• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 24.5°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.0°C / 20.5°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 18.1°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.0°C
  0 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 26.6°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 19.5°C / 23.9°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 25.1°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  67%

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι οι χώρες που προσφέρουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται αυτομάτως και φορολογικοί παράδεισοι

Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής

 • A-
 • A+

Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία.

Γιατί τι είδους κριτήρια είναι αυτά που αποφάσισαν όταν δίνουν τη δυνατότητα σε κράτη που χαρίζουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις μηδενικό φορολογικό συντελεστή να μη θεωρούνται αυτομάτως φορολογικοί παράδεισοι;

Το χθεσινό Ecofin ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων συμφωνία για τους νέους κανόνες κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών.

Οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 έχουν –υποτίθεται– βασικό τους στόχο την αντιμετώπιση των διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων μεταξύ χωρών και ευρύτερα φορολογικών δικαιοδοσιών του πλανήτη.

Οι διαφορές αυτές ή αλλιώς «υβριδικές αναντιστοιχίες» επιτρέπουν χρόνια τώρα σε πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Google, η Starbucks, η ΙΚΕΑ, να μη μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση εκεί όπου παράγουν τα κέρδη τους, μεταφέροντάς τα εκεί όπου τις συμφέρει.

Ο προεδρεύων του Ecofin γι’ αυτό το εξάμηνο, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία «τολμηρό βήμα», διαμηνύοντας ότι αυτές οι αναντιστοιχίες δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για τη φοροαποφυγή στην Ε.Ε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι για μία ακόμη φορά οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν τόλμησαν. Στο μείζον –τους τελευταίους μήνες των διαπραγματεύσεων– θέμα των κριτηρίων ορισμού μιας χώρας ως φορολογικού παραδείσου –που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύνταξη της ευρωπαϊκής μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου ώς το τέλος της χρονιάς– «τα μάσησαν».

Κριτήριο η... συνεργασία

Συμφώνησαν ότι οι χώρες που προσφέρουν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και ιδιώτες προκειμένου οι τελευταίοι να «παρκάρουν» τα πλούτη τους στην επικράτειά τους δεν θα χαρακτηρίζονται αυτομάτως φορολογικοί παράδεισοι, αλλά θα υπόκεινται σε ελέγχους με βάση κριτήρια όπως ο βαθμός συνεργασίας τους με την Ε.Ε. ή η ύπαρξη υπεράκτιων δομών στις περιοχές της φορολογικής τους δικαιοδοσίας.

Η απόφαση μόνο τολμηρή δεν είναι. Είναι κοροϊδία που μπορεί να οδηγήσει στο απίστευτο γεγονός μια χώρα που προσφέρει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης σε ξένες επιχειρήσεις να χαρακτηριστεί λόγω των άλλων κριτηρίων φορολογικός παράδεισος και να μπει στη μαύρη λίστα, ενώ από την άλλη πλευρά μια άλλη χώρα που παρέχει φορολογική ασυλία σε άπαντες και είναι καραμπινάτος φορολογικός παράδεισος, όπως τα Νησιά Καϊμάν και οι Βερμούδες, να βρεθεί εκτός λίστας.

Η παράνοια αυτή είναι ενδεικτική του τρόπου που νομοθετεί η στενά εξαρτημένη από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα Ενωμένη Ευρώπη. Η υποκρισία της απόφασης για τα κριτήρια δεν είναι η μοναδική.

Η Ε.Ε. προτίθεται να μη συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι καραμπινάτοι φορολογικοί παράδεισοι της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο, θα εξαιρεθούν και θα συνεχίσουν να «ξεπλένουν» από φόρους τα κέρδη των πολυεθνικών.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία της Ε.Ε. τσακίζει κόκαλα
Η κοροϊδία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τους φορολογούμενους πολίτες τους πάει σύννεφο. Παρά το μπαράζ των αποκαλύψεων των τελευταίων ετών για το σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς υπέρ των πολυεθνικών, οι...
Η υποκρισία της Ε.Ε. τσακίζει κόκαλα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, όπως ο Ολεγκ Μπόικο, που απομυζά μέσω υψηλότοκων δανείων ακόμη και καρκινοπαθείς, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ από τις κατασχέσεις. Τα...
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική ασυλία υψηλής τεχνολογίας
Πάνω από 100 δισ. δολάρια ήταν η φοροαποφυγή των 6 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google και Microsoft) τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση...
Φορολογική ασυλία υψηλής τεχνολογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής
Παρότι οι KPMG, PwC, Deloitte και Ernst&Young, οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, αποτελούν παίκτες-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη τις...
Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας