• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.3°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.7°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 19.2°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.4°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  87%

Το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Paschal Donohoe, θα συζητήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, αλλά και τις υγειονομικές

Kay NietfeldDPA via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eurogroup: υπό επανεξέταση το πλαίσιο αφερεγγυότητας;

 • A-
 • A+

Ο φόβος ενός παλιρροϊκού κύματος εταιρικών χρεοκοπιών, για τον οποίο έχουν προειδοποιήσει ήδη από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας οικονομικά ινστιτούτα, το ΔΝΤ αλλά και κεντρικές τράπεζες, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και στην Κομισιόν ως προς την επάρκεια των θεσμικών πλαισίων φερεγγυότητας των επιχειρήσεων.

Παρότι είναι πολύ πρόσφατη η αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με την οδηγία Ε.Ε. 2019/1023 για την «προληπτική αναδιάρθρωση και αφερεγγυότητα» (γνωστή και ως «δεύτερη ευκαιρία»), το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη επανέρχεται στο θέμα βάσει σχετικής εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προϊδεάζοντας για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου.

«Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον εταιρικό τομέα, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα κρατικής στήριξης για την οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η κατάσταση στον εταιρικό τομέα και να ανταλλάσσονται απόψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερα στοχευμένη διάθεση της στήριξης αυτής», αναφέρει η τυπική αναφορά στο θεματολόγιο του Eurogroup, που προαναγγέλλει ωστόσο ειδική θεματική για τα θεσμικά πλαίσια αφερεγγυότητας στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι δρομολογείται μια νέα επανεξέταση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματική αφερεγγυότητα, τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών χρεών, τους πλειστηριασμούς και εν γένει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε κατά την πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο πόσο ανακόλουθη, εμμονική και εκτός πραγματικότητας ήταν η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ψηφίσει και να εφαρμόσει τον τραπεζοκεντρικό νέο πτωχευτικό νόμο, με πρόσχημα την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία είναι πιθανό να αναθεωρηθεί πριν καν λήξει η προθεσμία υλοποίησής της (Ιούνιος 2021).

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, με βάση και τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τις υγειονομικές εξελίξεις για τις οποίες θα υπάρξει παρέμβαση και από τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικλ Ράιαν.

Το θεματολόγιο διευρύνεται αύριο, Τρίτη, στην τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Οικονομικών (Ecofin), στην οποία θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των τελικών Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -που κατά τις πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» πάει για τα τέλη Απριλίου-, με δεδομένο ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (τα 672 δισ. από τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης) εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα οριστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές, εκδίδοντας μεταξύ άλλων πράσινα και κοινωνικά ομόλογα, για να γεμίσει τον «κουμπαρά» των 750 δισ. από τον οποίο θα επιδοτεί και θα δανείζει τις 27 χώρες της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από την πανδημία. Αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στο Ecofin το πρόγραμμα δανεισμού για τη συγκέντρωση των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 ΝΑΙ στο «υπερόπλο» της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Οικονομικών ομόφωνα υιοθέτησαν τη «γενική ρήτρα διαφυγής» ● Στήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας με όσους πόρους χρειάζεται, υπόσχεται ο Χρ. Σταϊκούρας.
27 ΝΑΙ στο «υπερόπλο» της Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean
Εβρεξε τροπολογίες και... ρουσφέτια στο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής....
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
Εμπλοκή τής νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαπιστώνει έκθεση ανεξάρτητης νομικής εταιρείας ● Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη του...
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμα για επιδρομή τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ο πληθωρισμός, ιδεώδες πρόσχημα για να απαιτήσουν να μπει τέλος στην πολιτική φτηνού χρήματος στη συνεδρίαση της τράπεζας την Πέμπτη.
Ετοιμα για επιδρομή τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
Το Γραφείο δημοσιοποίησε χθες τις προτάσεις του, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρητικά πρέπει να καταλήξει σε μια...
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας