• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.2°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
AP Photo / Cliff Owen

«Βαρόμετρο» η έκθεση του ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Στην τελική ευθεία για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχει εισέλθει η κυβέρνηση, η οποία όμως συνεχίζει να ζυγίζει τα δεδομένα, ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος σήμα προς τις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να είναι με μόνιμο τρόπο».

Η τοποθέτηση Ντράγκι ευθυγραμμίζεται με αυτή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» είχε δηλώσει πως «είναι λίγο νωρίς» να βγει η Ελλάδα στις αγορές, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Βαρόμετρο» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ που συζητήθηκε σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Η έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο», ακόμη και με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Μια τέτοια ανάλυση σαφώς και δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά σχέδια εξόδου στις αγορές, πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor's.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει και το γραπτό αίτημα της Ελλάδας για μία «επί της αρχής» συμφωνία (Stand-By Arrangement) για δάνειο έως 2 δισ. δολάρια, που θα συνοδεύεται όμως από ένα νέο Μνημόνιο, ανάλογο με αυτό που είχε συνάψει η ελληνική πλευρά το 2010 και το 2012 – το οποίο σημαίνει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» δεν έχουν τελειωμό για τους Ελληνες φορολογούμενους.

Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση του ΔΝΤ, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μέσα σε αυτήν θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα και στην περίπτωση που υπάρξουν αναφορές για αποκλίσεις θα υπάρξουν ταυτόχρονα και συστάσεις.

Ενα ακόμη σημείο που συνδέεται άμεσα με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι αυτό της «οροφής» του χρέους –το νέο πρόγραμμα του Ταμείου θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης τα 325 δισ. ευρώ– αφού επηρεάζει άμεσα το πρόγραμμα των εκδόσεων της ελληνικής πλευράς.

Την ύπαρξη ανώτατου ορίου στο χρέος της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, για να τονίσει ότι είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα στήριξης.

Δύο «μαξιλαράκια»

Η «οροφή» χρέους από το ΔΝΤ δεν αποτελεί –στην παρούσα φάση– εμπόδιο για την Ελλάδα να βγει για δανεικά στις αγορές για δύο λόγους:

►1. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από τα 326,8 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 έχει μειωθεί στα 320,8 δισ. ευρώ μετά την πληρωμή των 3ετών ομολόγων ύψους 2,089 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, και των «ακούρευτων» ομολόγων συνολικού ύψους 3,877 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Επομένως, 4,2 δισ. ευρώ μπορεί να τα βρει η κυβέρνηση από τις αγορές (325 – 320,8 = 4,2 δισ.) χωρίς να υπερβεί το πλαφόν χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ.

►2. Εφόσον ο δανεισμός γίνει με ανταλλαγή παλαιών ομολόγων (τίτλοι Σαμαρά) με νέα, υπό καλύτερους όρους, και το ποσό της έκδοσης δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. της προηγούμενης, επίσης δεν υπάρχει αύξηση της οφειλής του χρέους.

Αν το ελληνικό Δημόσιο στοχεύει σε παραπάνω δανεισμό από τους επενδυτές, τότε το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί για το ποσό πάνω από τα 3 δισ. ευρώ που θα αντληθεί από τις αγορές.

Το θέμα είναι αν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πετύχει καλύτερους όρους δανεισμού από το 4,60%-4,7% που ζητούν τα ξένα funds και οι τράπεζες.

Εκτός από το επιτόκιο στα γενικότερα έξοδα πρέπει να υπολογιστεί και η αμοιβή των 3,2 εκατ. ευρώ που θα λάβει η επενδυτική τράπεζα Rothschild που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και έχει αναλάβει την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Αλλα περίπου 3 εκατ. ευρώ ή 0,1% επί του ποσού της έκδοσης θα πάρουν ως προμήθεια και οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης: Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Δηλαδή Rothschild και ανάδοχοι θα βγάλουν περί τα 6 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα (το ύψος της προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,2% της έκδοσης).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ
Δεν θέλησε να μιλήσει εκτενέστερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Και τι να πει άλλωστε για την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που το Ταμείο επέβαλε στη χώρα μας
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιταχύνει η ευρωπαϊκή οικονομία
Η οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνει τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξή της στο α’ τρίμηνο του 2017 ξεπέρασε την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ στο δεύτερο «έτρεξε», κατ' εκτίμηση, με ρυθμό 0,6%,...
Επιταχύνει η ευρωπαϊκή οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση-πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας...
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υιοθέτησης των προαπαιτούμενων και το επείγον της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτούν ενστάσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας και κατ’...
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας