• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.1°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 23.8°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 23.9°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  0 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πληθωρισμός καλπάζει και η βιομηχανική παραγωγή βυθίζεται

 • A-
 • A+

Τους δυο «Μικρούς Μήτσους» από τη Θεσσαλονίκη του Λάκη Λαζόπουλου, που περνούσαν τη ζωή τους στο μπαλκόνι πίνοντας φραπέδες και σχολιάζοντας, έχουν αρχίσει να θυμίζουν οι κυβερνήσεις και τα οικονομικά επιτελεία των χωρών της ευρωζώνης.

Η οικονομία των 19 χωρών βαίνει εδώ και μήνες ολοταχώς προς την ύφεση, ενώ οι τιμές των αγαθών αυξάνονται διαρκώς από το προηγούμενο καλοκαίρι, σπάζοντας τους τελευταίους μήνες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τα κέντρα διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, παρότι γνώριζαν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο αυτού του δυσμενούς σεναρίου, δεν κατάφεραν μέχρις στιγμής να εμποδίσουν ούτε την πορεία προς την ύφεση ούτε τον καλπασμό του πληθωρισμού.

Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μαζί με τους ηγέτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) και της Τράπεζας της Αγγλίας συμφώνησαν -όλοι μαζί με μια φωνή- από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι η παγκόσμια οικονομία ύστερα από δεκαετίες σταθερότητας καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα περίοδο επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Η παραδοχή αυτή ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας, καθώς άπαντες οι παραπάνω ήταν αρχικά καθησυχαστικοί ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Η εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, γεννά δεύτερες σκέψεις τόσο για τις ικανότητες όσων διαμορφώνουν σήμερα τις οικονομικές πολιτικές όσο και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτά που πράττουν και αυτά που δεν πράττουν.

Τα χθεσινά στοιχεία αποτελούν μια επαλήθευση της καταστροφικής τροχιάς στην οποία έχει εισέλθει αβοήθητη η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Eurostat ανακοίνωσε νέα εκτόξευση του πληθωρισμού της ευρωζώνης τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο τιμών στην ευρωζώνη από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, το 1997, δυο χρόνια δηλαδή πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Βασική αιτία της ανόδου ήταν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μεσούσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 42% τον Ιούνιο έπειτα από άνοδο 39% τον Μάιο.

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας δεν ήταν όμως η μοναδική φωτιά που έκαψε τις τσέπες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών τον Ιούνιο. Οι τιμές των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 4,3%. Η ΕΚΤ που πλέον αντιμετωπίζει πληθωρισμό υπερτετραπλάσιο του στόχου της θα ξεκινήσει να αυξάνει από αυτόν τον μήνα τα επιτόκια της, για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η επιλογή αυτή είναι ακατάλληλη, καθώς ο σημερινός πληθωρισμός έχει τη ρίζα του στην πλευρά της προσφοράς και όχι στη ζήτηση και τα όποια αποτελέσματα της αύξησης των επιτοκίων θα αργήσουν να φανούν.

Επίσης προειδοποιούν ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος και ο περιορισμός της προσφοράς χρήματος θα βουλιάξει ακόμη βαθύτερα την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης που ήδη έχει αρχίσει να ασθμαίνει.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην ευρωζώνης (της Markit Economics) έδειξε χθες ότι η αύξηση της δραστηριότητας των εργοστασίων ήταν τον προηγούμενο μήνα η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2020. Τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν για πρώτη φορά στα τελευταία δυο χρόνια, εισροές και παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προσγειώθηκε σε χαμηλό 25 μηνών. Η συρρίκνωση της ζήτησης προοιωνίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενίσχυση της υφεσιακής δυναμικής στους επόμενους μήνες. Εχοντας αυτά και ακόμη περισσότερα δυσμενή θεμελιώδη στοιχεία στο μυαλό τους, κάποιοι οικονομολόγοι επενδυτικών οίκων έχουν αρχίσει ήδη να προβλέπουν ότι ΕΚΤ και Fed -αφού βυθίσουν με το «σφίξιμο» σε ύφεση τις οικονομίες- θα αναγκαστούν περί τα τέλη του 2023 να ξαναμειώσουν τα επιτόκιά τους!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο, ενώ το οικονομικό κλίμα υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποδεικνύοντας ότι η εξάπλωση της Ομικρον αφαιρεί πιθανότατα πόντους από...
Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
Φόβους για μια δεύτερη ύφεση στην ευρωζώνη φέτος τροφοδοτεί η αναθέρμανση της πανδημίας και η πτώση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών τον Οκτώβριο.
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Αγνοώντας τις προβλέψεις για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και πρόκληση νέων δεινών στους λαούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο αναμένεται να ανακοινώσουν δραστικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος.
Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωζώνη: Ρεκόρ πληθωρισμού με διψήφια ποσοστά
Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 38,3% και αμέσως μετά οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού που σημείωσαν αντίστοιχη άνοδο 10,6%.
Ευρωζώνη: Ρεκόρ πληθωρισμού με διψήφια ποσοστά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκρηκτικό μίγμα ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού
Πρωτοπόρα στον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη η Ελλάδα με 2,5 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ● Καταρρέει η θεωρία ότι το ελληνικό «καπέλο» στις τιμές οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον.
Εκρηκτικό μίγμα ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας