• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.9°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 25.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 23.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.2°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.3°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 24.0°C
  0 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  25%
AP Photo / Andrew Medichini

Εντυπώσεις από το G7 Ανακωχή και στρουθοκαμηλισμός

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου (G7) -που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπάρι της Ιταλίας- απέφυγαν τις συγκρούσεις για τα θέματα που τους καίνε. Απέφυγαν όμως και να εστιάσουν σε θέματα που καίνε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Με δεδομένη την απροθυμία της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να δεσμευτεί ρητά κατά του προστατευτισμού και προκειμένου να μην τα σπάσουν οριστικά μεταξύ τους οι υπουργοί και κεντρικοί τραπεζίτες αναλώθηκαν στο να βρουν μια πιο «νερωμένη» υπόσχεση προώθησης του ελεύθερου εμπορίου.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το περασμένο Σάββατο αναπαρήγαγαν κατά λέξη όσα είχαν ανακοινώσει στη σύνοδο του G20 τον περασμένο Μάρτιο - στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι «εργάζονται για την ενίσχυση της συνεισφοράς του εμπορίου στις οικονομίες τους».

Προσέφεραν και πάλι δηλαδή μια πολύ πιο αδύναμη υπόσχεση σε σχέση με τη ρητή δήλωσή τους στο περσινό G20 ότι θα παλέψουν για να αποφύγουν τον προστατευτισμό σε όλες του τις μορφές.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη νέα πολιτική των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και το μάντρα του νέου προέδρου «πρώτα οι ΗΠΑ». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήταν άλλωστε σαφής στο Μπάρι:

«Δεν θέλουμε να είμαστε υπέρ του προστατευτισμού. Διατηρούμε όμως το δικαίωμά μας να είμαστε, όταν πιστεύουμε ότι το εμπόριο δεν είναι δίκαιο και ελεύθερο». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Οτι, για παράδειγμα, το εμπόριο με την Ε.Ε. δεν είναι ελεύθερο όταν η τελευταία μπλοκάρει τις εισαγωγές αμερικανικού ορμονούχου βοδινού κρέατος και κάποιων μεταλλαγμένων τροφίμων που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών.

Ο Μνούτσιν έδειξε ότι η στρατηγική που προτιμά η κυβέρνηση Τραμπ στις διεθνείς εμπορικές της σχέσεις είναι πλέον οι διμερείς συμφωνίες -όπου συνήθως υπερισχύει το συμφέρον του ισχυρότερου- και όχι τόσο οι διεθνείς.

Εγκωμίασε έτσι την πρόσφατη διμερή εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα -επισημαίνοντας μάλιστα ότι ανοίγει η αγορά της τελευταίας στο αμερικανικό βοδινό (το ορμονούχο)- ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με συναδέλφους του στο Μπάρι.

Απέναντι στον Μνούτσιν, μόνον ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν κατάφερε και ψέλλισε ότι «οι υπόλοιποι 6 υπουργοί (των χωρών του G7) δήλωσαν ρητά, και μερικές φορές πολύ άμεσα, στους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστεί το ίδιο πνεύμα διεθνούς συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Πάολο Παντοάν ως καλός οικοδεσπότης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η σχέση με τον Μνούτσιν βελτιώνεται κάθε φορά που τον ξαναβλέπει, όπως και ότι «αναγνωρίζει τις διαφορετικές θέσεις εκκίνησης και τις διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικές χώρες, κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί εμπόδιο για την προσέγγιση μιας κοινής προοπτικής».

Η ατζέντα

Οι συναντήσεις του G7 δεν είχαν αντικείμενο μόνο το εμπόριο. Υπήρξαν ακόμη συζητήσεις για το κυβερνο-έγκλημα, τη νομοθετική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη διεθνή φορολογία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και τους αποκλεισμούς.

Στην εισήγησή του για το τελευταίο καυτό θέμα ο νομπελίστας οικονομολόγος Αγκνους Ντίτον επισήμανε -κεκλεισμένων των θυρών- σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή το πρωί ότι η ανισότητα στις ΗΠΑ μειώνει το προσδόκιμο ζωής των μελών της λευκής μεσαίας τάξης.

Ο Μνούτσιν δεν συμμετείχε σε αυτή τη συζήτηση, ενώ το μόνο που βγήκε στο τέλος ήταν ακόμη ένα «παραδοχο-ευχολόγιο» στο κοινό ανακοινωθέν:

«Αναγνωρίζουμε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο μέτριας ανάπτυξης και υψηλών και αυξανόμενων ανισοτήτων σε πολλές χώρες και επηρεάζει ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε την πραγματική και δυνητική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι καρποί αυτή διαμοιράζονται ευρύτερα», μπλα, μπλα, μπλα...

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με φορο-αντίποινα απαντά αύριο η Ευρώπη
Τη σκανδάλη πατάει από την Παρασκευή και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεργοποιώντας την πρώτη φάση των αντιποίνων της σε βάρος των ΗΠΑ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα ευρωπαϊκά αντίποινα περιλαμβάνουν την...
Με φορο-αντίποινα απαντά αύριο η Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 6 μηνών εκτοξεύτηκαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άρση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τις ιρανικές εξαγωγές αργού....
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μυρίζουν... ειρήνη οι διαπραγματεύσεις
​Προάγγελο ειρήνης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας φαίνεται ότι αποτελούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο στο Πεκίνο. Οι συζητήσεις εμπορικών αξιωματούχων των...
Μυρίζουν... ειρήνη οι διαπραγματεύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποσύρεται το «Made in China 2025»
Το νέο στρατηγικό σχέδιο του Πεκίνου θα προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση των ξένων εταιρειών στην τεράστια αγορά της Κίνας • ​Οι βιομηχανικές χώρες της Δύσης αντέδρασαν εστιάζοντας στο ότι κινητήρας του 10ετούς...
Αποσύρεται το «Made in China 2025»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
Με γλέντια, πανηγύρια, πάρτι επανένωσης παλαιών συναδέλφων χρεοκοπημένων τραπεζών και το μακρύτερο ράλι στην ιστορία της Wall Street υποδέχονται τη 10η επέτειο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κραχ...
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας