• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  4 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον... τζόγο επενδύθηκαν τα τρισ. κατά της πανδημίας

 • A-
 • A+
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει αποσύνδεση των αγορών από την πραγματική οικονομία και χτυπάει καμπανάκι νέας πτώσης που θα επηρεάσει την ανάκαμψη.

Καμπανάκι κινδύνου για την αποσύνδεση της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών από τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας χτύπησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος (Global Financial Stability Report Update) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο... ανακάλυψε ότι το άπλετο και τζάμπα χρήμα που οι κεντρικές τράπεζες έριχναν τους προηγούμενους μήνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατέληξε στον χρηματιστηριακό τζόγο, εθίζοντας τους παίκτες.

Το ΔΝΤ προειδοποιει για τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους

Οι επενδυτές, τονίζει το Ταμείο, ποντάρουν στη συνεχή και πρωτοφανή στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ οι αγορές δείχνουν να περιμένουν μια γρήγορη -μορφής V- ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Ομως τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται δείχνουν συνεχώς προς μια βαθύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση.

Εχει δημιουργηθεί έτσι μια απόκλιση στην αποτίμηση του κινδύνου μεταξύ των αγορών και των οικονομικών προοπτικών. Αυτή η διαφοροποίηση, αυτή η αποσύνδεση των αγορών από την πραγματική οικονομία, αυξάνει τον κίνδυνο μιας νέας πτώσης των τιμών των μετοχών και υπόλοιπών στοιχείων ενεργητικού που θα ζημιώσει και τις προοπτικές της ανάκαμψης προειδοποιεί το ΔΝΤ .

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αγόρασαν ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 6 τρισ. δολαρίων από τον περασμένο Ιανουάριο. Δηλαδή υπερδιπλάσια όσων είχαν αγοράσει μετά το κραχ του 2008 προκειμένου να στηρίξουν τράπεζες και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η πρωτοφανής στήριξη είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και την επιστροφή των τιμών των μετοχών στο 85% του επιπέδου που βρίσκονταν πριν την κρίση.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τώρα ότι... δεν θα ’ναι κάθε μέρα του ΑΪ- Γιαννιού. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αυτή η θετική κατάσταση θα διαρκέσει, τονίζει το Ταμείο προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει πτώση των αγορών και νέες πιέσεις στην ταλανιζόμενη από την πρωτοφανή ύφεση παγκόσμια οικονομία. Και ώς ένα βαθμό επιβεβαιώνεται από τις πιέσεις που δέχονται στις τελευταίες ημέρες οι αγορές λόγω κυρίως της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και των φόβων για δεύτερο χτύπημα του κορονοϊού.

Η έκθεση προειδοποιεί ακόμη ότι οι προσδοκίες των αγορών για την έκταση και τη διάρκεια της στήριξης των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποδειχτούν υπεραισιόδοξες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος εμφάνισης κοινωνικών αναταραχών σε όλο τον κόσμο λόγω της αυξανόμενης ανισότητας.

Χτυπά επίσης καμπανάκι για τα υψηλά επίπεδα χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων έπειτα από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων και δημιουργίας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Η πανδημία, τονίζει, θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια αυτές τις ευπάθειες.

«Υπάρχουν σήμερα πολλές οικονομίες με υψηλά επίπεδα χρέους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα απότομη επιβράδυνση» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι αυτή η επιδείνωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών έχει ήδη οδηγήσει στον υψηλότερο ρυθμό αθέτησης εταιρικών ομολόγων απ’ ό,τι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και υπάρχει κίνδυνος ευρύτερου αντίκτυπου στη φερεγγυότητα των εταιρειών και των νοικοκυριών».

Η αύξηση της αφερεγγυότητας θα δοκιμάσει με τη σειρά της την ανθεκτικότητα των τραπεζών, παρόλο που αυτές βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στην κρίση του 2008.

Σε διαρθρωτική μεταλλάσσεται η ανεργία στις ΗΠΑ

Ακόμη 1,48 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για επίδομα ανεργίας, παρά το τέλος της καραντίνας και την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Ο αριθμός των αιτούντων ανέργων, αν και υποχώρησε για 12η εβδομάδα, παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συνολικά στις 14 εβδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ 47 εκατ. εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα.

Η διατήρηση υψηλού αριθμού σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, παρότι ξεκίνησαν πάλι τη δραστηριότητά τους, προβαίνει σε απολύσεις. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι οι τρέχουσες απώλειες θέσεων εργασίας είναι περισσότερο διαρθρωτικές, παρά κυκλικές που οφείλονταν στην καραντίνα. Υπογραμμίζουν ότι η πανδημία επιτάχυνε κάποιες τάσεις που ήδη υπήρχαν στην αγορά εργασίας.

Η επέκταση των αγορών λιανικής μέσω του διαδικτύου στη διάρκεια της πανδημίας για παράδειγμα σημαίνει ότι τα εκατομμύρια θέσεων εργασίας που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ενδεχομένως να μην ξαναεπιστρέψουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον πετρελαϊκό τομέα λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών και τις πιέσεις στις εταιρείες σχιστολιθικού αργού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία
Διεύρυνση των ρηγμάτων που χωρίζουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της υφηλίου διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το τελευταίο τρίμηνο.
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι ξαναπροτείνει ο «παλιόφιλος» από το ΔΝΤ
Συντάξεις, μισθοί Δημοσίου, ΔΕΚΟ, αλλά και αριθμός δημόσιων υπαλλήλων στο στόχαστρο της έκθεσής του. Στο 3,3% περιορίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος, στο 5,4% η αύξηση του ΑΕΠ του χρόνου.
Ψαλίδι ξαναπροτείνει ο «παλιόφιλος» από το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη
Χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένει για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι την ίδια στιγμή ανεβάζει τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία.
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στερνή μου γνώση...» από το ΔΝΤ
Διπλό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να «ράβουν κοστούμι» για τους φορολογούμενους πολίτες τους έστειλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύοντάς τους: α. να μην τολμήσουν να...
«Στερνή μου γνώση...» από το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπόσχεται άφθονα φτηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ χτύπησαν καμπανάκι, το Βερολίνο έδωσε τα ρέστα του, όμως οι αγορές δεν πείστηκαν.
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας