• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς την Ολομέλεια της Βουλής η ιδιωτική επικουρική σύνταξη

 • A-
 • A+

Αύριο η τελευταία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Βεβαιότητα Τσακλόγλου ότι θα ακολουθήσει άμεση εισαγωγή και τελική ψήφιση. Αναπάντητα τα ερωτήματα για το τεράστιο κόστος μετάβασης

Αύριο Τρίτη, τελευταία μέρα του Αυγούστου, αναμένεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων) η 4η και τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης». Πρόκειται για τη δεύτερη ανάγνωση, άρα για την κατ’ άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» και η μετάθεση της συζήτησης και ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο είχε «καρφωθεί» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κυβερνητική μεθόδευση «χρονοκαθυστέρησης» ενόψει των σοβαρών αμφιβολιών για το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο ακόμη και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί κατέστησαν το μεν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ίδια την έκθεσή του που συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο, επιφυλακτικό ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση -πρακτικά στο δημόσιο χρέος- του νέου συστήματος, τη δε Κομισιόν να θέτει ανεπίσημα διακριτικά τα σχετικά ερωτήματα, καθώς ήδη της έχουν υποβληθεί αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές (όπως από τον Δ. Παπαδημούλη).

Πάντως, στην τελευταία, πριν από την αυγουστιάτικη διακοπή της Βουλής και τη μετάθεση της συζήτησης, συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ακρόαση φορέων να εξελίσσεται σε καταιγιστική κριτική του νομοσχεδίου και της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου απέφυγαν να απαντήσουν στα ουσιώδη ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και το κόστος της ιδιωτικής σύνταξης (βλέπε «Εφ.Συν.» 1/8/2021, Χρ. Κοψίνη, «Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης»).

Αύριο, στη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (με εισηγητές τους Περικλή Μαντά από τη Ν.Δ. και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό διαβεβαίωσε ότι η εισαγωγή και ψήφιση θα γίνει αμέσως μετά την αυριανή συνεδρίαση, δηλαδή εντός της εβδομάδας.

Αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί τροπολογία -άγνωστο γιατί σε αυτό και όχι στο νομοσχέδιο με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια- με την οποία αφενός επικυρώνεται η αναγγελθείσα απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, αφετέρου παρατείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους του 2018 στην Αττική και την Κορινθία μέχρι και φέτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίτρινη κάρτα» για την ιδιωτική επικούρηση
Για σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο από τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης μετά το 2030 προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η έκθεση αξιολόγησης.
«Κίτρινη κάρτα» για την ιδιωτική επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βασικές διαστάσεις της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης
Το νομοθέτημα εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, υποχρεωτικά για όλους τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/2022 και προαιρετικά για ασφαλισμένους γεννημένους...
Βασικές διαστάσεις της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα ορόσημα που ξεκλειδώνουν τις δόσεις καταβολής και οι αυστηροί έλεγχοι από Κομισιόν, OLAF, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ● Ο αστερίσκος της «βαθμολογίας Β» στον υπολογισμό κόστους των...
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία προειδοποιεί η αντιπολίτευση
Νύχτα κατά κυριολεξία κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον ευφάνταστο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», που αφορά τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών...
Για δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία προειδοποιεί η αντιπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας