Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα... πελατάκια να ’ναι καλά

Η καγκελάριος Αν. Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομίας Π. Αλτμάγιερ προετοιμάζουν νέο πακέτο δαπανών προκειμένου να διατηρηθεί η ανάκαμψη, η οποία όμως θα είναι αργή και εν μέρει εξαρτημένη από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.

AP Photo/Michael Sohn
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα... πελατάκια να ’ναι καλά

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση Μέρκελ ξόδεψε πάνω από 1 τρισ. ευρώ προκειμένου να κρατήσει οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους ζωντανούς.

Η γερμανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και κλειδί είναι οι... γεμάτες τσέπες που επέτρεψαν στο Βερολίνο να επιδοτεί γενναία επιχειρήσεις και οικονομική δραστηριότητα.

Η εξέλιξη αποτυπώνεται στο επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανέκαμψε τον Μάιο, στις 79,5 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό, των 74,3 μονάδων, που κατέγραψε μεσούσης πανδημίας και της καραντίνας τον Απρίλιο. Η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα έρχεται μετά τη μεγάλη καθίζηση των προηγούμενων μηνών.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Οι Γερμανοί έχουν συμφέρον να πατήσει ξανά η Ευρώπη στα πόδια της

Σύμφωνα με τα λεπτομερή στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που επίσης δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο κατά 2,2%, καταγράφοντας τη χειρότερή της επίδοση από το 2009.

Στην καθίζηση συνέβαλλαν η μείωση των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των κεφαλαιουχικών επενδύσεων, μείωση που συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν η εξάπλωση της πανδημίας κορυφώθηκε και τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης κορυφώθηκαν. Το Ifo αναμένει ότι αυτό θα φανεί στα στοιχεία του β΄ τρίμηνου, προβλέποντας ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι σε διψήφιο ποσοστό.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα αν η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε βάλει το χέρι βαθιά στις τσέπες βγάζοντας πάνω από 1 τρισ. ευρώ προκειμένου να κρατήσει οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους ζωντανούς. Μεταξύ άλλων, η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρις στιγμής επιχορηγήσει με δάνεια και άλλου τύπου οικονομική βοήθεια: τον αεροπορικό κολοσσό Lufthansa (9 δισ. ευρώ), την εταιρεία σιδηροδρόμων DEUTSCHE BAHN (πάνω από 7 δισ. ευρώ), τον βιομηχανικό κολοσσό Thyssenkrupp (περίπου 1 δισ. ευρώ), την εταιρεία αθλητικών ειδών PUMA (900 εκατ. ευρώ), την Adidas (2,4 ευρώ), τον ταξιδιωτικό κολοσσό TUI (3,5 δισ. ευρώ), την προμηθεύτρια ηλεκτρονικών ειδών και ιδιοκτήτρια των αλυσίδων Media Markt και Saturn, CECONOMY (1,7 δισ. ευρώ), την αεροπορική εταιρεία πτήσεων τσάρτερ Condor (550 εκατ. ευρώ) ,την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων SIXT (1,5 δισ. ευρώ), τη μεταλλευτική Κ+S και τις εταιρείες εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων Leoni, Benteler με εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Το Βερολίνο ετοιμάζεται μάλιστα να προτείνει την επόμενη εβδομάδα νέο πακέτο δαπανών προκειμένου να διατηρήσει την ανάκαμψη, η οποία όμως όπως επισημαίνουν αρκετοί οικονομολόγοι θα είναι αργή και εν μέρει εξαρτημένη από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.

Το γεγονός αυτό -δηλαδή η ανάγκη ανάκαμψης της ζήτησης των εταίρων για τα προϊόντα που η Γερμανία πουλά στην ενιαία αγορά σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό για το εμπόριο περιβάλλον παγκοσμίως- εξηγεί εν μέρει και την πρόσφατη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα της αμοιβαιοποίησης χρέους όπως αυτή στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι εμφανές ότι στην πρόταση της Μέρκελ για επιδοτήσεις -και όχι δάνεια- στις ευρωπαϊκές χώρες που βάλλονται άγρια από την πανδημία καθοριστική συμβολή είχαν οι Γερμανοί βιομήχανοι. Οι τελευταίοι εκτός από τις απώλειες που καταγράφουν στις εξαγωγές τους λόγω του εμπορικού πολέμου και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύουν άμεσα πλέον και από τη λόγω κορονοϊού κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης στην ενιαία αγορά. Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η απίστευτη κωλοτούμπα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με δηλώσεις την περασμένη Κυριακή υποστήριξε με θέρμη την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν.

Ο άνθρωπος που τάραξε την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο στην ακραία λιτότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την τήρηση των κανόνων προκειμένου μην ξεφύγει κανένα πενηνταράκι από το παχύ πορτοφόλι του Βορρά σε μεταβιβάσεις προς τους νότιους, δήλωσε στη «Welt am Sonntag» ότι οι επιχορηγήσεις είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική καθίζηση. «Αν η Ευρώπη θέλει να έχει μια ελπίδα, πρέπει τώρα να δείξει αλληλεγγύη και να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να δράσει», είπε συμπληρώνοντας ότι «οι Γερμανοί έχουν μεγάλο συμφέρον να πατήσει ξανά η Ευρώπη στα πόδια της»...

Πόσο πιο λιανά να το κάνει στους συμπατριώτες του που αντιδρούν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέσεις στοργής
Με τη συμπλήρωση δύο ετών από την αποκάλυψη του σκανδάλου Dieselgate οι Γερμανοί ψηφίζουν και εκλέγουν, όπως όλα δείχνουν, ξανά Μέρκελ, προς χάριν των αυτοκινητοβιομηχάνων. Οι βαθιές σχέσεις στοργής μεταξύ της...
Σχέσεις στοργής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό «μαγειρείο»
Σε μαγείρεμα ισολογισμών προέβαινε όπως όλα δείχνουν η γερμανική εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, είναι πολύ πιθανό...
Γερμανικό «μαγειρείο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέρκελ: «Εκτός ημερήσιας διάταξης τα ταξίδια εκτός Γερμανίας»
Μόνο εντός Γερμανίας θα πρέπει να γίνουν -αν γίνουν- τα τουριστικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την πορεία άρσης των...
Μέρκελ: «Εκτός ημερήσιας διάταξης τα ταξίδια εκτός Γερμανίας»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνειο 3 δισ. με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου για να σωθεί η Adidas
Κρατική ενίσχυση με τη μορφή δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ θα λάβει η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις σοβαρές ζημιές που υπέστη λόγω της...
Δάνειο 3 δισ. με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου για να σωθεί η Adidas
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίχνουν το «βαρύ πυροβολικό» στη μάχη
Σε δαπάνες που αγγίζουν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους προχωρούν ΗΠΑ και Γερμανία, προκειμένου να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού.
Ρίχνουν το «βαρύ πυροβολικό» στη μάχη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας