• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.7°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.3°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  54%
EUROPEAN UNION
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

27 «ναι» στον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

 • A-
 • A+

Πράσινο φως έδωσαν οι 27 υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε. στην πρόταση Κομισιόν για την προώθηση Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και με βάση τη χθεσινή απόφασή τους θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει ήδη αποφασίσει σχετικά, για την τελική διαμόρφωση του νομοθετήματος. Ωστόσο, το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα ερμηνεύσει κάθε κυβέρνηση τις βασικές προβλέψεις της πρότασης.

Κι αυτό γιατί, πέρα από το πώς ορίζεται ο «επαρκής κατώτατος μισθός», που κατά το Ευρωκοινοβούλιο αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού, τα κράτη-μέλη επιφορτίζονται με την υποχρέωση να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Ιδιαίτερα οι χώρες στις οποίες το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις είναι κάτω του 70% του συνόλου των μισθωτών. Πολλές χώρες υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, αναμφίβολα και η Ελλάδα στην οποία με τους μνημονιακούς νόμους οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πάγωσαν, οι συμβάσεις ουσιαστικά καταργήθηκαν και ο καθορισμός του κατώτατου νόμιμου μισθού πέρασε στο κράτος και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επιλεκτική ανάγνωση Χατζηδάκη

Από αυτή την άποψη δεν εκπλήσσει η επιλεκτική ανάγνωση της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τον συμμετέχοντα υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πρόταση Οδηγίας «προβλέπει μια σειρά διαδικασιών προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί που καθορίζονται, είτε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε βάσει νόμου (όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους». Το διαζευκτικό «είτε» προδίδει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδώσει στους κοινωνικούς εταίρους, συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις, την αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως είναι η βασική σύσταση της προτεινόμενης Οδηγίας.

«Η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τα βασικά σημεία της Οδηγίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας κάτι διόλου καθησυχαστικό για τους ναυτεργάτες: ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα πέτυχε να αναγνωριστεί «ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ναυτικής εργασίας και να εισαχθούν στο κείμενο δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευτεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

Στο Συμβούλιο Απασχόλησης των 27 εγκρίθηκε επίσης χθες και δεύτερη πρόταση Οδηγίας, αυτή που αφορά τη μισθολογική διαφάνεια, το δικαίωμα στην ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία και τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Βασική πρόβλεψη της πρότασης είναι ότι οι εργοδότες με τουλάχιστον 250 εργαζόμενους πρέπει να παρέχουν κάθε χρόνο σε αρμόδια εθνική αρχή και να δημοσιοποιούν στοιχεία για τις μισθολογικές διαφορές ανδρών γυναικών και σε περίπτωση που αυτές υπερβαίνουν το 5% θα πρέπει να προχωρούν σε κοινή αξιολόγηση των αμοιβών σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια ο κατώτατος μισθός στα 27 κράτη-μέλη
Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ της αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων και τρενάρει όσο μπορεί την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στο όνομα της πανδημίας, η Ευρ. Επιτροπή, επικαλούμενη...
Με ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια ο κατώτατος μισθός στα 27 κράτη-μέλη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεπαρκείς οι πόροι για την ενεργειακή κρίση
Σε ψήφισμα της Ολομέλειας του Ε.Κ. οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ● Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου για τον νέο κανονισμό αποθήκευσης φυσικού...
Ανεπαρκείς οι πόροι για την ενεργειακή κρίση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
Αν και αφορούν το 2020, τα στοιχεία της Eurostat για τις πηγές από τις οποίες αντλεί ενεργειακούς πόρους η Ε.Ε. είναι αντιπροσωπευτικά της τεράστιας εξάρτησής της.
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
Το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία.
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας