• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή

 • A-
 • A+

Φόρους δεν κλέβουν μόνον οι Ελληνες… τυροπιτάδες στερώντας πολύτιμους πόρους από το δύσμοιρο ελληνικό κράτος, αλλά και οι Γερμανοί τραπεζίτες, χρηματιστές και δικηγόροι και μάλιστα σε συνεργασία με ξένους επενδυτές.

Μετά το σκάνδαλο Volkswagen ακόμη μια τεράστια απάτη συγκλονίζει από χθες τη Γερμανία. Ερευνα της εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες τράπεζες, χρηματομεσίτες, δικηγόροι και λοιπές δυνάμεις έκλεβαν με φορολογικά τρικ και αμφισβητούμενες για τη νομιμότητα τους συναλλαγές τα δημόσια ταμεία. Η κομπίνα είχε δομηθεί γύρω από τις συναλλαγές Cum-Cum και Cum-Ex.

Οι συναλλαγές Cum-Cum επέτρεπαν συγκεκριμένα στους ξένους επενδυτές με τη βοήθεια των γερμανικών τραπεζών να αποφεύγουν τον φόρο επί των μερισμάτων μετοχών γερμανικών επιχειρήσεων που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους και να διεκδικούν επιστροφή φόρου που δεν δικαιούνταν.

Η «μηχανή» δούλευε ως εξής: Οι ξένοι επενδυτές δάνειζαν τις μετοχές τους σε μια γερμανική τράπεζα και αυτή μια ημέρα πριν από τη διανομή μερίσματος τις πουλούσε σε έναν Γερμανό χρηματιστή.

Ο τελευταίος έχοντας στην κατοχή του τις μετοχές μπορούσε, βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, να διεκδικήσει από το κράτος μεγάλη επιστροφή του παρακρατούμενου φόρου επί των μερισμάτων, κάτι που ο ξένος επενδυτής δεν δικαιούνταν.

Μετά τη διανομή του μερίσματος, οι μετοχές πωλούνταν πίσω στον ξένο επενδυτή και η επιστροφή του φόρου διαμοιραζόταν μεταξύ των εμπλεκομένων. Ολοι κέρδιζαν μ’ αυτόν τον τρόπο, εκτός από το κράτος.

Μεταξύ 2001 και 2016 εκτιμάται ότι χάθηκαν με αυτή τη μέθοδο από τα δημόσια ταμεία περί τα 24,6 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών που επωφελούνταν από αυτό το κόλπο ήταν τράπεζες και funds.

Επιστροφές φόρου...

Παραλλαγή αυτού του κόλπου ήταν οι συναλλαγές Cum-Ex. H μέθοδος αυτή ήταν πιο περίπλοκη, περιελάμβανε φόρο που πληρωνόταν μία φορά αλλά στη συνέχεια επέτρεπε απαίτηση για επιστροφή του από την εφορία δύο ή και περισσότερες φορές.

Σε μια περίπτωση απαιτήθηκε έως και 10 φορές επιστροφή φόρου που είχε πληρωθεί μία φορά.

Ενα αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο συνταξιοδοτικού ταμείου βρέθηκε έτσι κάποια στιγμή να διεκδικεί από το γερμανικό δημόσιο επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 53,9 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που είχε δαπανήσει για γερμανικές μετοχές βραχυπρόθεσμα ήταν μόλις 6,4 δισ. ευρώ.

Οι συναλλαγές Cum Ex απαγορεύθηκαν τελικά το 2012. Ωστόσο μεταξύ 2005 και 2012 στοίχισαν στο γερμανικό δημόσιο 7,2 δισ. ευρώ.

Το εξωφρενικό για τους απλούς φορολογούμενους πολίτες της Γερμανίας είναι ότι όλα αυτά συνέβαιναν εν γνώσει των ειδικών και όπως φαίνεται και των πολιτικών.

Από το 1992 αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει για τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές, ενώ στα χρόνια που πέρασαν τουλάχιστον πέντε φορές υπήρξαν καταγγελίες από τα μέσα, δηλαδή από πληροφοριοδότες (whistleblowers) που γνώριζαν την εγκληματική δραστηριότητα.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις και ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας δεν αντέδρασαν. Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών Theo Waigel (CSU), Oskar Lafontaine (SDP), Hans Eichel (SPD), Peer Steinbrück (SPD) θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει την απάτη, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Οι Cum-Ex τέθηκαν εκτός νόμου μόλις πέρυσι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δικαιολογήθηκε ότι υπεύθυνες για την καθυστέρηση ήταν οι χρονοβόρες διαδικασίες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Στην κομπίνα εμπλέκονται περί τις 40 γερμανικές τράπεζες που καρπώθηκαν γενναίες προμήθειες από τους ξένους επενδυτές για την «εξυπηρέτηση».

Περισσότερες από 100 ξένες ομόλογές τους μαζί με επενδυτικά κεφάλαια φέρονται ακόμη ότι συμμετείχαν και επωφελήθηκαν σε βάρος του γερμανικού κράτους.

Διόλου τυχαία ο οικονομολόγος Christoph Spengel, που συνεργάστηκε στην έρευνα, τονίζει ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μας αντιγράφουν!
Την ευνοϊκή φορολόγηση με την οποία επιβραβεύει το ελληνικό κράτος τους εφοπλιστές εφαρμόζει και η Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Tageszeitung, οι Γερμανοί εφοπλιστές -που όπως οι Ελληνες ομόλογοί τους...
Μας αντιγράφουν!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων και την έκρηξη της οικονομικής...
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
Tράπεζες, λογιστές, δικηγορικά γραφεία που διευκολύνουν συστήματα φοροαποφυγής και μεταφοράς κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους μπαίνουν στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
Οι ελβετικές τράπεζες ζητούν ρήτρα ενεργοποίησης και δικλίδες ασφαλείας για τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις ξένες φορολογικές αρχές υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν...
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, όπως ο Ολεγκ Μπόικο, που απομυζά μέσω υψηλότοκων δανείων ακόμη και καρκινοπαθείς, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ από τις κατασχέσεις. Τα...
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο... κουκούλωμα
Η αποκάλυψη των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 ανέδειξε πώς μεγιστάνες, μεγάλες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι και επικεφαλής κυβερνήσεων, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τράπεζες απ’ όλον τον πλανήτη μετέφεραν...
Το μεγάλο... κουκούλωμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας