«Αριστεύει» η Ελλάδα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 βρέθηκε στις δέκα χώρες με το ακριβότερο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και μέσα στις οκτώ που επέβαλαν μεγαλύτερες αυξήσεις στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, οι τιμές του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019) μειώθηκαν κατά μέσον όρο σε όλες τις χώρες κατά 1,62%. Ομως, αυξήθηκαν σε 10 χώρες με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην όγδοη θέση. Με τιμή ανά κιλοβατώρα στα 0,1681 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων φόρων) η Ελλάδα βρέθηκε να έχει «πετύχει» αύξηση 5,39% σε σχέση με το 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση 13,63% κατέγραψε στο ίδιο διάστημα η Λιθουανία και ακολουθούν Πολωνία (12,94%), Λουξεμβούργο (10,46%), Ρουμανία (9,13%), Τσεχία (8,02%), Σλοβακία (6,91%) και Γαλλία (6,81%).
Ομως στις περισσότερες από τις παραπάνω χώρες, δηλαδή ακόμη και στη Γαλλία αλλά και σε Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβακία, τα νοικοκυριά πληρώνουν λιγότερα από ό,τι στην Ελλάδα ανά κιλοβατώρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο διάστημα, σε 15 χώρες της Ε.Ε. καταγράφονται μικρές και μεγάλες μειώσεις στις τιμές ρεύματος που φθάνουν στο 6,8% για την Ισπανία, ξεπερνούν το 10% για τη Σουηδία και το 30% για την Ολλανδία. Επισημαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία με συνέπεια να πέσουν κατακόρυφα οι τιμές των πρώτων υλών.
Στην Ελλάδα, όμως, η κατάσταση επηρεάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι τον Σεπτέμβριο η οποία μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη επέβαλλε αυξήσεις άνω του 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αποδεικνύεται μάλιστα εκ των υστέρων ότι την αύξηση αυτή δεν κατάφερε να εξισορροπήσει η μείωση του Ειδικού Τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΤΜΕΑΡ). Το μόνο που κατάφερε είναι να ανοίξει «τρύπα» στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ με τον κ. Χατζηδάκη να ανακοινώνει μέτρα (όπως τα 3 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ) που στέλνουν και πάλι τον λογαριασμό στους καταναλωτές.
Ως προς την καθαρή τιμή της κιλοβατώρας, η Ελλάδα με 0,1292 ευρώ κατατάσσεται στη δέκατη θέση. Πιο ακριβά πληρώνουν τα νοικοκυριά σε χώρες με ισχυρές οικονομίες όπως Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Κύπρο. Ισχυρότερες οικονομίες της ελληνικής –έως και ισχυρότατες– συναντούμε και στις χώρες με φθηνότερη τιμή όπως είναι Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Σουηδία.
■ «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κύριο Χατζηδάκη, αφού κατάφερε παράλληλα να χαρίσει πελάτες της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, υπερκέρδη στους προμηθευτές, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, και υψηλές τιμές για τους καταναλωτές!» σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος: «Το ευρωπαϊκό κατόρθωμα του κυρίου Χατζηδάκη είναι τελικά η ακρίβεια και η στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος όλων των καταναλωτών, ενώ λίγοι προμηθευτές κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εις βάρος της κοινωνίας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας