• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.6°C
  3 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  6 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 8.1°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινα λόγια, μαύρες πράξεις

 • A-
 • A+
Αύξηση αντί μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων σχεδιάζουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί άνθρακα, πετρελαίου και αερίου μέχρι το 2030, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και τις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης ● Αποκαλυπτική μελέτη του ΟΗΕ, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Γλασκόβης.

Το χάσμα διακηρύξεων και πράξεων από τις κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη υπογραμμίζει μελέτη του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) που δημοσιοποιήθηκε χθες, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο της Γλασκόβης για την κλιματική αλλαγή (31/10-12/11). Η μελέτη (Gap Report), η οποία συντάσσεται και επικαιροποιείται από το 2019, μετρά το χάσμα μεταξύ της προγραμματισμένης από τα κράτη παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και των παγκόσμιων επιπέδων παραγωγής που θα ήταν σύμφωνα με τα όρια της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Δύο χρόνια από την πρώτη μελέτη, ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι το χάσμα είναι ουσιαστικά αμετάβλητο.

Οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδιάζουν να παραγάγουν περίπου 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 απ’ ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C και 45% περισσότερα απ’ ό,τι θα απαιτούσε ο περιορισμός της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C. Τα σχέδια παραγωγής και τα προγράμματα των κυβερνήσεων κατατείνουν σε παραγωγή περίπου 240% περισσότερου άνθρακα, 57% περισσότερου πετρελαίου και 71% περισσότερου αερίου το 2030 σε σχέση με τις απαιτήσεις του περιορισμού της υπερθέρμανσης.

Η μελέτη του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το 2040, προγραμματίζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου και μια μέτρια μείωση της παραγωγής άνθρακα. Πρωταγωνιστές αυτής της κούρσας του άνθρακα είναι οι 15 μεγαλύτερες χώρες παραγωγοί ορυκτών καυσίμων: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Προφανώς, την τάση υπαναχώρησης από τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και από τις δεσμεύσεις για στροφή στην πράσινη ενέργεια θα την ενισχύσει η ενεργειακή κρίση, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζει και ο ορισμός του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, πράγμα που ενισχύει το ράλι αύξησης στις διεθνείς τιμές τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ Gap Report, οι χώρες έχουν κατευθύνει πάνω από 300 δισ. δολάρια για επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα από την αρχή της πανδημίας, πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν δοθεί σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, του Covid-19-περισσότερα απ’ ό,τι έχουν για καθαρή ενέργεια. Αντίθετα, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια η διεθνής δημόσια χρηματοδότηση για παραγωγή ορυκτών καυσίμων από χώρες της G20 και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, που σταδιακά αποκλείουν δραστηριότητες που συμβάλλουν στις εκπομπές ρύπων και στην κλιματική κρίση.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Είναι επείγον όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι χρηματοδότες καθώς και η ιδιωτική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων, να στρέψουν τη χρηματοδότησή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να προωθήσουν την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα στην ενέργεια», δήλωσε σχολιάζοντας την έκθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η ενέργεια στην Ελλάδα
Στον δρόμο… των ρεκόρ παραμένουν οι χονδρικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να διατηρείται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες και τη χονδρική τιμή να διαμορφώνεται για σήμερα, 25/11, στα 285,24...
14% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η ενέργεια στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει το αέριο που... φεύγει
Τουλάχιστον εννιά έργα ελληνικού –και ελληνοκυπριακού– ενδιαφέροντος βρίσκονται ανάμεσα στα 98 της λίστας των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (PCI) για μια ολοκληρωμένη και ανθεκτική αγορά ενέργειας που ενέκρινε...
Μένει το αέριο που... φεύγει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
Θυγατρική υπό το γερμανικό Δίκαιο καλείται να συστήσει η Gazprom για το γερμανικό τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού της Βαλτικής ● Αλμα στα 91 ευρώ τη μεγαβατώρα κατέγραψε η τιμή του αερίου.
Το «πάγωμα» του Nord Stream 2... παγώνει την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ενεργειακή «πολιορκία» των Βρυξελλών από τη βιομηχανία και τα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι
Διαμορφώνεται μια ιδιότυπη συμμαχία των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ενέργειας από τη μια πλευρά και των μεγαλύτερων καταναλωτών από την άλλη που πιέζουν για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.
H ενεργειακή «πολιορκία» των Βρυξελλών από τη βιομηχανία και τα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζητήστε και θα αυξήσουμε την παροχή αερίου»
Σε ακροβασία μεταξύ επίθεσης φιλίας και... ευγενικού εκβιασμού επιδόθηκε η ρωσική ηγεσία, θυμίζοντας στην Ε.Ε. ποιος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι στην περίπτωση του φυσικού αερίου.
«Ζητήστε και θα αυξήσουμε την παροχή αερίου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας