• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 10.1°C / 13.7°C
    3 BF
    70%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.4°C / 12.7°C
    2 BF
    84%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.5°C / 14.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    2 BF
    62%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 11.3°C
    1 BF
    81%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 9.9°C / 12.0°C
    0 BF
    68%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 8.4°C
    2 BF
    76%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    2 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.8°C
    3 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    3 BF
    81%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    3 BF
    71%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 14.3°C / 14.3°C
    1 BF
    72%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 11.2°C
    2 BF
    100%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 8.5°C / 12.7°C
    0 BF
    78%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.8°C / 14.8°C
    2 BF
    82%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 7.7°C / 13.2°C
    0 BF
    85%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.0°C / 11.0°C
    1 BF
    78%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    13°C 11.7°C / 12.8°C
    1 BF
    81%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 8.3°C / 8.3°C
    1 BF
    79%

Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης

  • A-
  • A+

Τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας θυμίζουν πλέον οι φορολογικοί παράδεισοι της υφηλίου. Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη των Panama Papers, πριν προλάβουν να χωνευτούν τα Luxleaks και οι χαριστικές συμφωνίες του Μεγάλου Δουκάτου, πριν προλάβουν να ξεχαστούν η Ελβετία, η Ιρλανδία, τα Καϊμάν, οι Μπαχάμες, ο Παναμάς και οι άλλοι ανάλογοι εξωχώριοι προορισμοί του αφορολόγητου χρήματος, μια νέα Γη της Επαγγελίας για τους απανταχού φοροφυγάδες ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αυτή στην καρδιά της Ε.Ε.

Ο λόγος για τη Μάλτα, τη μικρότερη χώρα της Ε.Ε., που εδώ και αρκετό καιρό χιλιάδες επιχειρηματικοί όμιλοι, εταιρείες, μεγιστάνες, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί, διασημότητες, μαφιόζοι και κοινοί θνητοί επιλέγουν ως προορισμό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση στη χώρα τους.

Tο ερευνητικό δίκτυο Εuropean Investigative Collaborations (EIC) έβαλε στο μικροσκόπιό του το τελευταίο τρίμηνο εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντα από το Μητρώο Επιχειρήσεων της νησιωτικής χώρας και έβγαλε... κροκόδειλους.

Η έρευνα -που ένωσε 40 δημοσιογράφους και 13 μέσα μαζικής ενημέρωσης από 16 χώρες- διαπίστωσε ότι το νησί της Μεσογείου αποτελεί άντρο μαζικής φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, ξεπλύματος και διαφθοράς.

Η μελέτη των επονομαζόμενων «Malta Files» έδειξε ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως οι BMW, Bosch, BASF, Deutsche Bank, Puma, Telefonica, Merck, Bosch, Rheinmetal, Lufthansa, έχουν ιδρύσει δεκάδες χιλιάδες εικονικές θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα με αποκλειστικό στόχο τη φοροαποφυγή.

Οι μεγάλες εταιρείες

Μόνο η Lufthansa φέρεται να διατηρεί εκεί 18 θυγατρικές. Πολλές από αυτές τις θυγατρικές δεν έχουν προσωπικό, ενώ κάποιες δεν αναφέρονται καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο.

Κάποιες άλλες πάλι -όπως η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, ο γίγαντας των χημικών BASF και ο βαρόνος των πουλερικών Erich Wesjohann- όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων αλλά και το ίδιο κουδούνι.

Τις περισσότερες μαλτέζικες θυγατρικές, πάνω από 8.000, έχουν οι Ιταλοί. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο μικρό κράτος. Χρησιμοποιούν τη Μάλτα μόνο για την ελαχιστοποίηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Διόλου τυχαία ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο μητρώο εταιρειών της Μάλτας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμό 4-5 χιλιάδων ετησίως.

Ετσι τον Σεπτέμβριο του 2016 το μητρώο εταιρειών της Μάλτας -οι κάτοικοι της οποίας δεν ξεπερνούν τις 450.000 συνολικά- είχε εγγεγραμμένες περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.

Το «μέλι» που ελκύει είναι βέβαια το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα της Μάλτας που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τον χαμηλότερο φόρο στην Ε.Ε. Επισήμως, ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στη νησιωτική χώρα είναι 35%, ο υψηλότερος στην Ε.Ε.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν πίσω έως και τα 6/7 αυτού του φόρου αν ο όγκος της δραστηριότητάς τους δεν λαμβάνει χώρα εκεί ή αν οι μέτοχοί της δεν ζουν στη Μάλτα.

Ετσι ο φόρος που αυτές πληρώνουν τελικά είναι μόλις 5%. Είναι μακράν ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις στην Ε.Ε., μικρότερος του 9% (από φέτος) της Ουγγαρίας, του 10% της Βουλγαρίας και του 12,5% της Ιρλανδίας και πολύ μακριά από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 22%. Επιπλέον, η Μάλτα δεν παρακρατεί φόρο για μερίσματα, τόκους και πνευματικά δικαιώματα.

Με αυτό το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς εισπράττει ένα 5% επί των κερδών από επιχειρήσεις από τις οποίες δεν προσδοκούσε τίποτα.

Αυτό βοήθησε τη χώρα να περάσει μέσα από την κρίση στις μύτες των ποδιών: μεταξύ 2005 και 2016, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του νησιού όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντιθέτως αυξήθηκε κατά 28%.

Από την πλευρά τους οι ξένες επιχειρήσεις φορολογούνται για τα κέρδη τους μόλις με 5% ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες εδρεύουν αιμορραγούν. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα που χάνονται εκτιμώνται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας και προεδρεύων της Ε.Ε. στο τρέχον εξάμηνο, Τζόζεφ Μουσκάτ, δηλώνει ότι τίποτα απ’ όσα αναφέρονται στα «Malta Files» δεν είναι μυστικό.

«Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στη Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα. Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα» λέει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στη Μάλτα εταιρειών, αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές».

«Οι χώρες που διαμαρτύρονται, θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν στη Μάλτα», κατέληξε ο Μουσκάτ, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί για φοροαποφυγή στα Panama Papers.

Από την πλευρά του πάντως ο γνωστός για την περιβόητη λίστα «φοροφυγάδων Ελβετίας» υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμαν Βάλτερ Μπόργιανς, είναι σαφής: «Η Μάλτα έχει γίνει ο Παναμάς της Ευρώπης».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, όπως ο Ολεγκ Μπόικο, που απομυζά μέσω υψηλότοκων δανείων ακόμη και καρκινοπαθείς, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ από τις κατασχέσεις. Τα...
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο... κουκούλωμα
Η αποκάλυψη των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 ανέδειξε πώς μεγιστάνες, μεγάλες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι και επικεφαλής κυβερνήσεων, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τράπεζες απ’ όλον τον πλανήτη μετέφεραν...
Το μεγάλο... κουκούλωμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους...
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
Παρότι οι KPMG, PwC, Deloitte και Ernst&Young, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη τις...
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eυρώπη: ο απέραντος παράδεισος των πολυεθνικών
Μπορεί η Ε.Ε. να δείχνει ότι σκίζει τα ρούχα της κατά των... εξωτικών offshores, όμως η πραγματικότητα είναι πως ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος για τις πολυεθνικές ανήκει στην ευρωζώνη! ● Πέρα από τους...
Eυρώπη: ο απέραντος παράδεισος των πολυεθνικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας