Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαθύτερη η ύφεση στην Ε.Ε., μικρή βελτίωση στην Ελλάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαθύτερη η ύφεση στην Ε.Ε., μικρή βελτίωση στην Ελλάδα

  • A-
  • A+
Επιδείνωση εκτιμήσεων για το σύνολο Ε.Ε. και ευρωζώνης σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης. Κρίσιμα τα τελικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου. «Αχίλλειος πτέρνα» για την ελληνική οικονομία η εξάρτηση από τουρισμό και μεταφορές το καλοκαίρι.

Δεν μας έκαναν ιδιαίτερα σοφότερους -ούτε λιγότερο ανήσυχους- οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις της Ε.Ε., της ευρωζώνης και της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Ωστόσο θεωρητικά αποτελούν μια σχετικά ακριβέστερη εκτίμηση για την καταστροφή που μας απειλεί, αφού ενσωματώνουν στοιχεία του δεύτερου τριμήνου και της μερικής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τα καλά νέα -εντός πολλών εισαγωγικών- για την Ελλάδα είναι η ελαφρά βελτίωση της εκτίμησης για το βάθος της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία. Αντί συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 9,7% που ανέφεραν οι εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν μιλά τώρα για 9%. Ο,τι γλιτώσουμε καλό είναι… Κι αυτό σε αντίθεση με το σύνολο της ευρωζώνης, για την οποία επιδεινώνεται η εκτίμηση ύφεσης από το -7,7% των εαρινών προβλέψεων στο -8,7% των θερινών, και για το σύνολο της Ε.Ε. (από το -7,4% στο -8,3%).

Βεβαίως, η σχετικά βελτιωμένη εκτίμηση για την Ελλάδα αντισταθμίζεται από την πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη που αναμένεται το 2021 περιορίζεται από το 7,9% στο 6%. Πέραν αυτού, στις αναφορές τους για την Ελλάδα οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν επισημαίνουν την -προ πανδημίας- κακή εκκίνηση της χρονιάς, με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μείωσης στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Η Κομισιόν αναμένει να εκτιμήσει την ακριβή επίδραση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση -κατά την Ε.Ε. αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ- στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, που περιλαμβάνουν τόσο τη μεγάλη καραντίνα όσο και την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επανεκκίνηση των περισσότερων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Οι θερινές προβλέψεις επισημαίνουν -αυτονόητο- την υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας τους καλοκαιρινούς μήνες από τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά και την εξάρτησή της από την κατάσταση που θα επικρατήσει στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ενα άλλο αυτονόητο στις προβλέψεις: η σημαντική αύξηση της ανεργίας, για την οποία η Κομισιόν ευελπιστεί ότι θα είναι «βραχυπρόθεσμη».

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαφοροποιήσει τις εκτιμήσεις της από χώρα σε χώρα. Παρότι τόσο στο σύνολο των 19 της ευρωζώνης όσο και των 27 της Ε.Ε. οι προβλέψεις για ύφεση είναι δυσμενέστερες, οι επιμέρους εκτιμήσεις για τις χώρες και για τα υφεσιακά αποτελέσματα της πανδημίας στις οικονομίες τους ποικίλλουν σημαντικά. Ετσι, για το Βέλγιο προβλέπεται ύφεση -8,8% (από -6,5% την άνοιξη), για την Ισπανία -10,9% (από -9,4%), για τη Γαλλία -10,6% (από -8,2%), για την Ιταλία -11,2% (-από -9,5%), για την Πορτογαλία -9,8% (από -6,8%). Αντίθετα, σχετικά βελτιωμένες προβλέψεις γίνονται, εκτός από την Ελλάδα, για τη Γερμανία (-6,3% από -6,5%), τη Λιθουανία (-7,1% από -7,9%), τη Δανία (-5,2% από -5,9%) και τη Σουηδία (-5,3% από -6,1%).

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικά είναι τα τελικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, στο οποίο προβλέπεται η μεγάλη βουτιά με ύφεση άνω του 13% στην Ε.Ε. Αντίθετα, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα ενσκήψει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για ιστορικών διαστάσεων βαθιά ύφεση κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνδέει την επιδείνωση των προβλέψεων με τη βραδύτερη του αναμενόμενου άρση των περιοριστικών μέτρων (τουλάχιστον παράδοξη εκτίμηση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα), «παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι οι θερινές προβλέψεις δίνουν μια «ανάγλυφη εικόνα των λόγων για τους οποίους χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης, το Next Generation EU». Σε ανάλογους δραματικούς τόνους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι επέμεινε πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή.

Εξι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές της προβλέψεις συνοψίζονται στα εξής:

■ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, που θα επαναφέρει μέτρα εγκλεισμού,

■ μακροπρόθεσμο πλήγμα στην αγορά εργασίας

■ μια κρίση εταιρικού χρέους αν δεν λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων

■ μια αποσταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές,

■ μια αδυναμία των κρατών-μελών να συντονίσουν επαρκώς τις απαντήσεις πολιτικής που δίνονται σε εθνικό επίπεδο και

■ η αδυναμία να εξασφαλιστεί συμφωνία για την εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Εκταμιεύει ο ESM τα 644 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 644,52 εκατ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, με το «κοστούμι» του προσωρινού μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (EFSF) που συγκροτήθηκε για τον δανεισμό της Ελλάδας στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, αποφασίστηκε η κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου του δανείου του 2012 για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,64 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2018 και τα οποία παρακολουθούν τις αξιολογήσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής τόσο του ESM όσο και του EFSF, υπενθύμισε ότι το Eurogroup τον Ιούνιο διαπίστωσε την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, έπλεξε ένα σεμνό εγκώμιο στην κυβέρνηση που «αντέδρασε γρήγορα, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και με μέτρα οικονομικής και φορολογικής στήριξης», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της απόφασης του 2018, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αποφασίζεται ανά εξάμηνο, μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ανάλογα με την έκβαση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Επόμενη εκταμίευση αναμένεται στο τέλος του έτους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... ολίγη από δάνεια οι επιχορηγήσεις
Συμβιβασμό ανάμεσα στη γαλλογερμανική πρόταση και την αυστριακή αντιπρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιχειρεί το «πακέτο» που παρουσιάζει μεθαύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με... ολίγη από δάνεια οι επιχορηγήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης
Στο έγγραφο εργασίας του επιτελείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει τις προχθεσινές ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάπτυξης ουσιαστικά απεικονίζεται πώς θέλει η Κομισιόν να κατανεμηθούν οι πόροι.
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
Ικανοποιητικά παρουσιάζονται τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αβεβαιότητα προκαλούν οι εντάσεις στον τομέα του διεθνούς εμπορίου
«Εύρωστη η οικονομία της Ευρώπης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στην έκθεση της Ε.Ε.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι 2,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά την...
Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στην έκθεση της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκρατημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για τη ζώνη του ευρώ και 1,6% για την Ε.Ε., αλλά και εμπόδια στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί με...
Συγκρατημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τιμωρία... αναβάλλεται
​Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησε, όπως αναμενόταν, χθες με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποφάσισε τη μη επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα υψηλά...
Η τιμωρία... αναβάλλεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας