• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 26.8°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.0°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 22.7°C
  1 BF
  20%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.9°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 28.1°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.0°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 27.9°C
  1 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  31%

Η τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιβεβαιώνει ήδη γνωστές αλήθειες

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ιστορικό υψηλό σημείωσε η ανεργία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ταχύτητα χελώνας προχωράει η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα και γενικά στην Ε.Ε., σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση στα κράτη-μέλη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και αναγνωρίζεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η πολιτική της λιτότητας γενικά στην Ε.Ε. είχε αρνητικές επιδράσεις στον τομέα της υγείας, όπου επιβλήθηκαν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες.

Η Μαριάν Τάισεν

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία προσπαθεί μάταια να δώσει κάποια αισιόδοξα μηνύματα, είναι τα ακόλουθα:

1 Η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε στην Ε.Ε. την άνοιξη του 2013 παραμένει υποτονική και οι πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ε.Ε. έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ωστόσο, παρά το ασταθές μακροοικονομικό πλαίσιο, η απασχόληση παρουσίασε μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην Ε.Ε. από τα μέσα του 2013. Η απασχόληση αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη της, ακόμα και σ’ εκείνα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το σχόλιο της αρμόδιας επιτρόπου Μαριάν Τάισεν δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία και βασίζεται στο περίφημο «πρόγραμμα Γιούνκερ» για την αύξηση των επενδύσεων και συνεπώς της απασχόλησης, το οποίο προβλέπει μόνο 20 δισ. ευρώ φρέσκο χρήμα και το υπόλοιπο ποσό από τα 315 δισ. ευρώ στηρίζεται στις «καλές προθέσεις» του ιδιωτικού τομέα.

«Παρά το γεγονός ότι η απασχόληση κινείται πλέον θετικά, η αύξησή της παραμένει υπερβολικά μικρή και υπερβολικά βραδεία. Ιδίως η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί καίρια πρόκληση για την Ε.Ε. Με την επενδυτική επίθεση ύψους 315 δισ. ευρώ που εξαπολύουμε, φιλοδοξούμε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, χρειάζεται να υπάρξει στοχοθετημένη δράση για να βοηθηθούν τα άτομα που είναι άνεργα για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Βελγίδα επίτροπος.

2 Παραμένουν πολλές προκλήσεις, ιδίως η μακροχρόνια ανεργία και οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους (15-24 ετών) και τους ενηλίκους νεαρής ηλικίας (25-39 ετών). Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Η μακροχρόνια ανεργία συνιστά διογκούμενο πρόβλημα για την Ε/Ε.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συνολικά 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι (το 5,1% του εργατικού δυναμικού) ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνεργοι για περισσότερα από δύο έτη. Στην Ελλάδα και την Κύπρο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αργοί ρυθμοί

Η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ε.Ε. συνεχίστηκε, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας έχουν επηρεάσει τις υποτονικές εξελίξεις στην κατάσταση των νοικοκυριών και των μεμονωμένων ατόμων.

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας ήταν σημαντικό μέρος των ειδικών ανά χώρα συστάσεων του 2014. Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι συνιστώμενες επιλογές πολιτικής είναι η μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία σε λιγότερο επιβαρυντικές για την ανάπτυξη πηγές, καθώς και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε ορισμένα κράτη-μέλη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαρόζο, ο διαπλεκόμενος
Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η σχέση του τέως προέδρου της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs. Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η πορτογαλική...
Μπαρόζο, ο διαπλεκόμενος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρμαγεδδών στις αγορές
Το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις γνωστές από το παρελθόν ως χώρες «PIIGS», γνωρίζει πρωτοφανή επιδείνωση, τέτοια που παραπέμπει άμεσα στους...
Αρμαγεδδών στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ελλείμματα δεν έφεραν κυρώσεις
Οι Βρυξέλλες έβαλαν νερό στο κρασί τους στην εξέταση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας και αποφάσισαν να αναβάλουν την απόφασή τους για επιβολή κυρώσεων στις εν λόγω χώρες. Πού οφείλεται...
Τα ελλείμματα δεν έφεραν κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαία αγορά... ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsman στις 250 περιφέρειες της Ευρώπης κατέγραψε τις επιπτώσεις της εσωτερικής αγοράς στο ΑΕΠ. Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. κέρδισαν τα...
Ενιαία αγορά... ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάντε το όπως η Πορτογαλία»!
Καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εμφανίστηκε χθες ο Πορτογάλος πρόεδρος...
«Κάντε το όπως η Πορτογαλία»!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερη... σύγκλιση μισθών διαπιστώνει η Ε.Ε.
Κυνική διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους μισθούς στην Ε.Ε.: κέρδη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά από εκεί και πέρα χάος... Σε σχετική έκθεση της...
Μεγαλύτερη... σύγκλιση μισθών διαπιστώνει η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας