Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιορκείται και ως... ιδέα το Ταμείο Ανάκαμψης
Yves Herman, Pool Photo via AP, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιορκείται και ως... ιδέα το Ταμείο Ανάκαμψης

  • A-
  • A+
Πιθανότατα στις Βρυξέλλες και όχι σε βιντεοδιάσκεψη η αποφασιστική σύνοδος κορυφής του Ιουνίου ● Ποιες χώρες θα είναι καθαρές πληρώτριες και ποιες καθαρές λήπτριες των πόρων με κριτήριο την ύφεση και την ανεργία.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο, στις οποίες θα επιχειρήσει τον συμβιβασμό ανάμεσα στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιπρόταση της «ομάδας της λιτότητας» (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία), συνεχίζεται ο «ψυχρός πόλεμος» των διαρροών για την επίμαχη πρόταση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για έναν σημαντικά αυξημένο πολυετή προϋπολογισμό (2021-2027), πολύ παραπάνω από το 1 τρισ. ευρώ που ήταν ο προ πανδημίας σχεδιασμός, ώστε να καλύπτει και μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ, κατά τη γαλλογερμανική πρόταση.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο ζυμώσεων και αντιπαραθέσεων που θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν 18-19 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής των 27 της Ε.Ε., η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στις Βρυξέλλες και όχι με τηλεδιάσκεψη, που καθιστά περίπου αδύνατη μια εντατική διαπραγμάτευση. «Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς μια σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με βιντεοδιάσκεψη», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισ., για το οποίο δεν ξέρουμε καν αν θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση στη γαλλογερμανική πρόταση (αν, βέβαια, υποθέσουμε ότι η γερμανική στροφή είναι ειλικρινής και δεν προβάλλεται εκ του ασφαλούς, εν γνώσει της σφοδρής αντίθεσης της Αυστρίας και των άλλων τριών), διαμορφώνεται ένας κλοιός διεκδικήσεων από πολλούς ενδιαφερόμενους. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα δήλωσε χθες ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους οι χώρες.

«Θα ήταν λογικό να έχουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στήριξη των τραπεζών. Η στήριξη θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης τύπου TARP (Troubled Asset Relief Program), και εδώ το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο», δήλωσε ο Κάμπα στο Reuters, διευκρινίζοντας ότι η στήριξη θα πρέπει να αφορά τράπεζες που ήταν υγιείς αλλά επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα TARP στο οποίο αναφέρεται ο Κάμπα εφαρμόστηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 από την αμερικανική κυβέρνηση, που διοχέτευσε πάνω από 400 δισ. δολάρια στις φορτωμένες από τοξικά ομόλογα αμερικανικές τράπεζες. Ο επικεφαλής της EBA επισήμανε ότι οι τράπεζες της Ε.Ε. έχουν μεν διαμορφώσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι πάνω από 430 δισ. ευρώ για να καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά εκτίμησε ότι στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα υπάρξει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, ανάλυση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Welt επιχειρεί να καταγράψει τους κερδισμένους και χαμένους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπολογίζοντας το ισοζύγιο καθαρών εισφορών και επιδοτήσεων.

Κατά το ZEW, εάν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης γίνουν με κριτήριο τη συρρίκνωση της παραγωγής, η Γερμανία θα έπρεπε να εισφέρει περίπου 130 δισ. για να λάβει 107 δισ., η Πολωνία θα κατέβαλλε 10,4 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι θα εισέπραττε, ενώ αντίθετα η Ιταλία θα είναι η μεγαλύτερη «καθαρή λήπτρια» επιδοτήσεων με 25,8 δισ., η Ισπανία με 13,7 δισ., η Γαλλία με περίπου 10,7 δισ., ενώ ακολουθούν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία. Με κριτήριο την αύξηση της ανεργίας όμως, οι μεγαλύτερες καθαρές αποδέκτριες επιδοτήσεων θα ήταν η Ισπανία με 24,2 δισ., η Ιταλία με 19,2 δισ. και η Ελλάδα με 4,9 δισ. ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» από τη Φινλανδία στο σχέδιο της Ε.Ε. για την ανεργία
Ενστάσεις διατυπώνει το Ελσίκι για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ενδέχεται να φέρει καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου εργαλείου για την...
«Φρένο» από τη Φινλανδία στο σχέδιο της Ε.Ε. για την ανεργία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας προτείνει η Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά το πλήρες σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο.
Σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας προτείνει η Κομισιόν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθύτερη η ύφεση στην Ε.Ε., μικρή βελτίωση στην Ελλάδα
Επιδείνωση εκτιμήσεων για το σύνολο Ε.Ε. και ευρωζώνης σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης. Κρίσιμα τα τελικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου. «Αχίλλειος πτέρνα» για την ελληνική οικονομία η εξάρτηση από...
Βαθύτερη η ύφεση στην Ε.Ε., μικρή βελτίωση στην Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την Κομισιόν
Ζοφερές οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση στην Ε.Ε. μετά την επέλαση της πανδημίας, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες πασχίζουν για την επανεκκίνηση.
Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρες» προβλέψεις Κομισιόν για την Ελλάδα με ύφεση 9% το 2020
Ηχηρό καμπανάκι προς την ελληνική κυβέρνηση χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 2020.
«Μαύρες» προβλέψεις Κομισιόν για την Ελλάδα με ύφεση 9% το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραπομπή για τα αερο-«φέσια»
Απειλή Ευρωδικαστηρίου για τα υποχρεωτικά «κουπόνια» σε ακυρώσεις πτήσεων ● Προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ το κόστος των ακυρώσεων στην Ελλάδα.
Παραπομπή για τα αερο-«φέσια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας