• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 29.5°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  0 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 29.3°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 31.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  28%

Χαστούκι στην Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

 • A-
 • A+

Αγρια σφαλιάρα έφαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι δεν είχε κανένα νόμιμο λόγο απόρριψης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητούσε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Καναδά για τις περιβόητες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA.

H πρωτοβουλία (STOP TTIP) -που καλούσε τους θεσμούς και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και να μην επικυρώσουν τη συμφωνία με τον Καναδά- υποστηρίχθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Κόμμα των Πρασίνων και συγκέντρωσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια υπογραφές πολιτών απ’ όλη την Ενωση.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων (Συμφωνία της Λισαβόνας) όταν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφών από τουλάχιστον επτά χώρες-μέλη και υποβληθεί στην Κομισιόν, τότε η τελευταία είναι υποχρεωμένη -αν η πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο των εξουσιών της- να την καταγράψει και να αναλάβει δράση καταθέτοντας πρόταση.

Η Επιτροπή όμως έκανε τον… Κινέζο και απέρριψε την πρωτοβουλία, επικαλούμενη ότι αυτή δεν είχε νομική βάση.

Ωστόσο η STOP TTIP δεν τα παράτησε, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Το δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη ότι τα επιχειρήματα της Κομισιόν δεν είναι αντίθετα με τον στόχο της Πρωτοβουλίας για «τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε. και την παροχή του γενικού δικαιώματος συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή σε κάθε πολίτη».

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Κομισιόν, τίποτα δεν εμποδίζει τους θεσμούς της Ε.Ε. από το να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε νέα σχέδια διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

Η απόφαση εκθέτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και σε αυτόν τον δημόσιο διχασμό στην επικράτεια της Ε.Ε. για τις νέου τύπου διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες επέλεξε να ταχθεί με την πλευρά των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και των πολυεθνικών, παρά με τους πολίτες.

Και όχι μόνο, αφού επί της ουσίας, απορρίπτοντας το αίτημα των τριών εκατομμυρίων πολιτών, η Κομισιόν προσπάθησε να θάψει τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική φωνή.

Η απόφαση αποτελεί αναμφίβολα νίκη για τη «σκωροφαγωμένη» τα τελευταία χρόνια δημοκρατία της Ε.Ε.

Κάτι που επισήμανε και ο Ισπανός φιλόσοφος, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Josep Maria Terricabras, υπογραμμίζοντας ότι η ετυμηγορία των δικαστών «κατέστησε εμφανές πως η χρήση νομικίστικων επιχειρημάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην καταγράψει την Πρωτοβουλία των Πολιτών της Ε.Ε. STOP TTIP παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών
Σε μπελάδες κινδυνεύει να βρεθεί μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή η οποία θα θελήσει να ανακτήσει τον έλεγχο κοινωφελών υπηρεσιών της από ιδιωτικές εταιρείες αν διαπιστωθεί πως η ιδιωτικοποίηση στην οποία είχε...
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπάνες Κομισιόν για το τραπεζικό καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος
Πρόστιμο συνολικού ύψους 344 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε χθες η Κομισιόν σε τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου –Barclays, Credit Suisse, HSBC και RBS– για σύσταση καρτέλ και χειραγώγηση της αγοράς...
Καμπάνες Κομισιόν για το τραπεζικό καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικό καρτέλ στα ομόλογα
Ενοχους για σύσταση καρτέλ το οποίο χειραγωγούσε την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ε.Ε. έκρινε επτά τραπεζικούς κολοσσούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τραπεζικό καρτέλ στα ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι χρυσές συμβουλές των «Big Four»
Σχεδόν μισό δισ. ευρώ τσέπωσαν τέσσερις ελεγκτικές εταιρείες σε μια 4ετία από την Ε.Ε. συμβουλεύοντας... διαρθρωτικά την Κομισιόν ακόμη και για θέματα φορολογικής συμμόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα καθοδηγούσαν τις...
Οι χρυσές συμβουλές των «Big Four»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με οδηγό το... κάρβουνο το «πράσινο ντιλ» της Ε.Ε.
Η διεθνής ΜΚΟ Global Witness αποκαλύπτει ότι τρεις επίτροποι με άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επηρεάζουν την πράσινη πολιτική της Ε.Ε.
Με οδηγό το... κάρβουνο το «πράσινο ντιλ» της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας