Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γλυκόπικρο» το κοίτασμα Ονησίφορος της κυπριακής ΑΟΖ
Φωτογραφία αρχείου

«Γλυκόπικρο» το κοίτασμα Ονησίφορος της κυπριακής ΑΟΖ

  • A-
  • A+

Ως «γλυκόπικρο» αποκάλεσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, το αποτέλεσμα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κατά την συνεδρία της επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του.   

Πικρό, είπε, «γιατί οι ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες έχουν ανευρεθεί δεν είναι από μόνες τους εμπορεύσιμες, είναι λιγότερες ενδεχομένως και από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια, όπως επικράτησε να καταμετρούνται αυτές οι ποσότητες. Το γλυκό κομμάτι του αποτελέσματος», πρόσθεσε, «αφορά το ότι έχει βρεθεί ταμιευτήρας, δηλαδή βρέθηκε ο χώρος στον οποίο ψάχναμε να δούμε αν υπήρχε φυσικό αέριο και βρέθηκε σ’ αυτόν τον χώρο».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Βότσης, «μας λέει ότι η περιοχή στην οποία έχει γίνει η συγκεκριμένη γεώτρηση που αποτελείται από ανθρακικά πετρώματα έχει σημαντική αξία στο ότι επιβεβαιώνει, όπως και το κοίτασμα το αιγυπτιακό το Ζορ, ότι σ’ αυτού του είδους τα πετρώματα μπορεί να εξευρεθεί φυσικό αέριο».

Μέχρι πρότινος, ανέφερε, «έψαχναν σε περιοχές με άλλη μορφολογία εδάφους, όπως ήταν οι περιοχές του 9 εξ ου και δεν είχαμε τότε αποτελέσματα - και η όλη προσέγγιση και τακτική των εταιρειών φαίνεται να αλλάζει μετά από την εξεύρεση του κοιτάσματος Ζορ αλλά και του Ονησίφορου, που μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές ποσότητες, έχει όμως τα ίδια χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν πάρα πολύ με το Ζορ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι «αυτό δίνει νέες προοπτικές στις εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό, ιδιαίτερα ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα και φαίνεται ότι πλέον το παιχνίδι επικεντρώνεται στη γεωλογία παρά σε άλλες παραμέτρους». Εδώ είναι η δυνατότητα πλέον των εταιρειών να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από κάθε γεώτρηση για να μπορέσουν να στοχεύσουν το σωστό σημείο για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, πρόσθεσε.                                                  

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις είναι πως η ανακαλυφθείσα ποσότητα φυσικού αερίου στο τεμάχιο Ονησίφορος δεν καθιστά το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανακάλυψη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη φυσικού αερίου και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zoρ».

Ανέφερε ακόμη ότι εντός 30 ημερών, η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά.

Νέες γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 10

Τα τεμάχια «6» και «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», είναι αυτά με τις καλύτερες προοπτικές για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επόμενες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο υπεράκτιο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Eni/Total, όπως και στο τεμάχιο «10», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Η κοινοπραξία έχει ανακοινώσει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 Η εταιρεία Eni είχε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες για γεώτρηση για τρία τεμάχια ταυτόχρονα για τα οποία είναι αδειοδοτημένη, το «8», το «6» και το «3», εν αναμονή και των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11». Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η εταιρεία Eni σε κοινοπραξία με την Total θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε γεώτρηση στο «6».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν προβλήματα με την Exxon Mobil
Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε επίσης ότι ούτως...
Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν προβλήματα με την Exxon Mobil
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ιταλική ΕΝΙ προχωρεί σε δυο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μόλις 9 μήνες από την αδειοδότηση, η εταιρεία ΕΝΙ προχωρεί σε γεώτρηση στον στόχο Καλυψώ...
Η ιταλική ΕΝΙ προχωρεί σε δυο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελπιδοφόρες για την ενέργεια οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Μεγάλες ελπίδες για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, που μίλησε για «συγκρατημένη αισιοδοξία» εκ μέρους της κυβέρνησης της Κύπρου. Επαφές με εκπροσώπους ενεργειακών ομίλων θα...
Ελπιδοφόρες για την ενέργεια οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στον «Ονησίφορο»
Βρέθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Ονισήφορος», αλλά είναι τόσο λίγο που δεν καθίσταται εμπορεύσιμο. Ωστόσο οι ειδικοί των TOTAL – ENI και ExxonMobil θεωρούν ότι η γεώτρηση απέδειξε ότι υπάρχουν ελπιδοφόροι...
Μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στον «Ονησίφορο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδειοδοτήθηκαν ακόμη τρία τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ
Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε τις άδειες για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Έπειτα από τη σχετική διαπραγμάτευση τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των τεμαχίων δόθηκαν στις Exxon...
Αδειοδοτήθηκαν ακόμη τρία τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση των σχεδιασμών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ιδιαίτερα υπό το φως της προοπτικής πώλησης του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου της...
Επιτάχυνση των σχεδιασμών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας