Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο Ευρωκοινοβούλιο λογοδοτεί η ΕΚΤ

Στο Ευρωκοινοβούλιο λογοδοτεί η ΕΚΤ

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ωστόσο «η λογοδοσία είναι το αναγκαίο αντιστάθμισμα αυτής της ανεξαρτησίας», αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της (ww.ecb.europa.eu) και υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο αυτής της λογοδοσίας εξηγεί τις αποφάσεις της στους πολίτες της Ε.Ε. μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων της.

«Σε αυτή τη βάση μπορούν στη συνέχεια να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με τις επιδόσεις της ΕΚΤ, έναντι των στόχων της, όπως καθορίζονται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

»Ο πρόεδρος της ΕΚΤ συμμετέχει στις τριμηνιαίες ακροάσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμμετέχουν στις ακροάσεις της επιτροπής αυτής προκειμένου να εξειδικεύσουν το σκεπτικό και τις αποφάσεις της ΕΚΤ σε συγκεκριμένα θέματα. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν επίσης να απευθύνουν γραπτές ερωτήσεις στην ΕΚΤ».

Από τα παραπάνω πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -που εποπτεύει όλες τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης- είναι ΔΕΚΟ ή ότι ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αμφισβητούν οι ίδιοι την ανεξαρτησία τους όταν απαντούν σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Αδιαφάνεια

Γνώστες της τραπεζικής αγοράς χαρακτήρισαν «ατυχή» την απάντηση κύκλων της Τραπέζης της Ελλάδος, «η ΤτΕ δεν είναι ΔΕΚΟ», σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παρατυπίες στις προαγωγές. Ωστόσο, οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες προαγωγών, προσλήψεων κ.λπ. δεν είναι αφορούν μόνο την ελληνική πραγματικότητα αλλά συμβαίνουν και στην Εσπερία.

Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters από τη Φρανκφούρτη, προχώρησε στην αντικατάσταση του επικεφαλής του γραφείου της στις Βρυξέλλες, Stephane Rottier, και ακύρωσε τέσσερις προσλήψεις ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων της ΕΚΤ για ευνοιοκρατία και προσλήψεις που έγιναν εκτός κανόνων.

Εσωτερικό σημείωμα της ΕΚΤ, στις 20 Μαρτίου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι «η ΕΚΤ αξιολόγησε εκ νέου τη νομική εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής, η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη διαδικαστικών σφαλμάτων που επηρεάζουν τη νομιμότητα των τεσσάρων αποφάσεων διορισμού».

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα και πάλι με το Reuters, είχε προηγηθεί η καταγγελία δύο υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για καθεστώς ευνοιοκρατίας.

Οι Carlos Bowles και Johannes Priesemann είπαν, μεταξύ άλλων, στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το εργασιακό περιβάλλον της ΕΚΤ δημιουργεί ανασφάλεια και αποθαρρύνει τη διατύπωση προσωπικής γνώμης.

«Μεγαλύτερη επιτήρηση»

Στις 28 Μαρτίου, η παγκόσμια οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International - ΤΙ) δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και τονίζει την ανάγκη για περισσότερη λογοδοσία σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της.

Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, έχει εισέλθει στον χώρο των πολιτικών αποφάσεων. Στην έκθεση, μάλιστα, ανέφερε την περίπτωση της Ελλάδας και το πώς οδηγήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στον ακριβό ELA.

Απαντώντας στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η ΕΚΤ τόνισε τη δέσμευσή της για ανοιχτό διάλογο με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, υπενθυμίζοντας ότι λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα η ΕΚΤ υπογράμμισε ότι διευκόλυνε το πρόγραμμα της TΙ-EU, προσκαλώντας τους ερευνητές της σε σειρά συναντήσεων με ανώτερα διοικητικά στελέχη.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
Με πλεόνασμα «έκλεισε» το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της...
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H EKT αποφάσισε να «ξεσκονίσει» τους Καταριανούς και τους Κινέζους της Deutsche Bank
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνει η Deutsche Bank, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή της εποπτικής αρχής. Ειδικότερα η ΕΚΤ φέρεται να είναι έτοιμη να εκκινήσει διαδικασία...
H EKT αποφάσισε να «ξεσκονίσει» τους Καταριανούς και τους Κινέζους της Deutsche Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης...
Από το κακό στο χειρότερο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας