• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.6°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  0 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.4°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.5°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 6.4°C / 8.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.1°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  74%

φωτογραφία αρχείου

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μηχανισμό διόρθωσης» αντί πλαφόν στο αέριο παρουσιάζει η Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Προβλέπει ανώτατο όριο ασφαλείας στα συμβόλαια TTF και αυτόματη ενεργοποίηση «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με βάση συγκεκριμένες τιμές, που ωστόσο δεν ορίζει εκ των προτέρων ● Δεν αναμένεται απόφαση στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου το «μπαλάκι».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ούτε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό αποκάλυψε χθες ενημερώνοντας τον διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες ανώτερη πηγή του συμβουλίου. «Πόσα ακόμα έκτακτα συμβούλια θα χρειαστούν για να υπάρξει μια συμφωνία για το θέμα;» ήταν η αυτονόητη ερώτηση της «Εφ.Συν.». «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά μάλλον δεν θα βρεθεί λύση εντός των πλαισίων της τσεχικής προεδρίας» ήταν η απάντηση του αξιωματούχου, «στέλνοντας» το μπαλάκι ξανά στους ηγέτες και στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από το Στρασβούργο όπου θα βρεθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων λόγω Ολομέλειας. Η πρόταση έρχεται ύστερα από «απειλές» για μπλοκάρισμα της διαδικασίας υιοθέτησης των προτάσεων από κράτη-μέλη που στηρίζουν το πλαφόν, αν η Επιτροπή δεν παρουσίαζε μια ολοκληρωμένη πρόταση πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Πιεσμένη η Κομισιόν, παρουσίασε πρόσφατα ένα περίγραμμα, αλλά η νομοθετική της πρόταση αναμένεται εντός της ημέρας. Ηδη ένα σχέδιό του που έχει φτάσει στα χέρια μας περιγράφει τον «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς TTF» όπως τον ονομάζει η Κομισιόν -ούτε τη λέξη «πλαφόν» δεν χρησιμοποιεί- ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση ανάγκης και θα απενεργοποιείται αμέσως μόλις χρειαστεί. Πιο προσωρινός δηλαδή δεν γίνεται!

Στην πρόταση δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης κανένα περιθώριο τιμών -το μεγάλο αγκάθι διαφωνίας μεταξύ των χωρών- αν και η Κομισιόν παραδέχεται ότι καλό είναι να οριστεί ένα τέτοιο ορόσημο. «Οι χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία, ωστόσο κανείς δεν θέλει να προχωρήσει σε υιοθέτηση πλαφόν χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία στη συμφωνία», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με την πρόταση όπως έχει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κατά την Κομισιόν «ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να πληροί δύο βασικά κριτήρια: να λειτουργεί ως αποτελεσματικό μέσο κατά επεισοδίων εξαιρετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου και να ενεργοποιείται μόνο εάν οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά επίπεδα (σε σύγκριση με τις παγκόσμιες αγορές), προκειμένου να αποφεύγονται σημαντικές διαταραχές της αγοράς και διαταραχές των συμβάσεων προμήθειας, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούν σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

«Ο προτεινόμενος μηχανισμός συνίσταται ουσιαστικά σε ένα ανώτατο όριο ασφαλείας για την τιμή των παράγωγων προϊόντων TTF για την περίοδο ενός μήνα (τιμή TTF), η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο ως τιμή αναφοράς στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο ενεργοποιείται εάν η βάση της TTF τιμής φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς, η οποία αντικατοπτρίζεται μέσω της ημερήσιας μέσης τιμής των τιμών των αξιολογήσεων ΥΦΑ “Daily Spot Mediterranean Marker (MED)” και “Daily Spot Northwest Europe Marker (NWE)”, που δημοσιεύονται από την S&P Global Inc. της Νέας Υόρκης», περιγράφει η Κομισιόν.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση επίδραση, προτείνεται να καθοριστούν εκ των προτέρων οι τιμές ενεργοποίησης του μηχανισμού, έτσι ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την ενεργοποίησή του και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών. Μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του, ο μηχανισμός διορθώσεων της αγοράς θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα», τονίζεται. 

Αλλά σύντομα έρχεται η διευκρίνιση: «Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί να ενεργοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση δυνητικά βραχύβιων επεισοδίων πραγματικά υπερβολικών τιμών, ώστε να μην αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
Μπλούζες με σύνθημα «θα συγκαλέσουμε όσα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας χρειαστούν» φορούσαν στην τελική συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός της Τσεχίας και η ομάδα του. Με αυτόν τον αστείο τρόπο θέλησαν να...
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
Δύο επιπλέον προβλήματα για τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που αποφασίζουν σήμερα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: οι πιέσεις που ασκού το Κατάρ και οι προειδοποιήσεις του διαχειριστή των χρηματιστηρίων ICE.
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η όποια λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στις σημερινές διαβουλεύσεις, την αποτυχία των οποίων προεξόφλησε.
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι συμφωνία δε θα υπάρξει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη και άρα το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που επιδιώκει έτσι κι αλλιώς η Γερμανία.
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!
Δυσφορία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιείται ο «κόφτης» στην τιμή του φυσικού αερίου μόνο όταν σπάει το όριο των 275 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες (και όχι...
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας