• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 8.9°C / 13.8°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 13.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 19.4°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.5°C
  0 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  60%

Αρκετές κυβερνήσεις της Ε.Ε., ειδικά στην Αν. Ευρώπη, δεν δείχνουν διατεθειμένες για την παραχώρηση ενός καλύτερου καθεστώτος στους κολασμένους της σημερινής εργατικής τάξης

Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης

 • A-
 • A+

Την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας ώς το τέλος του έτους προανήγγειλε η Κομισιόν, σε μια κίνηση που στόχο έχει τη δημιουργία προτύπων για τα εκατομμύρια επισφαλών θέσεων εργασίας (ταχυμεταφορείς, οδηγοί ταξί κ.λπ.) που δημιουργούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές όπως οι Uber, Deliveroo και Amazon.

Η επίτροπος Απασχόλησης της Ε.Ε. Μαριάν Τάισεν ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την έναρξη συμβουλευτικής διαδικασίας για τη μεταρρύθμιση της έγγραφης οδηγίας του 1991 -ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις εργασίας.

Η Τάισεν υπογράμμισε ότι με την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί αν οι σχετικοί κανόνες ισχύουν και για εργαζομένους που απασχολούνται μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς εντείνεται η διαμάχη μεταξύ των επιχειρήσεων και εργαζομένων στην Ε.Ε. για τη ρύθμιση του καθεστώτος που διέπει θέσεις εργασίας που δημιουργούν οι εταιρείες του Ιντερνετ που αναπτύσσονται πάνω σε μια εφαρμογή.

Εκθεση επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, που είδε χθες 1η Μάη το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις της επονομαζόμενης app(lication) ή gig economy υποχρεώνουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς ψευδούς αυτοαπασχόλησης, εξοικονομώντας τεράστια ποσά απ' τις εισφορές τους για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια.

Η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή κατηγορεί τις επιχειρήσεις αυτές ότι προπαγανδίζουν τον μύθο της αυτοαπασχόλησης και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους ότι προσφέρουν ευελιξία στους εργαζομένους.

Εκφράζοντας την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων με συμβάσεις αυτοαπασχόλησης -χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επίδομα αδείας- κάνει έκκληση προς την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας για την υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα προστατεύσει τους εργαζομένους από την εκμετάλλευση των εργοδοτών.

Στόχος αυτής της νομοθεσίας, τονίζει, θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι της gig economy να εκλαμβάνονται ως εργαζόμενοι και όχι ως αυτοαπασχολούμενοι.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες της gig economy υποστηρίζουν ότι αυτό που προσφέρουν είναι ψηφιακές υπηρεσίες και τίποτα περισσότερο.

Η αμερικανική Uber, για παράδειγμα, που παρέχει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της υπηρεσίες ταξί απασχολώντας περιστασιακά με συμβάσεις αυτοαπασχόλησης χιλιάδες οδηγούς με τα οχήματά τους σε όλο τον κόσμο, επιχειρηματολόγησε σχετικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν είναι μια μεταφορική εταιρεία αλλά απλά παρέχει διαμεσολαβητικές υπηρεσίες ψηφιακά.

Από την πλευρά του πάντως δικαστήριο του Λονδίνου δικαίωσε πέρυσι οδηγούς της Uber που είχαν προσφύγει ζητώντας πλήρη δικαιώματα εργαζομένου και όχι του καθεστώτος του ψευδοαυτοαπασχολούμενου. Εναντίον της τελευταίας όμως δεν εξεγείρονται μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι Ευρωπαίοι ταξιτζήδες που την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ας σημειωθεί ότι της κίνησης Τάισεν προηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο νωρίτερα φέτος έκανε έκκληση για έναν πανευρωπαϊκό νόμο που θα βελτιώσει του όρους απασχόλησης των εργαζόμενων της gig economy.

Οι ειδικοί πάντως φοβούνται και εδώ το «νέρωμα» της σχετικής νομοθεσίας καθώς αρκετές κυβερνήσεις της Ε.Ε., ειδικά στην Αν. Ευρώπη, δεν δείχνουν διατεθειμένες για την παραχώρηση ενός καλύτερου καθεστώτος στους κολασμένους της σημερινής εργατικής τάξης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ευρώπη των ανισοτήτων
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα αποκάλυψαν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ευρωπαϊκό...
Η Ευρώπη των ανισοτήτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
Δέκα χρόνια από το κραχ του 2008 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας συνεχίζει να μεγεθύνει το μερίδιό του στον πλούτο που παράγεται στον πλανήτη. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)...
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολλές ώρες εργασίας... βλάπτουν την παραγωγικότητα
Η πολλή δουλειά δεν βλάπτει μόνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και την παραγωγικότητά τους. Δημοσίευμα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης RND ...ανακάλυψε χθες ότι οι Γερμανοί περνούν λιγότερο χρόνο στη...
Οι πολλές ώρες εργασίας... βλάπτουν την παραγωγικότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας...
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια αρρωσταίνουν συστηματικά τους ανθρώπους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στην οποία συμμετείχαν 526 γιατροί όλων των...
Η εργασιακή ζούγκλα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας