• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 18.5°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.9°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 19.4°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.7°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  49%

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% από 3% πέρυσι (ενώ θα επιταχύνει στο 3,6% το 2018) και ανησυχεί για τα αδύναμα θεμέλια της ανάκαμψης

EUROKINISI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και μια νομισματική αστάθεια, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (Interim Economic Outlook) –που έδωσε χθες στη δημοσιότητα– ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρή άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης τόσο για φέτος όσο και το 2018.

Με τον ρυθμό αυτό όμως η ανάκαμψη είναι αρκετά χαμηλή, ενώ υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% από 3% πέρυσι, ενώ θα επιταχύνει στο 3,6% το 2018.

Παρότι αυτός ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης είναι καλοδεχούμενος, απέχει ακόμη αρκετά από τον ιστορικό μέσο όρο 4% που πέτυχε η παγκόσμια οικονομία στις δύο δεκαετίες πριν από την κρίση.

«Εχουμε επιτάχυνση, όμως με ανησυχούν τα αδύναμα θεμέλια της ανάκαμψης», προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας ότι η αργή, νωθρή αύξηση της παραγωγικότητας και η οικονομική ανισότητα επιμένουν. «Βάλε αυτά τα δύο μαζί και είναι δύσκολο να δεις την ισχυρή κατανάλωση και τις επενδύσεις που απαιτούνται για να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται κανονικά», παρατήρησε.

Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στην έκθεση του οργανισμού, κάποιες από τις ανησυχίες του συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και οι απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών που θεωρείται ότι θα τροφοδοτήσει προστατευτισμό και οικονομικό εθνικισμό.

Τον ΟΟΣΑ ανησυχεί όμως και η αποσύνδεση της αξίας των μετοχών και των άλλων αξιών από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που όπως επισημαίνει θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αστάθεια χρηματιστήρια και κεφαλαιαγορές.

Τονίζει ακόμη ότι διογκούμενες διαφορές στην πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (FED των ΗΠΑ που τα αυξάνει και ΕΚΤ της ευρωζώνης που τα διατηρεί σε μηδενικά επίπεδα) αυξάνουν τους κινδύνους αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τρωτά σημεία υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των σπιτιών (Βρετανία, Γερμανία κ.λπ.) ενώ στους κινδύνους που απειλούν τις αναδυόμενες περιλαμβάνονται τα υψηλότερα χρέη των επιχειρήσεων και τα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια και η ευπάθειά τους σε εξωτερικά οικονομικά σοκ.

Συστάσεις

Η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ επιβάλλεται: α) να διαχειριστεί τους παραπάνω κινδύνους, β) να ενισχύσει την ανάπτυξη και γ) να διασφαλίσει ότι τα οφέλη αυτής θα τα καρπωθούν όλοι.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ικανές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση και να στηρίξουν με τους φόρους και τις δαπάνες τους τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη.

Η διατηρήσιμη έξοδος της οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης θα απαιτήσει ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή πακέτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ωθήσουν προς μια ανάπτυξη για όλους.

Και θα πρέπει να συνδυάσουν πολιτικές δεξιοτήτων, την απόσυρση των φραγμών από τον ανταγωνισμό και το εμπόριο και τη βελτίωση των εργασιακών πολιτικών με τρόπο που να αυξάνει συνολικά τα εισοδήματα και να διαμοιράζει τα κέρδη ευρέως.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης...
Από το κακό στο χειρότερο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφό κούρεμα στο χρέος
Σε μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους στα μισά θα οδηγήσει μια νέα παράταση της ωρίμανσης των δανείων και η μείωση των επιτοκίων, εκτιμά το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία το...
Κρυφό κούρεμα στο χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιταχύνει η ευρωπαϊκή οικονομία
Η οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνει τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξή της στο α’ τρίμηνο του 2017 ξεπέρασε την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ στο δεύτερο «έτρεξε», κατ' εκτίμηση, με ρυθμό 0,6%,...
Επιταχύνει η ευρωπαϊκή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
Στη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει την επισφαλή φύση της οικονομικής ανάκαμψης στον πλανήτη οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής...
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιο ξεπούλημα κρατικών ομολόγων
Σε παγκόσμιο εξελίσσεται το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρώπη, τροφοδοτώντας με αστάθεια τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι επενδυτές επιτάχυναν τις πωλήσεις τους...
Παγκόσμιο ξεπούλημα κρατικών ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας