κόπο, απλά με ένα τηλεφώνημα ή ένα e-mail σε έναν συνάδελφο. Tη δράση της συμμορίας αυτών των υπαλλήλων τη γνώριζαν βεβαίως οι επικεφαλής των τραπεζών. Εκαναν όμως τα στραβά μάτια αφού τα κέρδη που έφερναν στα ιδρύματά τους ήταν τεράστια. Εκτιμάται ότι από την εν λόγω κομπίνα μόνον η Deutschebank είχε κέρδη μεγαλύτερα του μισού δισ. δολαρίων το 2008.

Καταγγελίες από το 2007

Αλλά και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές γνώριζαν, αφού για το Libor υπήρχαν καταγγελίες από το 2007. Ομως και αυτές δεν έκαναν τίποτα. Κινήθηκαν μόνον όταν μια μικρότερη εταιρεία του κλάδου υπέβαλε αγωγές προς 11 τραπεζικούς κολοσσούς για χειραγώγηση. Το μπαράζ των αποκαλύψεων που ακολούθησε οδήγησε σε περαιτέρω αγωγές, κάποια πρόστιμα και ελάχιστες ποινές φυλάκισης σε χρηματιστές και κατώτερους τραπεζικούς υπαλλήλους. Κανένα από τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη, κανένας πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος δεν διώχθηκε ποινικά, ενώ τα «ιδρύματα» γλίτωσαν το λουκέτο -που τους άρμοζε- με τη γνωστή μέθοδο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την...
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση της νομοθεσίας στην τρέχουσα περίοδο είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στην κρίση. Βροντερό...
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν για το «Ασφαλές Ευρωομόλογο»
Μιλώντας μετά την τελευταία σύνοδο του Ecofin, ο Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt για τη δημιουργία ενός κοινού ομολόγου μέσω τιτλοποίησης δέσμης κρατικών ομολόγων των...
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν για το «Ασφαλές Ευρωομόλογο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρη Δευτέρα» για τις τραπεζικές μετοχές
Οι ελληνικές μετοχές, με πρώτες και καλύτερες τις τράπεζες, καταρρέουν ξανά στην Ελλάδα, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτή τη φορά δεν είναι μόνες τους στον κόσμο. Ολες οι μεγάλες αγορές του πλανήτη και...
«Μαύρη Δευτέρα» για τις τραπεζικές μετοχές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειδί τα κόκκινα δάνεια»
Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, έστειλε χθες ο Μάριο Ντράγκι, καλώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις που θα...
«Κλειδί τα κόκκινα δάνεια»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση
Φρένο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βάζει η Γερμανία, γράφοντας στα παλαιότερα των... υποδημάτων της τις δεσμεύσεις της και αποκαλύπτοντας...
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας