• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

AP Photo/Michael Probst

ΕΚΤ: Καλή χρονιά το 2016, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

 • A-
 • A+

Την παραίνεση να συνεχιστεί «η ισχυρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων» και το 2017, αλλά και την εκτίμηση ότι ο αποπληρωρισμός παραμένει κίνδυνος, περιέχει η ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2016. Όπως τονίζει, οι δράσεις της ενίσχυσαν την οικονομική εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη στην ομάδα των «19».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι το 2016 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά μετά την κρίση της ευρωζώνης.

«Αν και η χρονιά ξεκίνησε μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα, τελείωσε με τον πιο σταθερό βηματισμό μετά την κρίση» υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, εξηγώντας ότι τον Μάρτιο του 2016, η Τράπεζα ανταποκρίθηκε στον ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό, ενισχύοντας τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, μειώνοντας τα επιτόκια και παρατείνοντας τα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, οι κινήσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αύξηση της ρευστότητας μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανειστούν για τις δαπάνες τους και τις επενδύσεις – προωθώντας την ανάπτυξη και την αύξηση του πληθωρισμού προς το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για ακριβώς κάτω από το 2%.

Για την ΕΚΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο η οικονομία της ευρωζώνης είχε υγιή εικόνα και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε ο περιορισμός της αγοράς ομολόγων της από το 80 δισ. ευρώ το μήνα σε 60 δισ. ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιτυχία των δράσεων μας στις αρχές του έτους: αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και εξαφάνιση των κινδύνων του αποπληθωρισμού», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι κίνδυνοι του 2017

Ωστόσο επισήμανε ότι το έργο της ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει, λόγω πολιτικών αλλά και οικονομικών κινδύνων.

Στους πολιτικούς συμπεριέλαβε τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ μίλησε για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και πολιτική αβεβαιότητα, που μειώνουν τη ζήτηση από το εξωτερικό για τα προϊόντα της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εξήγησε ότι μεν ανέβηκε τον Φεβρουάριο, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μειώθηκε το Μάρτιο και απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «αυτοτροφοδοτούμενος» και η αύξηση των τιμών και των μισθών παραμένει υποτονική.

Το Brexit αποτελεί για την ΕΚΤ έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης για το εγγύς μέλλον.

Στην έκθεση επαναλαμβάνει ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και της «ομοιογένειας των κανόνων και η εφαρμογή τους» είναι «επιτακτική ανάγκη».

Μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις

Για τον επικεφαλής της ΕΚΤ και το διοικητικό συμβούλιο, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη εξακολουθει να εξαρτάται από τις παρεμβάσεις της Τράπεζας.

Καλούν τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις με χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και να ανακατευθύνουν τις δαπάνες σε τομείς φιλικούς στην ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό, με έμμεση αλλά σαφή επίκριση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζουν ότι «μια πιο ισχυρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων θα ήταν ευπρόσδεκτη», σε περιπτώσεις όπως η απόφαση των Βρυξελλών να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για την υπέρβαση των στόχων για το έλλειμμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκός άνεμος ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει «ούριο άνεμο για την ανάκαμψη» στις οικονομικές προβλέψεις της για την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της υποτίμησης του ευρώ και των οικονομικών...
Ευρωπαϊκός άνεμος ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
Ήρθε ο πληθωρισμός για να μείνει; Κι αν φύγει, τι θα συμβεί με τις τιμές; Ακούστε κάποιες σκέψεις στο podcast από τις Βρυξέλλες #BrusselsCalling με τίτλο «Ο κακός μας ο πληθωρισμός...».
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα ΕΚΤ: Ύφεση 5,5% για φέτος στην ευρωζώνη
Το πιο αισιόδοξο από τα σενάρια που δημοσίευσε την Παρασκευή η ΕΚΤ για την ύφεση στην ευρωζώνη, υιοθετεί νέα έρευνα αναλυτών της τράπεζας, προβλέποντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και με αργούς...
Έρευνα ΕΚΤ: Ύφεση 5,5% για φέτος στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ευρωζώνη και μετά την ποσοτική χαλάρωση
Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη της ΕΚΤ ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με το μέλος της Πίτερ Πράετ. Καθώς υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης,...
Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ευρωζώνη και μετά την ποσοτική χαλάρωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξος για την ευρωζώνη ο Ντράγκι
​Ισχυρή συνεχίζει να βλέπει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ο Μάριο Ντράγκι, παρά τον μετριασμό της οικονομικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες του 2018, διαμηνύοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ...
Αισιόδοξος για την ευρωζώνη ο Ντράγκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας