• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.0°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  45%

Tα χλιδάτα γραφεία της PwC στο Λουξεμβούργο

EPA / NICOLAS BOUVY

Νέο κρούσμα επιλεκτικής... όρασης για τα «σαΐνια» της PwC

 • A-
 • A+

Στο μικροσκόπιο (και) της αμερικανικής Εποπτικής Αρχής Ορκωτών Λογιστών (PCAOB) μπαίνει η ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC) για τους «ελέγχους-μαϊμού» στην ιταλική θυγατρική της British Telecom.

Οι λογιστές της PwC -που ελέγχουν βιβλία και οικονομικές ανακοινώσεις της British Telecom για περισσότερα από 30 χρόνια- «απέτυχαν» να ανακαλύψουν τις λογιστικές παρατυπίες που συνέβαιναν εδώ και χρόνια στην ιταλική θυγατρική BT Italia παρ’ ότι κάποιες από αυτές τις παρατυπίες ήταν εξόφθαλμες.

Τα στελέχη της ιταλικής θυγατρικής χρησιμοποιούσαν ποικιλία μεθόδων προκειμένου να κρύβουν ή να ελαχιστοποιούν τα πραγματικά κόστη και να εμφανίζουν την εταιρεία οικονομικά εύρωστη.

Κάποιες από αυτές τις μεθόδους απόκρυψης ήταν περίπλοκες. Κάποιες άλλες όμως ήταν κλασικές, όπως για παράδειγμα η εγγραφή διαφόρων εξόδων στο κονδύλι των «κεφαλαιουχικών δαπανών» το οποίο κανονικά αφορά κτίρια και αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η PwC όμως δεν πήρε μυρουδιά.

Ο πληροφοριοδότης

Ο βρετανικός κολοσσός έμαθε τελικά τι συνέβαινε στην BT Italia από έναν πληροφοριοδότη όταν αυτός έφτασε στα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο πληροφοριοδότης ενημέρωσε τη διοίκηση της ΒΤ ότι τουλάχιστον από το 2013 τα στελέχη της ιταλικής θυγατρικής χρησιμοποιούσαν διάφορες χρηματοοικονομικές συμφωνίες -και διακανονισμούς- προκειμένου να κρύβουν τις πραγματικές επιδόσεις της εταιρείας και να εμφανίζουν την BT Italia κερδοφόρα.

Αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα στελέχη είχαν συμφωνήσει κρυφά με προμηθευτές και εταιρείες factoring προκειμένου να εξασφαλίζουν δάνεια έναντι οφειλομένων και να πληρώνουν με αυτά τις προμήθειες. Εκμίσθωναν ακόμη με φουσκωμένες τιμές εξοπλισμό σε τρίτα μέρη.

Οι συμφωνίες αυτές επέτρεπαν στα στελέχη να μειώνουν τα κόστη, να φουσκώνουν τη ρευστότητα και να αποκρύπτουν την πραγματική κερδοφορία της εταιρείας.

Μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις η διοίκηση της BT ζήτησε από έναν άλλο κολοσσό ορκωτών λογιστών, την KPMG, να ερευνήσει τι συμβαίνει.

Τον Οκτώβριο του 2016 μόλις κατάλαβε οριστικά τι συνέβαινε απέλυσε τα εμπλεκόμενα στελέχη της ιταλικής θυγατρικής, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε «μαύρη τρύπα» 530 εκατ. λιρών στους λογαριασμούς της BT Italia.

Μία εβδομάδα αργότερα ο βρετανικός κολοσσός είχε απολέσει το 20% της χρηματιστηριακής του αξίας, δηλαδή περί τα 8 δισ. λίρες.

Τον περασμένο Απρίλιο -και ενώ η εισαγγελία του Μιλάνου είχε ξεκινήσει έρευνα για ψευδή λογιστικά στοιχεία και υπεξαίρεση κατά στελεχών της ΒΤ Ιtalia- η PCAOB ζήτησε από την ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Consob) τα ντοκουμέντα που αφορούν τους ελέγχους τους οποίους είχε κάνει η PwC στην ΒΤ Italia μεταξύ 2014 και 2017.

Η PCAOB κινήθηκε ύστερα από αγωγές μετόχων της BT στις ΗΠΑ οι οποίοι κατηγορούν τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ότι δεν πληροφόρησε έγκαιρα αγορά και μετόχους για τις παρατυπίες στην ιταλική θυγατρική.

Πρόστιμα

Ερευνα για τους ελέγχους της PwC στην British Telecom ξεκίνησε –κάπως καθυστερημένα– πριν από περίπου δέκα ημέρες και η βρετανική Εποπτική Αρχή Ορκωτών Λογιστών (FRC).

Toν περασμένο Μάιο η FRC είχε ρίξει πάντως πρόστιμο-ρεκόρ 5 εκατ. λιρών στην PwC για «παράπτωμα» που αφορούσε λογιστικό έλεγχο της βρετανικής εταιρείας συντήρησης κοινωνικής στέγης Connaught, ενώ ανάλογη καμπάνα 3 εκατ. λιρών τής έριξε και το 2015 για την «καλή δουλειά» που αυτή έκανε στον έλεγχο των βιβλίων της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cattles που… χρεοκόπησε.

H PwC ερευνήθηκε έως πρόσφατα και για λογιστικό σκάνδαλο στη μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ TESCO, χωρίς ωστόσο να της αποδοθούν κατηγορίες.

H PwC αποτελεί μαζί με τις Deloitte, KPMG, EY τις 4 μεγαλύτερες (Big 4) εταιρείες ορκωτών λογιστών του πλανήτη, τις οποίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «έστησε στον τοίχο» για την αδιαφάνεια που διέπει τη λειτουργία τους μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (Βλ. «Εφ.Συν.» 5/7/2017).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αλλάξτε στρατηγική με την Ελλάδα»
Ενώ οι συντηρητικοί της ευρωζώνης συνέχισαν και χθες τη σκληρή ρητορική τους έναντι της Αθήνας απειλώντας με Grexit, πολιτικοί, οικονομολόγοι και οικονομικοί παράγοντες συνέχισαν να κρούουν των κώδωνα του...
«Αλλάξτε στρατηγική με την Ελλάδα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
Παρότι οι KPMG, PwC, Deloitte και Ernst&Young, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη τις...
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
Την πρώτη σφαλιάρα λόγω των αλλοπρόσαλλων επιλογών του στο διεθνές εμπόριο έφαγε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι δεν «βγαίνει οικονομικά» στην Ε.Ε. μετά τα...
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eυρώπη: ο απέραντος παράδεισος των πολυεθνικών
Μπορεί η Ε.Ε. να δείχνει ότι σκίζει τα ρούχα της κατά των... εξωτικών offshores, όμως η πραγματικότητα είναι πως ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος για τις πολυεθνικές ανήκει στην ευρωζώνη! ● Πέρα από τους...
Eυρώπη: ο απέραντος παράδεισος των πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
Με μια φτηνή αναβάθμιση λογισμικού αποφάσισαν να επιλύσουν το πρόβλημα των ρύπων, που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους, οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι στη χθεσινή πολυαναμενόμενη «Σύνοδο Diesel»,...
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας