• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικό «μασάζ» στους σκληρούς του Βορρά

 • A-
 • A+
Σήμερα το Eurogroup εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, που ολοκληρώνει την 6η αξιολόγηση. Μόνο ζυμώσεις και απόψεις από τους «19» της ευρωζώνης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Βερολίνο έχει αναλάβει να πείσει τις πέντε χώρες που παραμένουν αντίθετες στις επιχορηγήσεις των 500 δισ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, την εκταμίευση στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ουσιαστικά το όλο θέμα έχει μεταφερθεί πλέον, εν όψει της συνόδου κορυφής της 19ης Ιουνίου, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει αρχίσει η Γερμανία με τις 5 χώρες του Βορρά οι οποίες αντιτίθενται λίγο-πολύ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν 500 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιδοτήσεων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης, στην οποία θα ανακοινώσει επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο, θα βρεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν τυπική διαδικασία. Αλλωστε, όπως παρατήρησε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Κανονικά, λοιπόν, θα εγκριθεί και η εκταμίευση 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αντιστοιχεί στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών. Στη συνέχεια, δεν μένει παρά η επικύρωση της απόφασης από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων το γερμανικό. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα όσον αφορά το 2020-2021 (3,5% του ΑΕΠ) «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο», λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των «19». Τίποτε παραπάνω. Αλλωστε, έγινε μια γενική συζήτηση την Τρίτη σε επίπεδο Ecofin των «27». Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 19ης του μηνός, πολλά θα εξαρτηθούν από τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίας με τους 5 του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία). Το παιχνίδι, που άρχισε με τη συμφωνία Μέρκελ και Μακρόν για χορηγήσεις 500 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεων και 250 δισ. ευρώ ως δανείων, μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία, με την κόρη του πάστορα να κινεί τα νήματα.

Ακολουθώντας τις εντολές της Αν. Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε προχθές, πριν από τη σύνοδο του Εcofin, τηλεδιάσκεψη με 4 από τους ομολόγους του Βορρά και «συμμάχους» του Βερολίνου (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) που δεν συμφωνούν με την πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ, τις οποίες θα επωφεληθούν κυρίως οι χώρες του Νότου. Πιο σκληρή στάση τηρεί η Ολλανδία.

Η Αυστρία φαίνεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί οικονομικά ανταλλάγματα, όπως και η Σουηδία με τη Δανία και τη Φινλανδία. Τι είδους ανταλλάγματα; Πρωτίστως, να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι ετήσιες επιστροφές που λαμβάνουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως χώρες καθαρής συνεισφοράς.

Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την κατάργηση των επιστροφών. Τώρα το όλο θέμα, στο οποίο βασίζεται η Γερμανία για να «ηρεμήσει» τους συμμάχους της, μάλλον επανέρχεται.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι συμφωνεί. Φυσικά, οι «5», ιδίως το δίδυμο Ολλανδία-Αυστρία, ζητούν και τη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων καθώς και διαβεβαιώσεις ότι είναι η τελευταία φορά που αποφασίζεται τέτοιο μέτρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
Ο Μάριο Σεντένο, που κλήθηκε να αποφασίσει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών...
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στο τέλος κερδίζει... η Γερμανία
Παρότι παράγει μόνο το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για το 52% του συνόλου της έκτακτης κρατικής βοήθειας που οι 27 χώρες παρείχαν για τη διάσωση των εθνικών τους επιχειρήσεων και των...
Και στο τέλος κερδίζει... η Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και ο Βορράς... το βιολί του!
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς Γερμανία και Ολλανδία παρέμεναν αμετακίνητες από τη σκληρή στάση τους ● Φαίνεται πως οδηγούμαστε είτε σε νέα τηλεδιάσκεψη είτε σε παραπομπή προς...
Και ο Βορράς... το βιολί του!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία εξετάζει το Eurogroup
Τη δυνατότητα λήψης μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που δέχεται τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομίας των 19 στη σύνοδο της ευρωζώνης που θα συνέλθει την επόμενη...
Ευελιξία εξετάζει το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάπι εντ» με την εκταμίευση
Το Eurogroup αποδεσμεύει την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και υπόσχεται θετική συνέχεια. Ζωντανό το ελληνικό αίτημα για επενδυτική χρήση των κερδών στις επόμενες δόσεις, αλλά υπό συγκεκριμένες...
«Χάπι εντ» με την εκταμίευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας