Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τραμπ «εκνεύρισε» και το... κεφάλαιο

Πλήθος μεγάλων εταιρειών αντιδρά στην αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού - Ποιες επιχειρήσεις επικροτούν

(Stephanie Strasburg/Pittsburgh Post-Gazette via AP)

Ο Τραμπ «εκνεύρισε» και το... κεφάλαιο

  • A-
  • A+

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας του από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έφερε σωρεία αντιδράσεων από ηγέτες σε όλο τον πλανήτη. Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις που παίζουν στρατηγικό ρόλο.

Την απόφασή του επέκριναν εταιρείες όπως η Facebook Inc, η Apple Inc, η Ford Motor Co και η Microsoft Corp, ενώ ορισμένοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα και δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τις συμβουλευτικές επιτροπές του Λευκού Οίκου. Οι επικεφαλής της Tesla Inc Ίλον Μασκ και ο επικεφαλής της Walt Disney co Ρόμπερτ Ίγκερ δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιτροπή του Λευκού Οίκου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Uber Technologies Τράβις Καλάνικ παραιτήθηκε από το αναφερόμενο παραπάνω συμβούλιο τον Φεβρουάριο, μετά την άσκηση πιέσεων από τους ακτιβιστές και τους εργαζόμενους που ήταν αντίθετοι στην μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκρότησε το επιχειρηματικό αυτό συμβούλιο τον Δεκέμβριο πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, προκειμένου να έχει βοήθεια στη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα πολιτικών αποφάσεων για την επιχειρηματικότητα. Στο συμβούλιο προεδρεύει ο Στίβεν Σβάρτσμαν, εκτελεστικός διευθυντής στον όμιλο Blackstone Group LP, και συμμετέχουν ο Ίντρα Νούγι, εκτελεστικός διευθυντής της PepsiCo Inc, αλλά και ο Τζέιμς Ντάιμον, εκτελεστικός διευθυντής της JP Morgan Chase & Co.

Καμία αντίδραση, φυσικά, δεν υπήρξε από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, ενώ και το American Petroleun Institute, η μεγαλύτερη εμπορική ένωση πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν έχει λάβει επίσημη θέση αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι Exxon Mobil και ConocoPhillips, πάντως, έχουν δημόσια στηρίξει τη Συμφωνία.

Μερικές από τις πιο σημαντικές αντιδράσεις

Μποπ Ίγκερ (Walt Disney): « Είναι θέμα αρχής. Παραιτήθηκα από το συμβούλιο του προέδρου μετά την αποχώρηση»

Ίλον Μασκ (Tesla Inc) : «Αποχωρώ από τα προεδρικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού δεν είναι καλή ούτε για την Αμερική ούτε για τον κόσμο»

Τιμ Κουκ (Apple): Μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ και προσπάθησα να τον πείσω, αλλά δεν ήταν αρκετό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις προσπάθειες της Apple να προστατεύσει το περιβάλλον.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook): Η αποχώρηση από τη συμφωνία είναι κακή για το περιβάλλον, κακή για την οικονομία και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Το να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνο ως παγκόσμια κοινότητα και πρέπει να δράσουμε μαζί πριν είναι πολύ αργά.

Microsoft: Ζούμε όλοι σε έναν μικρό πλανήτη και κάθε έθνος πρέπει να εργαστεί με τα υπόλοιπα για να τον προστατεύσει. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ ευνοεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την οικονομία με πολλούς τρόπους.

Walmart: Πιστεύουμε ότι η συνεργασία των χωρών είναι ένας αναγκαίος στόχος (σσ πάντως η Walmart δεν αποχωρεί από το προεδρικό συμβούλιο).

Τζεφ Ίμελτ (General Electric): Απογοητεύτηκα με την απόφαση για τη συμφωνία του Παρισιού. Η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή. Η βιομηχανία πρέπει τώρα να ηγηθεί και όχι να εξαρτάται από την κυβέρνηση

General Motors: Δεν θα απομακρυνθούμε από τη δέσμευσή μας προς το περιβάλλον και η θέση μας για την κλιματική αλλαγή δεν έχει αλλάξει. Ισχύει η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος.

Ford: Πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και παραμένουμε δεσμευσμένοι στο να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων στα οχήματα και τις εγκαταστάσεις μας.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που... αποθέωσαν τον Τραμπ για ευνόητους λόγους.

Ρόμπερτ Μάρεϊ (Murray Energy): Χειροκροτούμε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και την πραγματοποίηση ακόμη μιας προεκλογικής του δέσμευσης. Πράγματι η οριστική αποχώρηση από την συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βασικό κομμάτι της ενεργειακής ατζέντας του προέδρου.

Πολ Μπέιλι (πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα): Η προηγούμενη κυβέρνηση προσφέρθηκε να ακολουθήσει μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανόνες στον πλανήτη, τη στιγμή που πολλές χώρες κάνουν πολύ λιγότερα για να μειώσουν τις εκπομπές. Οι στόχοι του Μπαράκ Ομπάμα θα οδηγούσαν σε περισσότερους κανόνες, πιο υψηλές τιμές στην ενέργεια και εξάρτηση από λιγότερο αξιόπιστες πηγές ενέργειας».

Πάντως και οι εταιρείες που αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ακριβώς «αγιόπαιδα», καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της κριτικής σχετίζεται με τις οικονομικές προοπτικές της συμφωνίας για το Παρίσι.

Αυτή, άλλωστε, εκτός από το οικονολογικό και πιο σημαντικό κομμάτι, είναι και η κριτική που δέχεται εν γένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού θα μεγαλώσει μια εντελώς καινούργια αγορά (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ) η οποία έχει σημαντικά περιθώρια κέρδους, ενώ θα δημιουργήσει και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Οι χώρες που στηρίζουν τη Συμφωνία του Παρισιού θα επωφεληθούν και σε αυτό το κομμάτι, ενώ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι ΗΠΑ θα μείνουν πίσω και αντιμετωπίσουν σημαντικά οικονομικά μειονεκτήματα στο απώτερο μέλλον.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ
Εξήντα από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παρότι το 2018, κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων, όχι μόνο δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου, αλλά έλαβαν και... επιστροφές 4,3 δισ....
Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...
Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων...
Μια τρύπα στο νερό...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Αν και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, πολλοί εκτιμούν ότι η απόφασή του ίσως συνδέεται και με τις πιέσεις...
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
Την πρώτη σφαλιάρα λόγω των αλλοπρόσαλλων επιλογών του στο διεθνές εμπόριο έφαγε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι δεν «βγαίνει οικονομικά» στην Ε.Ε. μετά τα...
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας