Ούτε η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα στάθηκε ικανή να συγκρατήσει τη συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Τα τελευταία στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας έδειξαν ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 5,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια.
Η ανακοίνωση των στοιχείων προκάλεσαν μια σχεδόν στιγμιαία άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, που στη συνέχεια επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά. Ετσι, το μεν αμερικανικό αργό, μετά μια πολύ σύντομη ανάκαμψη, έπεσε χθες κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ και το Brent έπεσε κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι. Τροφοδότης της πτωτικής τροχιάς του πετρελαίου είναι τα διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και την Ευρώπη, ωστόσο δεν έχει ακόμη συνεκτιμηθεί το ντόμινο παρενεργειών που προκαλεί το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Μια ορατή παρενέργεια είναι το «μποτιλιάρισμα» δεξαμενόπλοιων με ρωσικό πετρέλαιο στον Βόσπορο, για το οποίο η Ρωσία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να αποδεσμευτούν χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ο λόγος γίνεται για τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοια, για τα οποία οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη της διέλευσης μέσω του Βοσπόρου. Ο Γκρουσκό είπε ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, θα υπάρξει «πολιτική παρέμβαση», ωστόσο η Ε.Ε. και το G7 που εφαρμόζουν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου επισημαίνουν ότι το «μποτιλιάρισμα» των δεξαμενόπλοιων από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προς τη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα ενός νέου τουρκικού ασφαλιστικού κανονισμού και όχι του πλαφόν. Διευκρινίζουν μάλιστα ότι ο χρόνος αναμονής στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλια είναι έξι ημέρες, όταν πέρσι ήταν 14 μέρες.
Ωστόσο, το κυριότερο που συντελείται μετά την επιβολή του πλαφόν και της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου είναι η μετατόπιση της ροής του προς την Ασία, που φυσικά απορροφά πρόθυμα τις ποσότητες που δεν απορροφώνται στη Δύση. Αν λοιπόν στον Βόσπορο θεωρείται «συνωστισμός» τα 20 δεξαμενόπλοια, υπάρχουν πολλές δεκάδες φορτωμένα ή στην αναμονή με προορισμό τα λιμάνια της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας με τουλάχιστον 150 εκατ. τόνους ρωσικού αργού, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών.
Και επειδή το ρωσικό πετρέλαιο –και η ροή προσφοράς του– ενδέχεται να μην είναι επαρκές για την ενεργειακή αδηφαγία της Κίνας, θα πρέπει να σημειώσουμε και την άφιξη του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ χθες στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τα κράτη του Κόλπου, στο πλαίσιο συνόδου κορυφής Κίνας - Αραβικών Κρατών (με τη συμμετοχή πλην της Σ. Αραβίας των Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας