Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βορράς-Νότος και στον απογαλακτισμό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βορράς-Νότος και στον απογαλακτισμό

  • A-
  • A+
Με τους γονείς μένουν 6 στους 10 νέους Ελληνες 25-34 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ● Στις σκανδιναβικές χώρες τα χαμηλότερα ποσοστά νέων που μένουν στο πατρικό τους ● Στα 26,2 χρόνια η μέση ηλικία αυτονόμησης στις χώρες της Ε.Ε.

Στο πατρικό (ή μητρικό) σπίτι παραμένει η μεγάλη πλειοψηφία των νέων 25-34 ετών στην Ελλάδα, που κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην κατηγορία αυτή μετά την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019.

Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που μένουν με τους γονείς είναι 30% κατά μέσο όρο για τις 27 χώρες της Ε.Ε., αλλά οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα είναι τεράστιες, αντανακλώντας τόσο τις διαφορές κουλτούρας και παραδόσεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όσο και και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των νέων, ιδιαίτερα το επίπεδο της ανεργίας που διαφοροποιεί αναγκαστικά την ηλικία «απογαλακτισμού» και εγκατάλειψης της οικογενειακής εστίας.

Ετσι, οι τρεις σκανδιναβικές χώρες της Ε.Ε., όπως και η Νορβηγία που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της Eurostat, είναι οι μόνες στις οποίες το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που μένουν με τους γονείς τους είναι κάτω από 10%: μόλις 4% στη Δανία, 4,8% στη Φινλανδία, 5,7% στη Σουηδία και 5,5% στη Νορβηγία.

Κι αν η σχεδόν υποχρεωτική φυγή των νέων στις σκανδιναβικές χώρες μπορεί να θεωρηθεί ένα τυπικό προτεσταντικό χαρακτηριστικό, τα πολύ υψηλά ποσοστά νέων που μένουν στο πατρικό τους καθίσταται κυρίως βαλκανική και νοτιο-ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα. Η Κροατία, λοιπόν, αναδεικνύεται πρώτη, με 62% των νέων έως 34 ετών να μένουν με τους γονείς τους, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, με 57,8%, τη Σλοβακία με 56,4%, ενώ σε ποσοστά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (30,5%) κινούνται οι Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Κύπρος.

Σε αντιστοιχία με τα ποσοστά των νέων Ευρωπαίων που μένουν στις οικογενειακές εστίες βρίσκεται και η μέση ηλικία κατά την οποία τις εγκαταλείπουν. Στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. η μέση ηλικία είναι τα 26,2 χρόνια, ενώ η Κροατία προηγείται και εδώ στην κατάταξη, αφού η μέση ηλικία των νέων που μετακομίζουν σε δικό τους σπίτι είναι τα 31,8 χρόνια. Ακολουθούν η Σλοβακία (30,9), η Ιταλία (30,1), η Βουλγαρία (30), ενώ στην Ελλάδα η μέση ηλικία των νέων που πηγαίνουν σε δικό τους σπίτι είναι τα 28,9 χρόνια.

Οι νέοι των σκανδιναβικών χωρών προηγούνται και εδώ στη μέση ηλικία αυτονόμησης, με τους πρώτους Σουηδούς που φεύγουν από το πατρικό μόλις 17,8 ετών, ακολουθούμενοι από τους Λουξεμβούργιους (20,1), τους Φινλανδούς (21,8) και τους Δανούς (21,1). Πριν τα 25 χρόνια τους εγκαταλείπουν τις οικογενειακές εστίες οι Εσθονοί (22,2 ετών), οι Γάλλοι (23,6), οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί (23,7). Προφανέστατα το χάσμα Βορρά - Νότου διαπερνά την Ευρώπη και σε αυτό το πεδίο.

Ωρίμανση...

Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στους νέους άνδρες και γυναίκες, με τις δεύτερες να ωριμάζουν και να αυτονομούνται σαφώς νωρίτερα. Συνολικά στις 27 χώρες της Ε.Ε. οι γυναίκες φεύγουν από το σπίτι των γονιών στα 25,2 χρόνια, δυο χρόνια μικρότερες από τους άνδρες. Στην Ελλάδα η μέση ηλικία φυγής είναι 27,7 για τις γυναίκες έναντι 30,1 για τους άνδρες. Η πιο μεγάλη διαφορά καταγράφεται στη Βουλγαρία, με 27,6 έτη για τις γυναίκες έναντι 32,1 χρόνια για τους άνδρες.

Η κοινωνική και οικονομική ωρίμανση των νέων, αν υποθέσουμε ότι η φυγή από το σπίτι των γονιών είναι μια ισχυρή ένδειξή της, αποτελεί μια αρκετά περίπλοκη συνάρτηση, στην οποία παίζουν ρόλο εκτός από την ιδιαίτερη κουλτούρα κάθε χώρας, το επίπεδο της νεανικής ανεργίας, το επίπεδο των μισθών, το μοντέλο ένταξης στην οικονομική δραστηριότητα. Η νεανική ανεργία, που στις χώρες του Νότου με πρώτη την Ελλάδα (36,1%) κυμαίνεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (14,4%), αποτελεί μια ισχυρή ερμηνεία για τα τεράστια ποσοστά νέων μέχρι 34 ετών που μένουν με τους γονείς τους ακόμη σε ηλικία που θα έπρεπε να έχουν κάνει δική τους οικογένεια. Ωστόσο, ακόμη και χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας, όπως η Μάλτα (9,5%) ή η Κύπρος (14,8%), έχουν υψηλά ποσοστά νέων που μένουν με τους γονείς τους.

Επομένως, οι σημαντικές αποκλίσεις στην ταχύτητα κοινωνικής ωρίμανσης και αυτονόμησης των νέων πρέπει να εξετάζονται σε συνάρτηση με το πλαίσιο κινήτρων που παρέχει κάθε χώρα στους νέους για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να στήσουν το δικό τους σπίτι. Αυτό ακριβώς που στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο και τροφοδότησε όχι μόνο το καταγραφόμενο ρεκόρ των νέων που μένουν ακόμη με τους γονείς τους, αλλά τους τεράστιους αριθμούς νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαλκανοποίηση» της Ελλάδας
Κάτω και από τη Ρουμανία κατατάσσεται η Ελλάδα τόσο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ όσο και σε πραγματική ατομική κατανάλωση μετρημένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019.
«Βαλκανοποίηση» της Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν αλλά... δεν βρίσκουν υπαλλήλους
Το σύνηθες εύρημα περί «δυσκολίας» των εργοδοτών να καλύψουν θέσεις εργασίας, επειδή δεν βρίσκουν εργαζομένους με τα προσόντα που ζητούν, καταγράφει η «Ετήσια Διεθνής Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου».
Ψάχνουν αλλά... δεν βρίσκουν υπαλλήλους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μίτος στον θεσμικό λαβύρινθο της Ε.Ε. το EUCosmos
Το EUCosmos είναι μια προσπάθεια συστηματικής, συγκροτημένης και τεκμηριωμένης παρακολούθησης των βασικών αποφάσεων, ντοκουμέντων, δεδομένων, απόψεων και τάσεων που διαπερνούν το περίπλοκο θεσμικό οικοδόμημα...
Μίτος στον θεσμικό λαβύρινθο της Ε.Ε. το EUCosmos
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα άκρα ο «πόλεμος» στην Ελλάκτωρ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος ανακοινώσεων, διαρροών και διαψεύσεων ανάμεσα στα «στρατόπεδα» μετόχων που διεκδικούν τον έλεγχο του ομίλου «Ελλάκτωρ», με τελικό διακύβευμα την πίτα των δημοσίων έργων.
Στα άκρα ο «πόλεμος» στην Ελλάκτωρ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο «πράσινο ξέπλυμα»
Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ε.Ε. σε εκστρατεία απόκρουσης των πιέσεων του τραπεζικού λόμπι που βαφτίζει πράσινη επένδυση τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες.
Πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο «πράσινο ξέπλυμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι ψάχνει στις κατασκευές η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η κανονιστική παρέμβαση που ξεκίνησε στον βεβαρημένο κλάδο και η ενδεχόμενη διασταύρωσή της με τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των μεγάλων ομίλων.
Τι ψάχνει στις κατασκευές η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας