Για τη Γερμανία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος πλέον δεν είναι πλέον οι ΗΠΑ αλλά η Κίνα, ενώ οι προβλέψεις αποδεικνύουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να περάσει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα «Πρώτα η Αμερική»
Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και απειλούν εμπορικούς εταίρους με δασμούς. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει εάν η πολιτική αυτή άφησε τα ίχνη της ήδη το 2016.
Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ ήταν πάντως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, δίνοντας 107 δισεκατομμύρια ευρώ για προϊόντα «Made in Germany».
Όμως, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν προς τις ΗΠΑ κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γενικός ισολογισμός γερμανικών εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινήθηκε στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ειδικοί από την πλευρά τους δεν διαπιστώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, άμεση σχέση μεταξύ της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και της μείωσης των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Διαπιστώνουν εντούτοις ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη Γερμανία σαν εξαγωγικός προορισμός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Κίνα θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στο μέλλον.
«Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται όπως τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης με διψήφια νούμερα, αλλά σίγουρα περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ. Τράιερ.
Για το 2015 πάντως οι ΗΠΑ ήταν για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εκτοπίζοντας τη Γαλλία, η οποία για χρόνια είχε την πρωτοκαθεδρία, στη δεύτερη θέση.
Ειδικότερα, μέσα στην περασμένη χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο με τη Γαλλία ανήλθε στα 167 δισεκατομμύρια ευρώ. Για πολλές χώρες η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών είναι κόκκινο πανί διότι δημιουργεί οικονομικές ανισότητες.
Πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε από τη Γερμανία να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις ώστε να κινηθεί περισσότερο η οικονομία.
Το εμπορικό ισοζύγιο πάντως με την Κίνα παρουσιάζει από γερμανική πλευρά ένα πολύ μεγάλο μείον ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κίνα δηλαδή εξάγει πολύ περισσότερο προς τη Γερμανία και εισάγει αισθητά λιγότερα προϊόντα ««Made in Germany».
Πηγή: Deutsche Welle
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας