• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον αναπτυγμένο κόσμο, καταγράφει βελτίωση της απασχόλησης στα 35 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αλλά και στασιμότητα στις αμοιβές που τροφοδοτεί ανισότητα και θυμό

Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+

Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας υποχωρεί ραγδαία αυξάνοντας την ανισότητα και τον θυμό των εργαζομένων, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον αναπτυγμένο κόσμο -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα- ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η απασχόληση στα 35 κράτη-μέλη του προσέγγισε πέρυσι το 61%.

Επίπεδο το οποίο ξεπερνά το ανώτερο ποσοστό απασχόλησης που σημειώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (60,8% στο δ’ τρίμηνο του 2007).

Ο ΟΟΣΑ αναμένει συνέχεια αυτής της βελτίωσης προβλέποντας ότι το ποσοστό απασχόλησης θα φθάσει στα τέλη του 2018 το 61,5% και ότι 47 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το 2007 θα έχουν δουλειά στις χώρες-μέλη του.

Εκτιμά ακόμη ότι το μέσο ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί περαιτέρω, από 6,1% στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2017 στο 7,6% στα τέλη του 2018. Παρά τη βελτίωση, όμως, αρκετοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να μην καρπώνονται τα οφέλη καθώς οι μισθοί τους παραμένουν στάσιμοι και η προοπτική καριέρας τους μηδενική.

Η τάση αυτή οξύνει την ανισότητα. Σήμερα το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι πάνω από 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10%. Είκοσι πέντε χρόνια πριν, ήταν 7 φορές μεγαλύτερο.

Στην ανισότητα καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι τάσεις στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα οι αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των υψηλών δεξιοτήτων εργαζομένων και των μεσαίων και χαμηλών δεξιοτήτων από την άλλη.

Από το 1995 έως το 2015 η απασχόληση σε θέσεις εργασίας μεσαίων δεξιοτήτων υποχώρησε κατά 9,5%, ενώ αντίθετα το μερίδιο των υψηλών και χαμηλών δεξιοτήτων αυξήθηκε κατά 7,6% και 1,9% αντίστοιχα.

Ενα μεγάλο μέρος αυτής της πόλωσης οφείλεται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην καταστροφή των εργοστασιακών θέσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από χαμηλότερων δεξιοτήτων θέσεις στις υπηρεσίες.

Για τη βελτίωση των αγορών εργασίας ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων στις χώρες-μέλη να… στηρίξουν περισσότερο τα συνδικάτα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας περισσότερο υπ’ όψιν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η οδηγία αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή για τον ένα οργανισμό ο οποίος μαζί με το ΔΝΤ παραμένουν εδώ και χρόνια θεματοφύλακες των αποκεντροποιημένων διαπραγματευτικών διαδικασιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ελλάδα

Για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση της απασχόλησης στη διετία 2017-2018 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 15-74 ετών -που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013- θα φθάσει το δ΄ τρίμηνο του 2018 στο 48%, από 46% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό υπολείπεται αρκετά από τον αντίστοιχο μέσο όρο 61% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ είναι 5% χαμηλότερα από το επίπεδο απασχόλησης στη χώρα μας πριν από την κρίση.

«Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μια αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ευελιξία στην αγορά εργασίας» τονίζει σχετικά στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του που ενσωματώθηκαν από τους πιστωτές ως προαπαιτούμενα στα μνημόνια.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα προσέγγισε τον περασμένο Φεβρουάριο το 23,2%, επίπεδο που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων (48% τον Φεβρουάριο, έναντι 12,1% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ). Εκτός των νέων, μια άλλη ομάδα εργαζομένων που είναι χαμένη από χέρι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.

«Η εμπειρία δείχνει ότι θα είναι δύσκολη πρόκληση η επαναφορά όλων των μακροχρόνια ανέργων στην εργασία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
Δέκα χρόνια από το κραχ του 2008 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας συνεχίζει να μεγεθύνει το μερίδιό του στον πλούτο που παράγεται στον πλανήτη. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)...
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάν’ το όπως η Σουηδία
Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια στη χώρα των Βίκινγκς θα έπρεπε κανονικά να οδηγήσουν μυριάδες οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού, σε μαζικό… σκίσιμο πτυχίων. Σε αντίθεση με το κυρίαρχο...
Κάν’ το όπως η Σουηδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παρενέργειες της μερικής απασχόλησης
Σε προδημοσίευση αποσπάσματος της επόμενης εξαμηνιαίας έκθεσης του «World Economic Outlook», το Ταμείο επιχείρησε να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί ενώ τα τελευταία τρία χρόνια οι αγορές εργασίας...
Οι παρενέργειες της μερικής απασχόλησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης
Την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας ώς το τέλος του έτους προανήγγειλε η Κομισιόν, σε μια κίνηση που στόχο έχει τη δημιουργία προτύπων για τα εκατομμύρια επισφαλών θέσεων...
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας