Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται σταδιακά πλουσιότεροι, σε κάποιες χώρες ακόμη και οι πιο φτωχοί, όχι όμως οι Ελληνες. Η τελευταία έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS για τον Παγκόσμιο Πλούτο (Global Wealth Report 2024) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι παρά την οικονομική ανάπτυξη και σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών που εξέτασε, ο πλούτος των Ελλήνων παρέμεινε πέρυσι στάσιμος. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατανομή του πλούτου στη χώρα συνεχίζει να είναι όλο και πιο άνιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, o μέσος πλούτος των Ελλήνων ανήλθε το 2023 στα 109.838 δολάρια ανά ενήλικα. Ο διάμεσος πλούτος όμως ήταν μόνο 55.695 δολάρια ανά ενήλικα. Η διαφορά αυτή -μεταξύ μέσου και διάμεσου- παρατηρείται επειδή ένα σύμπλεγμα ιδιαίτερα υψηλού πλούτου στην κορυφή της ελληνικής πυραμίδας πλούτου ανεβάζει τον συνολικό μέσο πλούτο του γενικού πληθυσμού. Η στρέβλωση αυτή αναδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της ανισότητας που υπάρχει στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των ανώτερων και των κατώτερων στρωμάτων.
Οι εκατομμυριούχοι
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είχε πέρυσι περί τους 81.000 εκατομμυριούχους με συνολική περιουσία που ξεπερνούσε τα 224 δισ. δολάρια. Ακολουθούσαν οι 2,1 εκατ. Ελληνες με ατομικό πλούτο από 100.000 έως ένα εκατομμύριο δολάρια και συνολικό πλούτο 478 δισ. δολαρίων ως ομάδα. Στη βάση της πυραμίδας υπήρχε μια τεράστια μάζα 4,275 εκατ. Ελλήνων με ατομικό πλούτο από 10 έως 100 χιλιάδες δολάρια και στον πάτο της ακόμη 1,8 εκατ. με ατομικό πλούτο κάτω των 10 χιλιάδων δολαρίων και συνολικά ως ομάδα αρνητική περιουσιακή θέση -δηλαδή χρέος- ύψους 1,48 δισ. δολαρίων.
Η έκθεση της UBS εξέτασε τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε βάθος 15ετίας (2008-2023) σε ειδικό κεφάλαιο, διαπιστώνοντας «άνισο παρελθόν και μια ποικίλη προοπτική». Και οι τρεις χώρες δεν συμμετείχαν στην παγκόσμια ανάκαμψη του πλούτου που καταγράφηκε αυτήν την περίοδο. Ειδικότερα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είδε μείωση του πλούτου. Ο μέσος πλούτος της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά περίπου 11% σε αυτήν τη δεκαπενταετία, ενώ ο ενδιάμεσος πλούτος βυθίστηκε κατά 31%. Η μεγάλη διαφορά υποδεικνύει σύμφωνα με την έκθεση ότι τα άτομα στα χαμηλότερα κλιμάκια πλούτου υπέστησαν το κύριο βάρος της συνολικής πτώσης του πλούτου στη χώρα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι με βάση τον συντελεστή Gini, η ανισότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2008 περισσότερο από 17%.
Η Τουρκία
Σε αντίθεση πάντως με τις τάσεις που επικράτησαν στην Ελλάδα, σχεδόν παντού στον υπόλοιπο κόσμο ο πλούτος αυξήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008 αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Τη μεγαλύτερη άνοδο του πλούτου σε αυτήν την περίοδο είχε η γειτονική Τουρκία όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε κατά 1.708% σε τοπικό νόμισμα. Εκρηκτική άνοδο, μεγαλύτερη του 300%, κατέγραψε ακόμη την ίδια περίοδο ο πλούτος στην Κίνα και τη Βραζιλία.
Πέρυσι η συνολική αύξηση του πλούτου στην υφήλιο οφειλόταν κυρίως στις επιδόσεις της ζώνης των χωρών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (EMEA) και Ασίας-Ειρηνικού (APAC). Οι ενήλικες στη ζώνη EMEA ήταν κατά μέσο όρο οι πλουσιότεροι της υφηλίου (με 166.000 δολάρια), ακολουθούμενοι από αυτούς της APAC (156.000 δολάρια) και της Αμερικής (146.000 δολάρια). Ωστόσο ο μέσος πλούτος τους αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2008, τρεις φορές μικρότερο από τον αντίστοιχο ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκε ο πλούτος των χωρών της APAC και της Αμερικής στην ίδια περίοδο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πλούτου το 2023 σημειώθηκαν στην Τουρκία, το Κατάρ και τη Ρωσία, με την πρώτη να αφήνει όλους τους άλλους πίσω με εκπληκτική αύξηση 157%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας