• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%

H ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το εύρος του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25%, υπογραμ­μίζοντας ότι, έστω και με μέτριο ρυθμό, η οικονομία της χώρας συνεχίζει να επεκτείνεται

Αυξάνει το κόστος χρήματος η Fed

 • A-
 • A+

Η Fed προχώρησε χθες (Τετάρτη) όπως αναμενόταν στην πρώτη για φέτος αύξηση των επιτοκίων της, κάνοντας το χατίρι των τραπεζιτών και διαμηνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει στον δρόμο μιας αργής, αλλά σταθερής ανάπτυξης.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αύξησε συγκεκριμένα το εύρος του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, από 0,5%-0,75% σε 0,75%-1%, υπογραμμίζοντας ότι, έστω και με μέτριο ρυθμό, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται, η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (4,7% τον Φεβρουάριο) και ο πληθωρισμός αγγίζει το 2% που αποτελεί και τον στόχο της.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβαν μάλιστα την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για τρεις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων φέτος, που σημαίνει ότι η Fed είναι αποφασισμένη να αυξήσει το κόστος του χρήματος.

Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων είναι πάντως μόλις η τρίτη από το κραχ του 2008. Η Fed μείωσε τα επιτόκιά της μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και ξόδεψε τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ζωντανό και να τονώσει την οικονομία.

Αύξησε πρώτη φορά τα επιτόκιά της μόλις τον Δεκέμβριο του 2015 και δεύτερη φορά έναν χρόνο αργότερα. Λίγο νωρίτερα είχε τερματίσει το άλλο σημαντικό μέτρο που πήρε για την τόνωση της ρευστότητας, τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ή αλλιώς ποσοτική χαλάρωση.

Αντιδράσεις

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν, ωστόσο, για το αν η αύξηση των επιτοκίων δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία.

Στις θέσεις της Fed για οικονομία, ανεργία και πληθωρισμό αντιτείνουν ότι:

α) ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν πέρυσι μόλις 1,6% και δεν προβλέπεται δραστικά υψηλότερος για φέτος το 2018 και το 2019,

β) η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, αφού, μεταξύ άλλων, ο ένας στους πέντε Αμερικανούς ηλικίας 24-55 ετών δεν έχει εργασία και δεν εμφανίζεται στους καταλόγους των ανέργων και

γ) ο δομικός πληθωρισμός (που αποτυπώνει ακριβέστερα τη μεταβολή του γενικού επιπέδου τιμών αφού αφαιρούνται από αυτόν οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας) είναι πολύ χαμηλότερος.

Πάντως, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αποτελεί βάλσαμο για τραπεζίτες και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα υψηλότερα επιτόκια όπως αναμένεται θα οδηγήσουν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων που πληρώνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές για τις πιστωτικές τους κάρτες και θα φέρουν επιπλέον κέρδη στα ταμεία των τραπεζών.

Μεσοπρόθεσμα θα τροφοδοτήσουν ανοδικές πιέσεις και στα επιτόκια των καταναλωτικών, στεγαστικών, φοιτητικών και άλλων δανείων.

Αντίθετα, η αύξηση των επιτοκίων της Fed θεωρείται απίθανο να ωφελήσει –τουλάχιστον άμεσα– τους καταθέτες, αφού οι τράπεζες τείνουν να αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι τα επιτόκια των καταθέσεων.

Ρευστότητα

Στη διεθνή σκακιέρα, τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια οδηγούν ντε φάκτο σε άνοδο του δολαρίου και των τίτλων που αποτιμώνται σε αυτό, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ή οι μετοχές των εταιρειών της Wall Street.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια της Fed στη συνέχεια, ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ρευστότητας θα πηγαίνει προς τους ελκυστικούς τίτλους των ΗΠΑ.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ιδίως οι επενδυτικές, θα είναι οι βασικοί αποδέκτες και διαχειριστές αυτών των κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, διόλου τυχαία, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ –που έχει γεμίσει την κυβέρνησή του με παλαιά στελέχη της Goldman Sachs– ετοιμάζεται να καταργήσει τον «Ντοντ - Φρανκ», τον κουτσουρεμένο νόμο που φτιάχτηκε μετά την κρίση για να ρυθμίσει την ασυδοσία τραπεζών και χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα άνοδο των επιτοκίων 0,5% ανακοίνωσε η Fed
Τη μικρότερη από τις τέσσερις προηγούμενες φετινές αυξήσεις επιφύλασσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για τον Δεκέμβριο, παρότι εκτιμά ότι η μάχη εναντίον του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Νέα άνοδο των επιτοκίων 0,5% ανακοίνωσε η Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
Με γλέντια, πανηγύρια, πάρτι επανένωσης παλαιών συναδέλφων χρεοκοπημένων τραπεζών και το μακρύτερο ράλι στην ιστορία της Wall Street υποδέχονται τη 10η επέτειο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κραχ...
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχισε το «σφίξιμο» από τη Fed
Η Fed προχώρησε χθες στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι η αμερικανική οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει τις πληγές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009. H...
Αρχισε το «σφίξιμο» από τη Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed
Ο διοικητής της Fed συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε για μείωση του πληθωρισμού, που όμως εγκυμονεί κινδύνους για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια...
Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη επίθεση της Fed κατά του πληθωρισμού με αύξηση επιτοκίων
Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2018 προχώρησε χθες Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επικαλούμενη τον κίνδυνο του πληθωρισμού που τον Φεβρουάριο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο...
Πρώτη επίθεση της Fed κατά του πληθωρισμού με αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας