Τέσσερις μήνες μετά τη συμφωνία Αθήνας-Λευκωσίας για τους όρους υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και τελικά με την Ευρώπη, ο Great Sea Interconnector, το υποβρύχιο καλώδιο των 1.000 χιλιομέτρων στο τμήμα Κύπρος-Κρήτη και των 1.200 σε όλη του τη διαδρομή από το Ισραήλ, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση αβεβαιότητας ως προς τη χρηματοδότησή του. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα 657 εκατ. ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από το 1,9 δισ. συνολικού κόστους του έργου, παραμένουν στην «κάβα», αλλά εφόσον διασφαλιστεί μετοχικά στο εταιρικό σχήμα της διασύνδεσης, στον GSI, το υπόλοιπο ποσό.
Στη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Παπαναστασίου έγινε φιλότιμη προσπάθεια να εκπεμφθεί εποικοδομητικό κλίμα προς διασκέδαση των κυπριακών ανησυχιών για την ασφαλή χρηματοδότηση του έργου και τις δυνατότητες της Κύπρου να καλύψει το μερίδιο που της αναλογεί, με συνυπολογισμό και του γεωπολιτικού ρίσκου. Ο κ. Σκυλακάκης παρέδωσε στον κ. Παπαναστασίου επιστολή του κυρίου του έργου, του ΑΔΜΗΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που -υποτίθεται- απαντούν σε κάθε κυπριακή ανησυχία. Η Λευκωσία θέλει να περάσουν τα πάγια της διασύνδεσης, πρακτικά το καλώδιο, από τον ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία του GSI, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η Λευκωσία γίνει μέτοχος της εταιρείας μέσω φορέα που δεν είναι και παραγωγός ρεύματος, αλλιώς θα χαθεί η ευρωπαϊκή επιδότηση. Πρακτικά, η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει μόνο μέσω του Διαχειριστή Μεταφοράς Συστήματος Κύπρου (ΔΜΣΚ). Για τις υπόλοιπες συμμετοχές, έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον γαλλικής εταιρείας (Meridiam), εταιρείας των Εμιράτων και των ΗΠΑ, αλλά το γαλλικό ενδιαφέρον παραμένει το κυρίαρχο με δεδομένο ότι το έργο της πόντισης του καλωδίου υλοποιεί η γαλλική Nexans, έναντι αμοιβής 1,4 δισ.
Αν και η γαλλική εταιρεία δείχνει ανοχή στις καθυστερήσεις, γεωπολιτικής ή γεωοικονομικής φύσης, κάθε 24ωρο που περνά χωρίς έρευνα και πόντιση καλωδίου κοστίζει.
Ηδη ο λογαριασμός μετρά κόστος καθυστερήσεων κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Κι επειδή βασική πηγή των καθυστερήσεων είναι οι φόβος της άλλης πλευράς, δηλαδή η αντίδραση της Τουρκίας, η Αθήνα φροντίζει να εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας, εκδίδοντας αλλεπάλληλες Navtex για έρευνες βυθού στα διεθνή ύδατα και στα ανατολικά, για να διευκολύνει τις εργασίες βυθοκόρησης και πόντισης καλωδίου από τα πλοία «Ievoli Relume» και «NG Worker». Η μέχρι στιγμής διακριτή αλλά και διακριτική αντίδραση της Αγκυρας, με την παρουσία σε απόσταση ασφαλείας των πολεμικών της πλοίων στην περιοχή έρευνας και πόντισης, δείχνει ότι δεν προτίθεται να παρεμποδίσει ριζικά το έργο της διασύνδεσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας