Οι τσουχτερές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με μπροστάρηδες την ενέργεια και τα βιομηχανικά αγαθά, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας. Η αύξηση θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, τόσο σε σύγκριση με το 2,2% του Ιουλίου όσο και σε σύγκριση με τις προβλέψεις για 2,7%, ενώ ξεπερνάει κατά πολύ τον αρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%, ο οποίος αναθεωρήθηκε διαδοχικά προς τα πάνω, για να ξεπεραστεί κι αυτός από τα γεγονότα.
Η Εurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στις τιμές της ενέργειας θα φτάσει τον Αύγουστο στο 15,4%, από 14,3% τον Ιούλιο, συνεχίζοντας τη ραγδαία ανοδική πορεία των τελευταίων έξι μηνών. Τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός στην ενέργεια ήταν 4,3%, ενώ πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2020, κινούνταν σε αρνητικούς ρυθμούς, στο -7,8%.
Υψηλές πληθωριστικές πιέσεις σημειώνονται στα βιομηχανικά αγαθά πλην ενέργειας (2,7% τον Αύγουστο από 0,7% τον Ιούλιο), στην κατηγορία τρόφιμα - αλκοόλ - καπνός (2% από 1,6%) και ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,1% από 0,9% τον Ιούλιο.
Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται ο πληθωρισμός στις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, αγγίζοντας το 3,4% στη Γερμανία, το 4,7% στο Βέλγιο, το 3,3% στην Ισπανία, το 3,1% στην Ιρλανδία, ενώ μεγάλες μηνιαίες αυξήσεις σημειώνονται και σε Ιταλία και Γαλλία (2,6% και 2,4% τον Αύγουστο, από 1% και 1,5% τον Ιούλιο αντίστοιχα). Εκεί που ο πληθωρισμός έχει πραγματικά ξεφύγει αγγίζοντας το 5% είναι στις χώρες της Βαλτικής Λιθουανία και Εσθονία, ενώ συγκριτικά σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η Ελλάδα, με πληθωρισμό 1,2%. Ωστόσο ο ρυθμός ανόδου στις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο γεννάει ανησυχίες, αφού μέχρι και τον Μάιο ήταν αρνητικός (-1,2%).
Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν συνεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού τους προσεχείς μήνες, με πιθανό σημείο κορύφωσης τον Νοέμβριο. Ωστόσο η αισιόδοξη άποψη είναι ότι πρόκειται για εποχικές αυξήσεις, που θα υποχωρήσουν σταδιακά, πέφτοντας κάτω από το 2% στο τέλος του 2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο 5% το επόμενο διάστημα, προκαλεί πονοκέφαλο στα στελέχη της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία παραδέχονται ότι υποτίμησαν στις προβλέψεις τους τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επιμένει ότι οι προσωρινές διαψεύσεις δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γενική, χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας