• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.6°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.7°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  90%

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών συμφώνησαν σε μειώσεις φόρων και κρατικές ενισχύσεις για να διευκολύνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, αλλά τα κράτη-μέλη διαφωνούν για τις μακροπρόθεσμες λύσεις

E.E.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδραιώνεται το ενεργειακό χάσμα Βορρά - Νότου

 • A-
 • A+
Φιάσκο αδράνειας το έκτακτο Συμβούλιο των 27 Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που εξετάζουν πλέον επίσημα την αναβάπτιση και της πυρηνικής ενέργειας σε «πράσινη» • Παράταση για την αξιολόγηση της πρότασης για κοινή αγορά φυσικού αερίου.

Μια ακόμα μάχη κέρδισαν οι Βόρειοι στην Ε.Ε., αυτή τη φορά στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης. Ο ευρωπαϊκός Νότος θα υποφέρει από τις αυξομειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου –και όχι μόνο– επειδή ακόμη μια φορά, τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να συναινέσουν σε κοινό βηματισμό. Χθες, ένα ακόμα, έκτακτο αυτή τη φορά, Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας κατέληξε απλώς σε θεωρητικές αναζητήσεις και ανησυχίες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ως «πράσινη ενέργεια» επειδή δεν εκπέμπει ρύπους!

Οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν σε μειώσεις φόρων και κρατικές ενισχύσεις για να διευκολύνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, αλλά τα 27 κράτη-μέλη διαφωνούν για τις μακροπρόθεσμες λύσεις. Ακόμα και η συζήτηση για κοινή αγορά φυσικού αερίου που είχε αρχικά προωθήσει η Ισπανία και στην πορεία υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα και τη Γαλλία δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρότασης για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ε.Ε. και έδωσε ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του χρόνου.

Η βασική διαφορά των υπουργών όμως αφορά τη μεγάλη αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας, που υποστηρίζεται από τον Νότο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, μια ομάδα 11 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και προειδοποιούν κατά των μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι η λογική της αγοράς είναι η καλύτερη. Είναι άλλωστε αυτό που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι εταιρείες ενέργειας.

Επισήμως, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένουν τις αξιολογήσεις και τις μελέτες για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, αναμένεται η προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού της Ε.Ε. για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στα μέσα Νοεμβρίου για την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι 11 χώρες δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Οι χώρες διαφωνούν και για το ποιες μορφές ενέργειας θεωρούνται «πράσινες». Αρκετοί υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τον ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της Ε.Ε. για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η πυρηνική ενέργεια, υπέρμαχος της οποίας είναι κυρίως η Γαλλία και οι... δορυφόροι της (βλ. Ελλάδα), αρχίζει να κερδίζει υποστήριξη ως «καθαρή» ενέργεια, παρά τις ανησυχίες για ένα πυρηνικό ατύχημα, αλλά και τα πυρηνικά απόβλητα.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να κάνουν απολογισμό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο Ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επανέλθουν στο θέμα των τιμών της ενέργειας.

Ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά καυσίμων και λιπαντικών

Ιλιγγο προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών των μέσων μεταφοράς –κυρίως αυτοκινήτων– για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η μέση ετήσια αύξηση στην Ε.Ε. ήταν 22,9%, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το Λουξεμβούργο (με 31%), τη μικρότερη η Ιρλανδία (15%), ενώ η Ελλάδα είχε μέσο πληθωρισμό καυσίμων 18,1%. Η αγορά καυσίμων και λιπαντικών χαρακτηρίστηκε από ακραίες διακυμάνσεις τιμών την τελευταία εικοσαετία, με ετήσια ποσοστά μεταβολής τιμών από -20% έως +20%.

Η πιο χαρακτηριστική ακραία διακύμανση στις τιμές των καυσίμων καταγράφηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τον Μάιο του 2020, λίγο μετά το πρώτο μεγάλο λοκντάουν της πανδημίας, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών έκαναν ετήσια βουτιά -20%, 16 μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, κατέγραψαν άλμα 23%. Και έπεται συνέχεια, καθώς το ράλι των ενεργειακών τιμών συνεχίζεται και ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν έχει καμιά πρόθεση να το ανακόψει...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαραμάδα για παράταση αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023
Στην ανάγκη συνετής πολιτικής για τις χώρες με αυξημένο χρέος όπως η Ελλάδα επέμεινε και προφορικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Χαραμάδα για παράταση αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει το αέριο που... φεύγει
Τουλάχιστον εννιά έργα ελληνικού –και ελληνοκυπριακού– ενδιαφέροντος βρίσκονται ανάμεσα στα 98 της λίστας των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (PCI) για μια ολοκληρωμένη και ανθεκτική αγορά ενέργειας που ενέκρινε...
Μένει το αέριο που... φεύγει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνεται η επιβολή στην Ελλάδα δημοσιονομικών διορθώσεων από την Κομισιόν
Η Κομισιόν, κατόπιν ερευνών που διενήργησε τον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 2015, διαπίστωσε ανεπάρκειες όσον αφορά την εφαρμογή στην Ελλάδα του καθεστώτος των μέτρων που εντάσσονταν στο πλαίσιο του...
Επιβεβαιώνεται η επιβολή στην Ελλάδα δημοσιονομικών διορθώσεων από την Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκρηξη» αισιοδοξίας
Εντυπωσιακή βελτίωση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία • Στο 7,1% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος, από 4,3% που προέβλεπε την άνοιξη • Αίσθηση από την εκτίμηση για πληθωρισμό μόλις 0,1% φέτος και 1% το 2022.
«Εκρηξη» αισιοδοξίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτιωμένες προβλέψεις Κομισιόν για την ανάπτυξη, αλλά με πολλές αβεβαιότητες
Η Κομισιόν ανεβάζει την ανάπτυξη στο 7,1% για φέτος, αλλά «ψαλιδίζει» την εκτίμηση για το 2022, προσδιορίζοντάς την στο 5,2%.
Βελτιωμένες προβλέψεις Κομισιόν για την ανάπτυξη, αλλά με πολλές αβεβαιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας