• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%

Συγχωροχάρτι στη Monsanto

 • A-
 • A+

Tεράστια ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) πριν από δέκα ημέρες να αθωώσει τη γλυφοσάτη και το Roundup.

Η γλυφοσάτη είναι μια χημική ουσία που επινόησε η Monsanto και την εμπορεύεται από το 1974, ενσωματώνοντάς την στο Roundup, το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο του κόσμου.

Η χρήση της πολλαπλασιάστηκε με την έλευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και της σόγιας, τα οποία δομήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να αντέχουν στο ράντισμά τους με το εν λόγω ζιζανιοκτόνο.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες κραυγάζουν ότι το Roundup είναι ακραία τοξικό και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον.

Οι έρευνες αυτές όμως δεν οδήγησαν στην απαγόρευσή του, αφού σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφορούσαν άλλες επιστημονικές έρευνες που δεν διαπίστωναν κάποιο κίνδυνο από τη χρήση του Roundup και της γλυφοσάτης.

Τον Μάρτιο του 2015 όμως το Διεθνές Γραφείο Ερευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τάραξε τα νερά.

Στη δική του έρευνα το αξιόπιστο IARC (που είναι ερευνητικό σώμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) διαπίστωσε ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα γεννά καρκίνους στους ανθρώπους, γι’ αυτό και οφείλει να απαγορευτεί εντελώς.

Το πόρισμά του ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τα μέχρι τότε ευρήματα των επιστημόνων της αμερικανικής Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και των άλλων σχετικών κρατικών αρχών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Εν τούτοις η Επιτροπή Αποτίμησης Κινδύνων του ECHA δεν το έλαβε υπόψη της.

Στις 15 Μαρτίου έκρινε ότι «βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η γλυφοσάτη δεν διαπιστώθηκε να έχει γενετικές ή αναπαραγωγικές επιπτώσεις».

Επέκταση

Η αποτίμηση αυτή, όπως και η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πριν από λίγους μήνες, ανοίγει στην ουσία τον δρόμο για την έγκριση της επέκτασης χρήσης του Roundup στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Οι γνωρίζοντες καλά το θέμα θεωρούν ότι πίσω από το πόρισμα του ΕCHA (που είναι σύμβουλος της Κομισιόν) και τις πιέσεις για την επέκταση της άδειας της γλυφοσάτης στην Ε.Ε. βρίσκονται οι Γερμανοί.

Και, πιο συγκεκριμένα, η Βayer που εξαγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Monsanto και επιδιώκει παράλληλα την επέκταση της άδειας ενός ακόμη πιο τοξικού ζιζανιοκτόνου που παράγει η ίδια, της γλυφοσινάτης.

Η γλυφοσινάτη έχει χαρακτηριστεί τόσο από τoν ECHA όσο και από την EFSA υπέρ το δέον τοξική και η Κομισιόν έχει εγκρίνει την υπό συγκεκριμένους όρους χρήση της μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Λογικά, στη συνέχεια, θα έπρεπε να αποσυρθεί, όμως η Bayer προσπαθεί να αποσπάσει παράταση της σχετικής άδειας.

Η έγκριση της γλυφοσάτης από τις ευρωπαϊκές αρχές τής ανοίγει τον δρόμο.

Την ίδια στιγμή η Bayer βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλους χημικούς κολοσσούς, όπως οι Syngenta και Dow-DuPont Pioneer, προκειμένου να δοθεί πράσινο φως από την Ε.Ε. στην καλλιέργεια δύο τύπων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (BT11 και 1507).

Τα δύο καλαμπόκια είναι τα μοναδικά μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα που αντέχουν στο ράντισμα της γλυφοσινάτης... Τα λεφτά όντως είναι πολλά!

Την ίδια περίπου στιγμή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Monsanto δικάζεται για τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης και του Roundup στην υγεία Αμερικανών αγροτών που τη χρησιμοποιούσαν και φέρεται υπόλογη για διαπλεκόμενη σχέση με την Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και για στημένες μελέτες.

H γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν γνώριζαν πριν από το 2000 ότι το προϊόν προκαλεί δυσπλασίες.

Παρ’ όλα αυτά -και υπό τη στιβαρή πίεση του Βερολίνου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της το 2002 και την παρέτεινε στη συνέχεια έως και σήμερα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλοκάρει τη γλυφοσάτη η Γαλλία
Μπλόκο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης στην Ευρώπη βάζει -εκτός απροόπτου- η Γαλλία. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γαλλικού υπουργείου...
Μπλοκάρει τη γλυφοσάτη η Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινές φυλάκισης για το Dieselgate ζήτησε Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ
«Η εσκεμμένη εξαπάτηση πρέπει να τιμωρείται», υπογράμμισε ο Νορβηγός εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Σόλχεϊμ, σε δηλώσεις του για το σκάνδαλο του παράνομου...
Ποινές φυλάκισης για το Dieselgate ζήτησε Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
Kατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, οι χημικές εταιρείες και οι αγρότες που κατείχαν μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες έλεγαν στους καταναλωτές ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των...
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
Περίπου το 1/3 της αξίας της έχει χάσει το brand της Volkswagen από την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, ενώ μέχρι και η… Ινδία εξήγγειλε χθες έρευνες για τα ρυπογόνα οχήματα του...
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βρόμικα» κόλπα
Με τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της απειλείται η Volskwagen λόγω της απληστίας των διοικούντων της. Η αμερικανική Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ διέταξε τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία...
«Βρόμικα» κόλπα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «γενοκτονία» της εργατικής τάξης
Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως περί τα 270 εκ. εργατικά ατυχήματα, ενώ ακόμη 160 εκ. εργαζόμενοι πέφτουν θύματα ασθενειών οι οποίες οφείλονται στις συνθήκες εργασίας τους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκ....
Η «γενοκτονία» της εργατικής τάξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας